Dünyayı kapatan virüs: 2020, eşi benzeri olmayan bir yıl

Dünyayı kapatan virüs: 2020, eşi benzeri olmayan bir yıl

COVID-19 kelimenin tam anlamıyla her yerde ve 2020 yılı boyunca yayılması ve sonuçta ortaya çıkan etkisi, benzeri görülmemiş bir erişim ve orantıya sahip küresel bir krize yol açtı. Bu çalkantılı yılı sonlandıran süreçte, UN News (BM Haberleri) dünyanın her yerindeki insanlar üzerindeki etkiye ve salgının düşüşüyle ​​başa çıkmak için Birleşmiş Milletler’in önerdiği çözümlerden bazılarına bakıyor. Bu ilk özellikte, son 12 ayda yaşanan bazı önemli olayları sıraladı

2020 sona ererken ve dünyanın dört bir yanındaki insanlar dünyanın nasıl değiştiğini anlamaya çalışırken, tek bir sert ve acımasız istatistikle karşı karşıya kalıyorlar. COVID-19’u yakaladıktan sonra ölenlerin sayısı iki milyona doğru ilerliyor.

Yılın başlarında, uluslararası seyahat ciddi şekilde kısıtlanmıştı ve Tayland’daki bu gezginler gibi insanlar, küresel sözlüğe (kişisel koruyucu ekipmanın kısaltması olan) hızla giren bir kısaltma olan KKD’nin önemini öğrendiler.

Kısa bir süre sonra, küresel KKD kıtlığı konusunda endişeler vardı ve BM, virüsün ilk ortaya çıktığı Çin de dâhil olmak üzere, tedarik tedarikinde çeşitli ülkeleri destekledi.

COVID-19 yaygınlaştıkça, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ve şehirler, okulların, kültür ve spor mekânlarının ve tüm gerekli olmayan işletmelerin kapatılmasıyla kilitlendi.

Kenya’nın başkenti Nairobi gibi normalde hareketli şehir merkezleri, insanlar evde kaldıkça ürkütücü bir şekilde sessizdi.

New York’taki Genel Kurul’un yeni oturumunun yıllık toplantısı gibi önemli olayların çoğu çok farklı görünse de, Birleşmiş Milletler dünya çapında ticarete açık kaldı. Dünya liderleri sanal olarak konuşma yaparken, sadece az sayıda delegenin odaya girmesine izin verildi.

Dünyanın her yerinde insanlar yeni sosyal mesafe kurallarına uyum sağlıyorlardı.

… Ve hastalıkların bulaşmasını azaltmanın bir yolu olarak el yıkamanın önemi hatırlatıldı.

Okula gidemeyen öğrenciler yeni bir gerçekliğe uyum sağlamak ve çalışmalarına ayak uydurmanın yollarını bulmak zorunda kaldı.

Afrika, virüsten diğer kıtalara göre daha az acı çekiyor gibi görünse de, en azından mutlak enfeksiyonlar ve ölümler açısından, BM salgının milyonları daha fazla yoksulluğa sürükleyeceği endişelerini dile getirdi.

BM için bilhassa önemli olan, Bangladeş’te sınır ötesine sığınan yüzbinlerce Rohingyalı gibi dünya çapında hareket halindeki mültecileri ve diğer savunmasız insanları desteklemek oldu.

COVID-19’a karşı yeni etkili aşılar geliştiren bilim adamları tarafından rekor bir sürede ilerleme kaydedildi ve 2020’nin sonunda, özellikle gelişmiş ülkelerdeki ilk insanlar aşılanmaya başladı.

Dünya 2021’e girerken, salgın hala şiddetleniyor ve birçok ülkede belirgin bir yıl ortasında durgunluğun ardından, daha fazla enfeksiyon ve daha fazla ölüm rapor ediliyor. Daha fazla aşının piyasaya sürülmesiyle, uluslararası toplum yayılmayı durdurmak ve bilime dayalı yönergeleri takip etmek için birlikte çalışmaya teşvik ediliyor.

Dünyanın 2020’de nasıl göründüğüne dair daha ayrıntılı bir resim için, yıl sona ererken BM Haberleri yılsonu özel raporlar dizimize bakın.

Kaynakça:

BM Haberleri yılsonu özel raporlar dizisi

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir