Dünya’ yı Sarsan Koronavirüste Son Gelişmeler; Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği, Çin, İran, Irak, KKTC Açıklamaları

Dünya’ yı Sarsan Koronavirüste Son Gelişmeler; Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği, Çin, İran, Irak, KKTC Açıklamaları

Bilim adamlarından kafaları karıştıran iddia! Koronavirüs sil baştan Dünya’ yı sarsan coronavirüste son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

İran’da hızla yayılan virüse karşı Türkiye ve Irak önlemlerini arttırdı. İran’da halk panik içinde! DSÖ’den uluslararası topluma flaş çağrı geldi… Avrupa’da korona can almayı sürdürüyor! KKTC’de korkutan şüphe: Karantinaya alındı. Çinli bilim adamlarından kafaları karıştıran iddia ortaya atıldı.

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 salgınında toplam 2 bin 362 kişi yaşamını yitirdi. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısı ise 21.259’a yükseldi. Öte yandan virüsten kurtulanların tekrar hastalığa yakalanması tedirginliğin sürmesine sebep oluyor.

Salgında Çin ana karasında 2 bin 345, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 2 kişi hayatını kaybetti, virüs bulaşan kişi sayısı dünya genelinde 77 bini geçti.

Çin ana karasında 76 bin 291, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 69 ve Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan’da da 26 kişide Kovid-19 tespit edildi. Kovid-19 sıçradığı diğer ülkelerde de can kayıplarına neden oldu. İran’da 5, Japonya’da 3, Güney Kore’de 2, Tayvan, Filipinler, Fransa ve İtalya’da birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

KKTC Gazi Magosa Devlet Hastanesi (21.2.2020)

KKTC Sağlık Bakanlığı yetkilileri, önlem amaçlı 74 yaşındaki G.E’nin hastanede gözlem altına alındığını belirtti. Bakanlık yetkilileri, hasta ile ilgili testlerin Türkiye’ye gönderileceğini sonrasında bir açıklama yapılacağını kaydetti.

Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Kalfaoğlu da, hasta ile ilgili bir şüphenin olduğunu ve bu nedenle Lefkoşa’ya sevk edildiğini açıkladı. G.E’nin, doktorlara Dubai’ye tatile gittiğinde Çinli turistlerle aynı ortamları paylaştığını söylediği öğrenildi.

Yeni tip koronavirüsün görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve anılan ülkelerin yazılı ve görsel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları aşağıdadır:

“Japonya 739, Güney Kore 433, Singapur 86, Tayland 35, Malezya 22, Avustralya 23, Vietnam 16, Almanya 16, ABD 35, Fransa 12, İngiltere 9, Birleşik Arap Emirlikleri 9, Kanada 9, İran 18, İtalya 19, Hindistan 3, Filipinler 3, Rusya 2, İspanya 2, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, İsrail 1.”

Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni Koronavirüs açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus 22 Şubat 2020 tarihinde Twitter’dan virüs ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Tedros, kreditör ülkelerin virüs ile mücadelede aktif rol alması çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ölü sayısının 2 bini geçtiği Coronavirüs salgını ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Ghebreyesus, kreditör ülkelere virüsle mücadele için daha fazla mali yardım yapmaları çağrısında bulundu. Afrika’da öncelikli olarak belirlenen 6 ülkeye yapılan yardımlara yönelik açıklamalarda da bulunan Ghebreyesus, ikinci aşamada 19 ülkeye virüs ile mücadele kapsamında 60 bin sağlık malzemesi gönderileceğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 salgınına karşı daha etkin mücadele için uluslararası topluma 675 milyon dolar yardım çağrısında bulundu.

İran’da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 5’e yükseldi

İran Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüs vakası sayısının 18’e yükseldiğini, ölenlerin sayısının ise 5’e yükseldiği duyuruldu.

İran’ın Kum Kentinde Virüs için Kontroller Sıklaştırıldı

İran’ın Kum kentinde yeni tip koronavirüsün bulaştığı 4 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Tahran’da vatandaşlar, vakanın artmasından endişe duyuyor ve maskeyle geziyor. Başkent Tahran’a yakın mesafede bulunan Kum kentinde virüs için kontroller sıklaştırıldı ve iki hastane karantina için hazırlandı. Kum’da, 22.2.2020 tarihi itibariye eğitim veren okullar tatil edildi.

İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kianuş Jahanpur attığı tweette, Kum şehrinde tedavi gördükleri hastanede hayatlarını kaybeden 2 kişinin “yaşlı olduklarını ve sindirim sistemlerinin zayıf olduğunu” söylemişti.

BBC Farsça, aynı hastanede Covid-19 şüphesiyle karantinaya alınan 25 kişi olduğunu bildirdi.

İran’da iki kişinin Covid-19 adlı koronavirüs yüzünden hayatını kaybetmesinin ardından Irak, İranlıların ülkeye girişinin üç gün boyunca yasaklandığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. (21 Şubat 2020)

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Basın mensupları ile bir toplantı yaptı (Ankara, 21.2.2020)

Bakan Koca, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19)  21 Şubat 2020 tarihi  itibarıyla en son İsrail de dahil olmak üzere 31 ülkede görüldüğünü belirterek, “Şu an toplam vaka sayısı 76 bin 775’e ulaştı. Toplam ölen kişi sayısı 2 bin 249 oldu. Ölenlerin yüzde 99,6’sı Çin’de. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısı da 19 bine yaklaştı” diye konuştu.

Erken dönemde aldıkları tedbirlerle bugüne kadar bu hastalığı Türkiye’den uzak tutmayı başardıklarına işaret eden Koca, ancak hastalığın komşu ülke İran’da görülmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Bu haber üzerine Koronavirüs Bilim Kurulunun dün ve bugün İran gündemiyle iki toplantı yaptığını belirten Koca, “Durumu çok yakından takip ediyoruz. Ayrıca İran makamlarıyla ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla görüşmeleri de gerçekleştirdik” dedi.

Bakan Koca, İran Sağlık Bakanı Said Nemeki ile bir saat süren telefon görüşmesi yaptığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm imkânlarıyla İran halkının yanında olduğunu kendisine ifade ettiğini bildirdi.

Nemeki’nin, İran’da 18 koronavirüs vakası olduğu bilgisini verdiğini aktaran Koca, şöyle konuştu:

“Türkiye olarak, hem yardım malzemesi anlamında tıbbi maske ve elbise, özellikle yeni geliştirdiğimiz yerli tanı kiti dahil olmak üzere, yardım etmeye hazır olduğumuzu ve 26 kişiden oluşan ve bu süreci neredeyse her gün bir araya gelerek, sağlıklı götürmeye çalışan Bilim Kurulumuzun varlığını ve bu çerçevede istenirse bir bilim heyetinin destek vermeye hazır olduğunu ifade ettim.

İran’la özellikle bu dönemde kara hudut kapılarımızın, Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy, Hakkâri Esendere ve buna ilave olarak Iğdır’dan özerk Nahçıvan bölgesine açılan Dilucu Sınır Kapısı’nda tedbirlerimizi daha da genişleterek aldığımızı söyledim.”

Özellikle sınır kapılarında, valilikler ve sağlık teşkilatının bu noktada zaten daha önce bilgilendirildiğini ve eğitimlerin de bu süreçte tamamlandığını anlatan Koca, “Biz bu hudut kapılarımızda 24 saat sağlık personeli bulunduruyoruz. Dün geceden itibaren İran’dan gelen bütün yolcuları pasaport kontrolünden önce olmak üzere sağlık personelimiz sağlık kontrolünden geçirmeye başladı. Dünden bu yana özellikle hasta olan, ateşi olan veya öksürük, burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, solunum sıkıntısı gibi hastalık belirtisi olan yolcuları sınırdan içeri almamaya başladık” değerlendirmesinde bulundu.

“İranlı yolculardan sağlıklı olduklarını belirtir belge alınacak”

Koca, İranlı yolculardan sağlıklı olduklarını belirtir bir resmi bir belge talepleri olduğunu belirterek, “Bu talebimiz uygun görüldü, pazar akşamından itibaren devreye girmiş olacak. Sınır kapılarında yolculara, İngilizce ve Türkçe broşürlerin yanında Farsça bilgilendirme broşürleri de bugünden itibaren eklendi” şeklinde konuştu.

Çin’e yeni malzeme gidecek

Bakan Koca, bugüne kadar Çin’e iki defa malzeme gönderdiklerini anımsatarak, “Şimdi gelecek hafta yine bir kargo uçağıyla daha büyük miktarda tıbbi yardım malzemesi ve ekipman göndermeyi planlıyoruz” dedi.

“Koronavirüse ülkemizde şu ana kadar rastlanmadı”

Söz konusu tüm süreçleri şeffaflıkla yönettiklerini de vurgulayan Koca, “Yeni koronavirüse ülkemizde şu ana kadar rastlanmadı ve bulunmadı. Çabamız bundan sonra da olmaması yönünde” dedi.

“Yeteri kadar antiviral ilaç ve medikal malzeme gibi ihtiyaçlar depolandı”

“Sağlık sistemimiz bu tür durumlarla baş edebilecek kadar güçlüdür” diyen Koca, vaka tespiti olursa uygulanacak tüm önlemlerin önceden belirlendiğini, yeteri kadar antiviral ilaç ve medikal malzeme gibi ihtiyaçların depolandığını, tedarik zincirinin sağlam olduğunu ve bu noktada endişe edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sınır kapılarına termal kameralar

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koca, “Sınır kapılarında termal kamera olacak mı?” sorusu üzerine, “Dünden itibaren termal kameralar sınır kapılarına yerleştirildi. Özellikle pasaport kontrolü yapılmadan önce her yolcuyu sağlık kabinine alarak muayene etmeye, sağlıklı olup olmadığının tespitini yapmaya dün geceden itibaren başladık. Bu anlamda en ufak bir şüphe durumunda ülkeye girişine daha pasaport kontrolünden önce izin verilmemiş olacak” dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB), İran’daki koronavirüs vakası ile ilgili açıklama yaptı

Türk Tabipler Birliği, İran’da koronavirüs görülmesinin ardından açıklama yaptı ve uyardı: “Bir takım ciddi önlemlerin alınması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs ile ilgili yaptığı çalışmalarda daha aktif önlem alma ihtiyacı olduğuna inanıyoruz”

Çin’de başlayan ve dünyanın birçok ülkesine sıçrayan yeni tip koronavirüsün İran’da görülmesinin ve 5 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı, sınır kapısındaki güvenlik önlemlerini artırdı. Ancak, İran üzerinden kaçak yollarla gelen Afgan ve Pakistanlı göçmenlerin virüs getirme riski, endişeleri artırıyor.  İran’da koronavirüs vakası görülmesiyle ilgili Türk Tabipler Birliği bir açıklama yaptı.

 TTB’nin açıklaması 

Bilindiği gibi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İran’da koronavirüse bağlı 4 ölüm vakası olduğunu duyurdu.

Coğrafi komşumuz olan bir ülkede vakaların yerli olması Türkiye’de de endişeye yol açtığı için bu açıklamayı yapma ihtiyacı doğmuştur. Her ne kadar İran, söz konusu hastalık açısından endemik bir ülke olmasa da ölümlerin görülmesi İran’da çok sayıda enfekte kişi olduğu şüphesini doğurduğundan bir takım ciddi önlemlerin alınması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs ile ilgili yaptığı çalışmalarda daha aktif önlem alma ihtiyacı olduğuna inanıyoruz.

Türk Tabipleri Birliğinin önerileri:

İran’a gidiş gelişlerde kontrollü bir geçiş sağlanmalıdır (sınır kapıları havayolu). İran’a gidip gelen, ateş ve hastalığın diğer belirtilerine sahip olan kişilerin izolasyonu gerekmektedir.

Sağlık çalışanlarına yönelik koruma önlemlerine öncelik verilmeli ve bu çalışmalar Sağlık Bakanlığı eliyle yönetilmelidir (hastane yönetimlerine bırakılmamalıdır.)

Hasta kişilerin bakımı sırasında özellikli işlemler yapılacağı zaman kullanılması şart olan N95 maskelerinin ve rutin sağlık bakımında kullanılması önerilen tıbbi maskelerin piyasada tükenmesi, maskeleri kullanması gereken riskli grupların ve özellikle sağlık çalışanlarının maskeye ulaşamaması ile sonuçlanabilir. Bu durumu önlemek için Sağlık Bakanlığı eliyle sağlık çalışanlarına maske temin edilmelidir.

Toplumda yaygın olarak gözlenen tıbbi maske kullanımı hastalığın bulaşmasını önlemeyeceği gibi ayrıca risk oluşturduğunu belirtmeliyiz. Bunun nedeni aynı maskenin birden çok kullanılması ve bu maskelerin enfeksiyon odağı haline gelmesidir.

Sağlık Bakanlığı tarafından üretilen mevcut bilgi materyalleri yerel yönetimlerin de sürece katılımıyla toplumun her kesimine yaygınlaştırılmalıdır.

Kaynakça:

Yazılı ve Görsel Basın, Derleyen Bekir Metin

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir