Düzce’de Deprem, depremde neler yaşandı?
Türkiye güne saat 04.08’te Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle uyandı. Pek çok ilde halk sokağa döküldü. İşte son İstanbul, Ankara başta olmak üzere birçok ilden hissedilen deprem ile ilgili bilgiler…
Düzce’de 23 Kasım 2022 Çarşamba sabahı saat 04.08’te meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem büyük panik yarattı. Depremin odak derinliği yaklaşık 10.6 km civarında ve uzmanlar “sığ odaklı deprem” olarak tanımlıyor. İşte deprem anında ve sonrasında yaşananlar…
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Düzce’in Gölyaka ilçesi merkezli depremde 35 kişinin yaralandığını bildirdi.
Dr. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu bilgilere yer verdi:
“Düzce Gölyaka merkezli, birçok ilimizde hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremde; Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da 1, Bolu’da 1, Zonguldak’ta 1 kişi olmak üzere şu anki bilgilere göre yaralı sayısı 35’tir. Sağlık kurumlarımızdaki yaralıların tedavileri devam ediyor.”
Yaralıların çoğunun yüksekten atlama kaynaklı olduğu belirtildi.
Deprem saat kaçta, nerede, hangi büyüklükte meydana geldi?
Deprem saat 04.08’de Düzce’de meydana geldi. Depremin merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesi olarak açıkladı. AFAD depremin büyüklüğünü 5.9, Kandilli Rasathanesi ise 6, olarak duyurdu.
Deprem kaç saniye sürdü?
Düzce’de çeşitli dükkanların güvenlik kameralarından yapılan tespitlere göre deprem 43-45 saniye sürdü.
Düzce’de ikinci bir deprem oldu mu?
Saat 04.30’da merkez üssü Düzce’nin Çilimli ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Deprem hangi kentlerde hissedildi?
Düzce merkezli deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli Kütahya, Bilecik, Bursa, Zonguldak, Karabük, Bartın ve İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi.
Deprem sonrası artçı sarsıntılar meydana geldi mi?
AFAD’ın, bugün (23 Kasım 2022) saat 11.21’de yaptığı açıklamaya göre 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla, en büyüğü 4,3 olmak üzere 114 artçı yaşandı.
Depremde kaç kişi yaralandı?
AFAD’ın 23 Kasım 2022 Çarşamba günü saat 09.42 itibarıyla yaptığı açıklamada; Düzce’de 37, Bursa’da 4 İstanbul’da 1, Zonguldak’ta 6, Sakarya’da 1 ve Bolu’da 1 olmak üzere 50 kişinin yaralandığını açıkladı.
Bolu Valisi Erkan Kılıç ise depremin ardından kentte 20 kişinin yaralandığını duyurdu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Bolu’da da atlama suretiyle bir yaralımızın leğen kemiği kırık. Herhangi bir hayati tehlikesi yok ama Düzce’deki yaralının hayati tehlikesi var. Biri ağır 50 kişi yaralandı. 33 kişi taburcu oldu” dedi.
İki Kişi Hayatını Kaybetti
Depremde hayatını kaybeden oldu mu?
Düzce’de deprem anında panik yaşayan 63 yaşındaki bir kadın kalp krizi sonrası hayatını kaybetti.
Çilimli ilçesi Pırpır köyünde yaşayan Hikmet Çelebi deprem esnasında evden çıkmaya çalışırken dengesini kaybedip yere düştü. Beyin kanaması geçiren 47 yaşındaki Çelebi maalesef kurtarılamadı.
Deprem sırasında neden elektrikler kesildi?
AFAD’ın 05.04’te yaptığı açıklamada “Bölgede kontrol amaçlı enerji kesintileri uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmamasını önemle rica ederiz” denildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Bir elektrik kesintisi var. Bunların önemli bir bölümü kontrollü kesintiler. Mahalle mahalle, yavaş yavaş kontrollü bir şekilde veriliyor” dedi.
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü da “Sanırım dağıtım şirketinin tedbir amaçlı kesintisi söz konusu” dedi.
Deprem sonrası kaç binada hasar meydana geldi?
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, “Çok şiddetli hissettiğimiz depremdi. Binaların sıvasında, bacasında birtakım hasarlar olabilir. Bu yönde bize ulaşan kesin bilgiler yok” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Herhangi bir can kaybımız yok. Köylerdeki taramalarımız devam ediyor. Birkaç köyde ahır yıkılması söz konusu” diye konuştu.
Aralarında Düzce Adliyesi’nin de bulunduğu bazı bina ve iş yerlerinde hasar oluştu. Gaziantep Caddesi’nde birahane işleten Ahmet Seyok’un iş yeri de depremle yıkıldı.
Kuzey Anadolu Fay Hattı hep aktif
Düzce ve Bolu havzasının içinde kaldığı Kuzey Anadolu Fay Hattı tarih boyunca hep aktif ve büyük depremlere neden oldu.
Kuzeyde Asya-Avrupa levhası ile güneyde Anadolu levhacığını birbirinden ayıran Kuzey Anadolu Fay Hattı, yaklaşık uzunluğu 1200 kilometre olan doğrultu atımlı bir fay sistemi. Bu fay hattı Anadolu yarımadasının en önemli tektonik yapılarından biri.
Son depremin yaşandığı Düzce ve Bolu havzası bu fay üzerinde bulunuyor.
Kuzey Anadolu Fay Hattı, Bolu’nun batısında iki kola ayrılıyor. Güneydeki kol ise Dokurcun’un batısında tekrar iki kola ayrılıyor. Kuzey koldaki fay Düzce Fayı olarak tanımlanıyor.
Düzce’nin güneydoğusunda ve batıda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde çok sayıda deprem yaşandı. Bunlardan en yıkıcısı 17 Ağustos 1999’daki Adapazarı depremiydi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yaşanan bazı depremler:
-29 Haziran 1943 tarihinde Adapazarı-Hendek’te meydana gelen depremde 304 can kaybı oldu ve 234 kişi de yaralandı.
-1 Şubat 1944 tarihinde Bolu-Gerede merkezli 7.2 şiddetindeki depremde 2.552 kişi öldü, 1.182 kişi yaralandı.
-15 Şubat 1944 tarihinde Düzce’de meydana gelen artçı 5.8 büyüklüğündeki depremde 80 kişi öldü, 3000 ev yıkıldı.
-11 Mart 1944 tarihinde Gerede’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki artçı deprem ise 700 kişinin ölümüne neden oldu.
-5 Nisan 1944 tarihinde bu kez Mudurnu’da yaşanan artçı sarsıntı 5.6 büyüklüğündeydi ve 30 kişi yaşamını yitirdi.
-26 Mayıs 1957’deki Abant merkezli 7.1 büyüklüğündeki depremde 52 kişi öldü, 101 kişi yaralandı.
-22 Temmuz 1967 tarihindeki Adapazarı merkezli depremin büyüklüğü 7.2 idi. Bu depremdeki can kaybı 89, yaralı sayısı ise 235 idiz.
-30 Temmuz 1967 tarihinde Akyazı merkezli depremin büyüklüğü 5.7 olarak ölçüldü. Bu depremde can kaybı yaşanmadı.
-17 Ağustos 1999 tarihindeki Adapazarı’nda yaşanan 7.8 büyüklüğündeki depremin yarattığı sonuç ise korkunç oldu: 17.479 can kaybı, 43.953 yaralı. Depremde binlerce bina yıkıldı.
-12 Kasım 1999 tarihinde ise Düzce merkezli 7.2 şiddetinde deprem 763 kişinin ölümüne, 4.948 kişinin de yaralanmasına neden oldu.