Dünyada yaklaşık 2 milyar insan, “temel su hizmetleri”nden yoksun sağlık tesislerine bağımlı olarak yaşamaktadır.

Dünyada yaklaşık 2 milyar insan, “temel su hizmetleri”nden yoksun sağlık tesislerine bağımlı olarak yaşamaktadır.

DSÖ, UNICEF Ortak Haber Bülteni, Cenevre, New York, 14 Aralık 2020 

Su eksikliği sağlık çalışanlarını ve hastaları COVID-19 enfeksiyonu açısından daha yüksek risk altına sokuyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, yaklaşık 1,8 milyar insan, temel su hizmetleri olmadan sağlık tesislerini kullandıkları veya bu tesislerde çalıştıkları için COVID-19 ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğu konusunda uyarıyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus,

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Su, temizlik ve hijyen olmadan bir sağlık tesisinde çalışmak, hemşireleri ve doktorları kişisel koruyucu ekipman olmadan çalışmaya göndermeye benzer” dedi. “Sağlık tesislerinde su temini, sanitasyon ve hijyen COVID-19’u durdurmak için çok önemlidir. Ancak özellikle en az gelişmiş ülkelerde üstesinden gelinmesi gereken büyük eksiklikler var. ”

Rapor,  Önce Temel Bilgiler: Güvenli, kaliteli bakım için sağlık tesislerinde evrensel su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri, COVID-19’un yetersiz enfeksiyon önleme ve kontrol dahil olmak üzere sağlık sistemlerindeki önemli güvenlik açıklarını açığa çıkarmasıyla ortaya çıkıyor.

Su, sanitasyon ve hijyen (WASH) sağlık çalışanlarının ve hastaların güvenliği için hayati önem taşımaktadır ancak bu hizmetlerin sağlanmasına öncelik verilmemektedir. Dünya çapında her 4 sağlık tesisinden 1’inde su hizmeti yok, 3’te 1’inin bakımın sağlandığı el hijyenine erişimi yok, 10’da 1’inin sanitasyon hizmetleri yok * ve 3’te 1’i atıkları güvenli bir şekilde ayırmıyor.

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, “Sağlık çalışanlarını ve tedaviye ihtiyacı olan kişileri temiz su, güvenli tuvalet ve hatta sabun bulunmayan tesislere göndermek hayatlarını riske atıyor” dedi. “Bu, COVID-19 salgını öncesinde kesinlikle doğruydu, ancak bu yıl bu eşitsizlikleri görmezden gelmeyi imkânsız hale getirdi. COVID sonrası bir dünyayı yeniden hayal edip şekillendirirken, çocukları ve anneleri yeterli su, temizlik ve hijyen hizmetleriyle donatılmış bakım yerlerine göndermemizi sağlamak yalnızca yapabileceğimiz ve yapmamız gereken bir şey değil. Mutlak bir zorunluluktur. ”

Dünyanın En Az Gelişmiş 47 Ülkesinde durumun en kötüsü: 2 sağlık tesisinden 1’inde temel içme suyu yok, 4 sağlık tesisinden 1’inde bakım noktalarında el hijyeni tesisleri bulunmuyor; ve 5 kişiden 3’ü temel sağlık hizmetlerinden yoksundur.

Ancak bu düzeltilebilir. Raporun ilk tahminleri, 47 Dünyanın En Az Gelişmiş Ülkesinin tümünün sağlık tesislerinde temel su hizmeti kurmasını sağlamanın kişi başına yaklaşık 1 ABD Dolarına mal olacağını gösteriyor. Hizmetlerin işletilmesi ve sürdürülmesi için her yıl ortalama kişi başına 0,20 ABD doları gerekmektedir.

Rapora göre, Su, sanitasyon ve hijyen ‘e yönelik acil, artan yatırımların büyük getirileri var: sağlık tesislerinde hijyeni iyileştirmek, antimikrobiyal dirençle mücadele için “en iyi satın alma”. Sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonları (tedavisi maliyetli olan) azalttığı için sağlık hizmeti maliyetlerini düşürür. Sağlık çalışanlarının el hijyeni için su aramak zorunda kalmaması nedeniyle zaman kazandırır. Daha iyi hijyen aynı zamanda hizmet alımını da artırır. Bu, yatırılan her dolar için 1.5 ABD doları getiri sağlıyor.

Bu hizmetler özellikle hamile anneler, yeni doğanlar ve çocuklar dâhil olmak üzere savunmasız nüfuslar için kritik öneme sahiptir. Sağlık tesislerinde WASH hizmetlerinin iyileştirilmesi, sepsis gibi önlenebilir durumlar da dâhil olmak üzere çok sayıda anne ve yeni doğanın acı çekip öldüğü doğum sırasında özellikle önemlidir. Daha iyi WASH hizmetleri bir milyon hamile kadının ve yeni doğanın hayatını kurtarabilir ve ölü doğumları azaltabilir.

Rapor dört ana öneri sunmaktadır:

  • Uygun finansman ile maliyetli ulusal yol haritalarını uygulayın;
  • WASH hizmetlerinin, uygulamalarının ve imkân sağlayan ortamın iyileştirilmesindeki ilerlemeyi izlemek ve düzenli olarak gözden geçirmek;
  • WASH hizmetlerini sürdürmek ve iyi hijyeni teşvik etmek ve uygulamak için sağlık işgücünün kapasitelerini geliştirmek;
  • WASH’ı, kaliteli hizmetler sunmak için COVID-19 müdahale ve kurtarma çalışmaları dahil olmak üzere düzenli sağlık sektörü planlaması, bütçeleme ve programlamasına entegre edin.

Global WASH ve sağlık ortakları, sağlık tesisi hedeflerinde küresel ve ülke WASH’ı karşılama konusunda desteklerini gösterdiler. 2020’ye kadar 130’dan fazla ortak kaynak taahhüt etti ve bunlardan 34’ü toplam 125 milyon ABD doları tutarında finansal taahhütlerde bulundu.

Bununla birlikte, sağlık tesislerinde WASH’a ilişkin 2019 Dünya Sağlık Asamblesi Kararı’nın uygulanması eşitsizdir. DSÖ ve UNICEF’in veri sahibi olduğu 50’ye yakın ülkeden yüzde 86’sı standartları güncelledi ve yüzde 70’i bu alanların genel olarak doğru yolda olduğunu gösteren ilk değerlendirmeleri gerçekleştirdi. Yine de ülkelerin sadece üçte biri sağlık hizmeti tesislerinin yol haritalarında ulusal WASH’a mal oldu ve yalnızca yüzde 10’u ulusal sağlık sistemleri izlemesine WASH göstergelerini dâhil etti.

Sağlık çalışanlarını ve hastaları güvende ve korunaklı tutmak için daha katalitik küresel finansman, teknik destek ve ev içi kaynaklara ihtiyaç vardır. Şimdi, mevcut çabalar ve taahhütler üzerine inşa etmek ve WASH’ı sağlık tesislerinde tüm ulusal COVID-19 planlarına, aşı dağıtımına ve ekonomik kurtarma paketlerine entegre etmek için bir fırsat var.

Dünya Bankası Grubu Küresel Su Direktörü Jennifer Sara, “Dünyadaki milyonlarca sağlık çalışanı için su, KKD’dir” dedi  “Ön saflarda COVID kriziyle mücadele edenlere su ve sanitasyon hizmetleri getirmek için finansmanın akmaya devam etmesi çok önemli. Sağlık tesislerinde WASH’ı finanse etmek, hükümetlerin yapabileceği en uygun maliyetli yatırımlardan biridir. ”

DSÖ tarafından Ekim 2020 ayında yayınlanan veriler, sağlık çalışanları arasındaki COVID-19 enfeksiyonlarının genel popülasyondakilerden çok daha fazla olduğunu gösteriyor: Sağlık çalışanları nüfusun yüzde 3’ünden daha azını temsil ediyor, ancak küresel COVID-19’un yüzde 14’ünü oluşturuyor DSÖ’ye rapor edilen vakalar. Sağlık çalışanlarının, kendilerini, hastalarını, ailelerini ve çocuklarını güvende tutmak için temel WASH gereksinimlerine sahip olmasını sağlamak zorunludur.

Uluslararası yardım kuruluşu WaterAid’in İcra Kurulu Başkanı Tim Wainwright, “Milyonların, gelişmekte olan dünyada tesislerinde temiz su bulunmayan sağlık tesislerinin % 50′ sinden yardım istemekten başka seçeneği yok. Bu devam edemez. Her gün hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların hayatları riske giriyor ”dedi. “Ön saflarda yer alan sağlık çalışanları ellerini yıkamadan; hastalarına temiz su sağlamak; ya da tuvalete gitmeye uygun bir yer varsa, hastane hiç de hastane değildir – hastalık için üreme alanıdır. ”

Editörlere Not:

Bu yılki rapordaki veriler, 760.000 sağlık tesisi temsil eden anketlerden 165 ülkenin istatistiklerini içeriyor. Geçen yılın temel raporuyla karşılaştırıldığında, 560.000 sağlık tesisi temsil eden anketlerden elde edilen verilerle 125 ülke için tahminler mevcuttu. Dünya Sağlık Asamblesi Kararının uygulanmasında kaydedilen ilerlemeye ilişkin veriler 47 ülkeyi temsil etmektedir. Bu veriler ilk kez derleniyor ve analiz ediliyor.

Sanitasyon hizmetleri, sanitasyon zincirinin tüm aşamalarında dışkıların hijyenik yönetimini sağlamak için alınan önlemlerdir: yakalama, çevreleme, boşaltma, taşıma, işleme ve güvenli bertaraf.

Dünya Sağlık Örgütü hakkında 

Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler sistemi içinde halk sağlığında küresel liderlik sağlar. 1948’de kurulan DSÖ, sağlığı geliştirmek, dünyayı güvende tutmak ve savunmasızlara hizmet etmek için 6 Bölge Ofisinde ve 150’den fazla Ülke Ofisinde 194 Üye Devlet ile birlikte çalışmaktadır. 2019-2023 hedefimiz, bir milyar daha fazla insanın evrensel sağlık sigortasına sahip olmasını sağlamak, bir milyar daha fazla insanı sağlık acil durumlarından korumak ve daha fazla milyar insana daha iyi sağlık ve refah sağlamaktır. COVID-19 ile ilgili güncellemeler ve kendinizi koronavirüsten korumaya yönelik halk sağlığı tavsiyeleri için; DSÖ’nü www.who.int web sitesinden ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca DSÖ’nü sosyal medya Twitter ,  Facebook ,  Instagram ,  LinkedIn ,  TikTok ,  Pinterest ,  Snapchat ,  YouTube  dan takip edebilirsiniz.

UNICEF hakkında

UNICEF, dünyanın en dezavantajlı durumdaki çocuklarına ulaşmak için dünyanın en zor yerlerinden bazılarında çalışmaktadır. 190’dan fazla ülke ve bölgede, herkes için daha iyi bir dünya inşa etmek için her yerde her çocuk için çalışıyoruz.

UNICEF’i; www.unicef.org web sitesinden ve Twitter  ile  Facebook’ta takip edebilirsiniz.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir