
Dünya Su Günü’nde, “Küresel Kolera Görev Gücü” ne yapıyor.
Kolera acil durumu önlenebilir.
Dünya, kolerada bir artışla karşı karşıya, hatta onlarca yıldır bu hastalığa yakalanmamış ülkelere bile dokunuyor. Bu asırlık hastalığa karşı yıllarca ortaya çıkmayan hastalık sık görülmeye başladı. Durum emsalsiz olsa da çıkarılacak ders yeni değil: Güvenli içme suyu, sanitasyon ve hijyen, bu kolera acil durumunu sona erdirmek ve gelecekteki krizleri önlemek için tek uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümlerdir.
Küresel kolera durumu endişe verici, ancak bugün (22 Mart 2023) Dünya Su Günü‘nü kutlarken ve tarihi Birleşmiş Milletler Su Konferansı New York’ta başlarken, Küresel Kolera Kontrolü Görev Gücü (GTFCC) ülkeleri ve uluslararası toplumu bu endişeyi yönlendirmeye çağırıyor.
İlk olarak, gelecekteki salgınları önlemek için, ülkelerin kolera vakalarını hızlı bir şekilde tespit edip onaylaması ve acil önlem alınmasına olanak sağlaması için güçlü halk sağlığı sürveyans sistemlerine ihtiyacı vardır. Devam eden yaygın salgınları olan ülkeler, mevcut krizi izlemek ve bunlarla mücadele etmek için acil desteğe ihtiyaç duyar. Görmediğimiz sorunu çözemeyiz.
İkincisi, su, sanitasyon ve hijyene (WASH) yatırım yaparak bizi acil durumdan acil duruma götüren döngüyü durdurun. Bir kolera salgını olduğunda, müdahale ekipleri sabun ve klor tabletlerine koşar, kamyonlarla güvenli su getirir ve salgının yayılmasını önlemek için geçici tuvaletler inşa eder. Bu önlemler şüphesiz hayat kurtarıcı olmakla birlikte, WASH altyapısına yapılan uzun vadeli yatırımlar, salgınları en başta önleyebilir. Dünyanın neresinde olursa olsun kolera ortadan kaldırıldı, bu temel su, sanitasyon ve hijyendeki gelişmeler sayesinde oldu – bunlara erişim uluslararası kabul görmüş bir insan hakkıdır.
Acil bir müdahaleden uzun vadeli iyileştirmelere geçmek daha etkilidir, çünkü kolera bir sağlık sorunu olsa da her şeyden önce bir kalkınma sorunudur.
Üçüncüsü, ülkeler ve kuruluşlar çabalarını kolera sıcak noktalarına odaklamalıdır. Kolerayla mücadele, kolera vakalarının yoğunlaştığı sıcak noktalara (sağlık bölgeleri veya mahalleler) odaklanan hedefli bir yaklaşım gerektirir. Kolera sıcak noktalarına odaklanmak, güvenli su, sanitasyon ve hijyene yapılan yatırımların getirisini iki kattan fazla artırır: Yatırılan her 1 ABD Doları için 4,30 ABD Dolarından 10 ABD Dolarına kadar katkı sağlar.
Dördüncüsü, WASH için ayrılan bütçe de dahil olmak üzere ulusal kolera planlarının geliştirilmesini ve uygulanmasını desteklemek. Bu ulusal planlar, kolerayı sürekli önleme ve kontrol altına almak için gerekli çok sektörlü eylemleri, oral kolera aşılarının kullanımı da dahil olmak üzere ortaya koyar ve toplulukları merkeze alır.
Yoksulluk, çatışma ve felaketler, artık iklim değişikliğinin turbo etkisi altında olan kolerayı beslemeye devam ediyor. Gelecek çok sayıda zorluk ortaya çıkarıyor. Ancak en azından kolera için cevaba sahibiz: kolera sıcak noktalarında güvenli su, sanitasyon ve hijyene erişim. Acil, hedefli yatırımlar bizi oraya götürecek.
Geçtiğimiz aylarda, dünyada kolera yeniden canlandı. Geçen yıl 30 kadar ülke salgın yaşadı ve 2023’e kadar endişe verici bir coğrafi yayılma görmeye devam ediyor. Lübnan, Güney Afrika ve Suriye gibi ülkeler on yıllardır ilk salgınlarını görüyor. Endişe verici olan sadece salgınların sayısı ve yayılması değil, aynı zamanda çarpıcı şiddetidir. Mevcut salgınların ortalama vaka ölüm oranı, % 1’in altındaki hedef eşiğin iki katıdır.
Bu salgınların birçoğunun, bazen çok fazla bazen de çok az su getiren aşırı iklim olaylarıyla açık bağlantıları vardır; Hem su kaynaklarına erişim kesintiye uğradığı için kolera için güçlü bir yakıttır hem de insanlar evlerinden daha farklı yerlere taşınmak zorunda kalabilir. İleriye baktığımızda daha sık seller, kuraklıklar, fırtınalar ve yer değiştirmeler bekleyebiliriz. İklim değişikliği dışında, modelleme çalışmaları, şimdi harekete geçmezsek nüfus artışı ve kentleşmenin tek başına önümüzdeki 20 yıl içinde kolera vakalarının ikiye katlanmasına yol açabileceğini gösteriyor.
Kolera kontrolü ve eliminasyonuna yönelik tam çok sektörlü yaklaşım hakkında daha fazla bilgi için lütfen mevcut kolera durumuyla ilgili GTFCC Yönlendirme Komitesi bildirisine bakın.
Kaynak:
DSÖ Basın açıklaması, Cenevre, 22 Mart 2023