Dünya’dan Depremle Sarsılan Türkiye’ye Destek…

Dünya’dan Depremle Sarsılan Türkiye’ye Destek…

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki deprem ve etkilenen 10 kentte hasara neden olan depremler sonrasında birçok ülkeden ve Uluslararası Kuruluşlardan Türkiye’ye taziye ve dayanışma mesajları verildi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset gibi üst düzey devlet ve hükümet adamları taziye ve dayanışma mesajları paylaştı.

Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihine yaşanan deprem uluslararası kamuoyunu harekete geçirdi… ABD’den Hindistan’a, Ukrayna’dan İsrail’e birçok ülkeden yardım çağrısı geldi.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’ın Başbakanı Narendra Modi, kişisel Twitter hesabı üzerinden taziye dileklerini iletti. Yüzlerce insanın öldüğü deprem felaketi ile ilgili olarak Modi, “Türkiye’de deprem yüzünden yaşamını yitirenlerin dolayısıyla kederliyim. Acılı ailelere baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum” dedi.

Modi ayrıca, “Hindistan Türk halkıyla birlikte ve bu trajedinin üstesinden gelmek için yapılabilecek bütün yardımlara hazırız” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yayımladığı yazılı mesajında, eşi Jill Biden ve kendisinin, Türkiye ve Suriye’de binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerle ilgili derin üzüntü duyduklarını ifade etti.

ABD yönetiminin NATO müttefiki Türkiye ile yakın bir şekilde çalıştığını belirten Biden, ABD’nin söz konusu depreme hızlı bir şekilde yardım etmesi için gerekli talimatı verdiğini kaydetti.

Biden, üst düzey Amerikalı yetkililerin, gerekli her türlü yardımı koordine etmek için derhal Türk mevkidaşlarına ulaştığını aktararak, “Ekiplerimiz, Türkiye’nin arama ve kurtarma çabalarını desteklemek ve depremde yaralananlar ile yerlerinden edilenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için hızla harekete geçiyor.” dedi.

ABD destekli insani yardım kurumlarının Suriye’deki yıkıma da yanıt verdiğini belirten Biden, “Bugün, kalbimiz ve en derin taziyelerimiz, kıymetli sevdiklerini kaybedenler, yaralananlar, evlerinin ve işyerlerinin yıkıldığına şahit olan herkesin yanında.” ifadesini kullandı

Miçotakis’ten Yardım Mesajı

Son dönemde Türkiye ile tansiyonun yüksek olduğu Yunanistan’dan da destek ve yardım mesajları geldi. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, “Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardım edecek” ifadesini kullandı.

Miçotakis, Türkiye’de meydana gelen ve Suriye’de de yıkıma neden olan deprem nedeniyle “derin üzüntü duyduğunu” da kaydetti.

Türkiye’de 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminde Yunanistan Türkiye’ye, yine 1999’da Yunanistan’da meydana gelen Atina depreminde de Türkiye Yunanistan’a yardım göndermişti.

Aliyev’den Yardım Hamlesi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev mesajında, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve kardeş Türkiye’nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü.

Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

KKTC

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTC Başbakanı Ünal Üstel, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı yazılı açıklamada, “Bu zor zamanda Türkiye ve Suriye halklarının acısını paylaşıyorum.” ifadesini kullandı.

Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerini sunan Guterres, “Birleşmiş Milletler, afete müdahale çalışmalarını desteklemeye kararlı. Ekiplerimiz ihtiyaçları değerlendirerek yardım sağlamak için sahada bulunuyor.” ifadesine yer verdi.

Guterres, uluslararası toplumu depremden etkilenen binlerce aileye yardım etmeye çağırarak, depremdeki can kayıpları nedeniyle “derin üzüntü” duyduğunu belirtti.

BM 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi, oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu. Körösi, 193 üyeli Genel Kurulda oturum öncesinde üye devletleri bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaya davet etti.

Bunun üzerine Genel Kurul üyeleri, Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

NATO: Türkiye ile Tam Dayanışma İçindeyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada NATO müttefiklerinin yardımları harekete geçirdiğini belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halindeyim ve NATO müttefikleri şimdi yardımları harekete geçiriyor” dedi.

Hollanda, Türkiye’ye Arama Kurtarma Ekibi Gönderiyor

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Açıklamada, “Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı deprem haberleriyle şoke olduk. Düşüncelerimiz kurbanlar, aileleri ve yaralı çok sayıda Türk ve Suriyeli ile birlikte. Hollanda, Türkiye’ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis ve askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşmaktadır” dedi.

Borrell: Düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye ile

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaşanan felaketle ilgili paylaşımda bulundu. Borrell yaptığı açıklamada, “Yıkıcı deprem bu sabah Türkiye ve Suriye’de yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının yaralanmasına neden oldu. Düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye halklarıyla birliktedir. AB yardıma hazır” ifadelerini kullandı.

Savaşın İçindeki Ukrayna’dan Yardım Mesajı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Türkiye’de bu sabah yaşanan depremin ardından ülkesinin “dost” Türk halkına gereken yardımı sunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Twitter paylaşımında Zelenskiy, “Türkiye’deki depremin sonucunda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberi şok edici. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz. Dost Türkiye halkının yanındayız, gereken yardımı sunmaya hazırız” dedi.

Putın’den Taziye Mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajını iletti.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Putin, Erdoğan’a Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle telgraf gönderdi.

Putin’in Erdoğan’a mesajında, “Ülkenizde meydana gelen depremin yol açtığı çok sayıdaki can kaybı ve büyük yıkımlar nedeniyle derin başsağlığı dileklerimi kabul edin. Ölenlerin ailesi ve yakınlarına üzüntü ve desteğimi, felaket sonucu yaralananlar için de acil şifalar dileğimi iletmenizi rica ederim. Bu konuda gerekli yardımı sağlamaya hazırız” ifadelerine yer verildi.

Özbekistan: Derin Üzüntüyle Öğrendik

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler için taziye mesajı gönderdi.

Mirziyoyev, depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yayımlanan açıklamada da Türkiye’de meydana gelen şiddetli deprem haberini derin üzüntüyle öğrendikleri kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, “Depremde hayatını kaybedenlerin ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadesine yer verildi.

İsrail: Yardıma Hazırız

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımlayarak İsrail’in yardıma hazır olduğunu açıkladı.

Herzog, sosyal medya hesabından İbranice, Türkçe ve İngilizce yaptığı paylaşımda, “İsrail halkı adına, dün gece Türkiye’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin üzüntülerimi bildiririm. Yaşanan can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk halkına başsağlığı diliyorum” dedi.

İsrail devletinin “mümkün olan her yolla yardım göndermeye her zaman hazır olduğunu” belirten Cumhurbaşkanı Herzog, kalplerinin bu acı zamanda Türk halkının ve yas içindeki ailelerin yanında olduğunu vurguladı. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Türkiye’deki depremin değerlendirilmesi için bir acil durum toplantısı düzenlendiği paylaşıldı.

Finlandiya’dan Taziye Mektubu

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mektubu gönderdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, meydana gelen trajik depremde hayatını kaybedenler ve yaşanan yıkım için en derin taziyelerini sunduğu bir mektup gönderdi” denildi.

Kaynak: Yazılı ve Görsel Basın

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir