Eski Başbakan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi.
Mesut Yılmaz, İstanbul Şişli’de tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi’nde 30 Ekim 2020 tarihinde hayatını kaybetti. 73 yaşındaki Yılmaz, 2 aydır aynı Hastanede tedavi görüyordu.
Mesut Yılmaz’ın geçen yılın ocak ayında yaptırdığı rutin sağlık kontrolünde akciğerinde tümöre rastlanmıştı. 23 Ocak 2019’da yapılan operasyon sonucu kanserli tümör temizlenmişti.
Mayıs 2020’de bu defa beyin sapında tümör saptanan 73 yaşındaki Mesut Yılmaz, gerçekleştirilen ameliyat sonrası tedavi görüyordu.
1991, 1996 yıllarında ve 1997-1999 yılları arasında Üç kez Başbakanlık yapan Mesut Yılmaz, 30 Ekim 2020 Cuma günü yaşamını yitirdi. Türkiye’de 1980’li yıllarda Kenan Evren tarafından yapılan 12 Eylül Darbesi ve sonrası gelişmeler içerisinde 1983 yılında ANAP kurulmuş ve Sayın Mesut Yılmaz da bu tarihten itibaren Ülke yönetiminde öldüğü tarihe kadar rol almıştı.
Benim 1974 yılında Sağlık Bakanlığında başlayan memuriyet yaşamımda, 1983 yılında Dış İlişkiler Dairesine yönetici olarak atandığım tarihten itibaren Sayın Mesut Yılmaz’ın; Kültür ve Turizm Bakanı (17 Ekim 1986 – 22 Aralık 1987) ve Dışişleri Bakanı (22 Aralık 1987 – 20 Şubat 1990) olduğu tarihlerde tanışma ve çalışmalarda buluşma imkânım olmuştu. Üçüncü kez Başbakan olduğu 30 Haz. 1997 – 11 Ocak 1999 tarihleri arasında da birçok konuda (Dış İlişkiler Dairesi Başkanı olmam sıfatıyla) görüşme ve çeşitli toplantılarda kendisini izleme şansım olmuştu.
Bunlardan biri de Sağlık Bakanlığı olarak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Komite Toplantılarından 47.cisini Sağlık Bakanımız Dr. Halil İbrahim Özsoy başkanlığında İstanbul’da yapmamızdı. Anılan toplantı DSÖ Avrupa Bölgesine üye 51 Ülkenin Sağlık Bakanları başkanlığında Heyetlerle katılmaları idi. Ben de (Bekir Metin) anılan önemli toplantının Dış İlişkiler Dairesi Başkanı olarak genel koordinasyonunun sağlamak göreviydi.
47. DSÖ Avrupa Bölge Komite Toplantısı ve Başbakan Sayın Mesut Yılmaz’ın toplantının 15 Eylül 1997 tarihinde İstanbul Çırağan Sarayı’nda yaptığı konuşmayı anısına ve Sağlık sektörü içerisinde yer alan Sayın Sağlık Bakanımızdan en küçük kademede hizmet veren çalışanlarına o günlerin anısına armağan ediyorum.
Güle güle Sayın Mesut Yılmaz, Sonsuz yolculuğunda yolun açık mekanın cennet olsun…
———————————————-
47. DSÖ Avrupa Bölge Komitesi Toplantısının İstanbul’da yapılması
Avrupa Bölge Komitesi’nin 47. Oturumu 15-19 Eylül 1997 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı. Oturuma Bölgenin 49 ülkesinin temsilcisi katıldı. Toplantıya ayrıca; biri üye olmayan devlet ve ikisi Avrupa Ekonomik Komisyonu ve BM Türkiye Daimi Koordinatörü olmak üzere 2 üye ülkeden gözlemciler ile HIV/AIDS (UNAIDS) BM Ortak Programı; Avrupa Birliği Komisyonu (EC); Avrupa Konseyi (CE); Uluslararası Askeri Tıp Komitesi, Uluslararası Göç Örgütü ve Hükümet dışı örgüt temsilcileri katıldı.
Açılış töreni, 15 Eylül 1997 akşamı, İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. Açılış töreninde; Türkiye Sağlık Bakanı Dr. Halil İbrahim Özsoy, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Jo Eirik Asvall, DSÖ Genel Direktörü Dr. Hiroshi Nakajıma, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Mesut Yılmaz ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel konuşma yaptı. Oturum, görevi biten İcra Başkanı Kırgızistan Sağlık Bakanı Dr. Naken Kasiev tarafından açıldı.
T. C. Başbakanı Sayın Mesut Yılmaz’ın açılış konuşması
Sayın Cumhurbaşkanım, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Sayın Dr. Nakajıma, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Sayın Dr. Asvall, Sayın Büyükelçiler, 47. Avrupa Bölge Komitesi Toplantısı’nın Değerli Katılımcıları ve Gözlemcileri ve Değerli Basın Mensupları, Hanımefendiler ve Beyefendiler, Dünya Sağlık Örgütü 47. Avrupa Bölge Komitesi Toplantısı vesilesiyle sizleri ağırlamaktan gurur duyduğumuz İstanbul’a hoş geldiniz.
Tüm dünya vatandaşlarının sağlık koşullarının geliştirilmesi amacıyla üstlendiği misyonu Birleşmiş Milletler nezdinde başarı ile yerine getiren ve sağlığı ülke yönetimlerinin gündeminde tutmada önemli katkılarda bulunan Dünya Sağlık Örgütünü ve çalışanlarını Hükümetim ve tüm Bölge ülke yönetimleri adına bir kez daha kutluyorum. Sizleri, Bölge ülkelerinin üst düzey sağlık yöneticilerini ve Bölge Komite Toplantısının diğer tüm değerli katılımcılarını ülkemde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti de ayrıca sizlerle paylaşmak istiyorum.
Hükümetimizin temel hedefi vatandaşlarımızın yaşam koşullarını her alanda iyileştirmektir. Hükümet programlarımız böylesi bir hedefe ulaşmanın yollarını tanımlar. Sağlık hizmetleri ile ilgili yaklaşımlara bakarak, sağlık politikasından ya da vatandaşlarının sağlığını geliştirmek için verilebilecek hizmetlerin tümünden söz edemezsiniz. Sağlık politikası sağlığı doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren tüm alanları kapsayacak biçimde saptanabilirse etkinlik kazanabilir.
Çağdaş hükümetler, vatandaşlarının sağlık koşullarını geliştirme hedefini yaşamın tüm alanlarındaki politikalarına yansıtan hükümetlerdir. Bunun aksi geçerli olsaydı, yalnızca sağlık hizmetlerine yönelik politikaların hayata geçirilmesi ile insan sağlığı istenilen seviyeye getirilebilirdi. Kaynaklarınızın tümünü seferber ettiğiniz ve mükemmel diyebileceğiniz bir sağlık hizmeti ile vatandaşlarınızın sağlık düzeyini ancak belirli bir oranda etkileyebilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti 55. Hükümeti de bu anlayıştan yola çıkmış bir hükümettir. Bizler vatandaşımızın sağlığını geliştirmeyi; sağlık hizmetlerini geliştirmek kadar, belki ondan daha çok, çağdaş demokrasiyi geliştirip yaşatmakta, katılıma dayalı siyasal yaşamı her alanda geliştirmede, bireyler ve bölgelerarası ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin azaltılmasında, temel eğitimin yaygınlaştırılmasında, içinde yaşanılan fiziki çevrenin geliştirilmesinde, istihdam ve sosyal güvenlik olanaklarının artırılmasında olduğu gibi bireyin ve toplumun sağlığını ilgilendiren tüm alanlardaki gelişmelerde arıyoruz. Böylesi bir anlayışın her alanda olduğu gibi sağlık alanında da toplumları daima ileriye götüreceğine inanıyoruz. Hükümet olarak sağlık hizmetleri alanında yapmaya çalıştıklarımız da, böylesi topyekûn ve sürdürülebilir bir kalkınma çabasının entegre faaliyetlerini oluşturmaktadır. Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi alanında da yaklaşımımızın ana eksenini temel sağlık hizmetleri felsefesi oluşturmaktadır. Bu felsefe, herkese ihtiyacı ölçüsünde, ulaşılabilir, kabul edilir, kaliteli, kapsayıcı ve maliyet etkili sağlık hizmetlerini yapılandırmayı ve sunmayı içermektedir. Geliştirmeye çalıştığımız sağlık sektörünün finansman, hizmet sunumu ve yönetim alanlarındaki yürüttüğümüz çalışmalar saydığım temel ilkelere dayanmaktadır.
DSÖ Avrupa Bölge Komite Toplantısının değerli katılımcıları ve aynı zamanda ülkelerinin üst düzey sağlık yöneticileri olan sizlere önemli olduğu kadar onurlu bir hedefe yönelik çalışmalarınızda başarılar diliyor, bugün olduğu gibi sizleri en yakın gelecekte de ülkemde görmekten duyacağım mutluluğu belirterek, sizleri Hükümetim ve şahsım adına saygılarımla selamlıyorum.
————————————————————————————————————————–
Mesut Yılmaz (1947-30 Ekim 2020), Özgeçmişi
Mesut Yılmaz 6 Kasım 1947 tarihinde İstanbul’da doğdu. Ortaöğretimine Avusturya Lisesi’nde başladı ve İstanbul Erkek Lisesi’nde bitirdi.
1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 1972-1974 yılları arasında Almanya’nın Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde yüksek lisans çalışması yaptı. 1975-1983 yılları arasında kimya, tekstil ve ulaştırma sektörlerinde, çeşitli özel şirketlerde yönetici olarak görev aldı.
1983 yılının mayıs ayında kurulan Anavatan Partisi’nde kurucu üye ve Genel Başkan yardımcısı oldu. Aynı yıl Kasım ayında yapılan genel seçimde Rize milletvekili seçildi. Birinci Turgut Özal hükûmetinde Bilgilendirmeden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na atandı ve hükûmet sözcülüğü yaptı. 1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Bu dönemde Türkiye-Batı Almanya ve Türkiye-Yugoslavya ekonomi karma komisyonlarının başkanlıklarını yürüttü. 1986 yılında ANAP içerisinde yaşanan Turgut Özal ile Bedrettin Dalan arasındaki ayrışmada Dalan tarafında olsa da Özal’ı karşısına almamıştır.
29 Kasım 1987 seçimlerinde yeniden Rize milletvekili seçildi. İkinci Özal hükûmetinde Dışişleri Bakanlığı’na atandı. 1988 yılından sonra Avrupa Demokrasi Birliği Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Yılmaz, Akbulut Hükümetinde de üstlendiği bu görevden 20 Şubat 1990’da istifa etti.
ANAP Genel Başkanlığı ve Başbakanlıkları
15 Haziran 1991 tarihinde yapılan Anavatan Partisi Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığa seçildi. Kurduğu hükûmet 5 Temmuz 1991 günü TBMM Genel Kurulu’nda güvenoyu aldı. 20 Ekim 1991 günü yapılan genel seçimlerden sonra ana muhalefet partisi lideri olarak çalışmalarını sürdürdü.
24 Aralık 1995’te yapılan genel seçimler sonrası Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi tarafından oluşturulan 53. Hükûmetin Başbakanı olarak görev yaptı.
28 Şubat Sürecinde mecliste muhalefet milletvekilleri azınlıkta olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hükûmeti kurmakla görevlendirildi ve Demirel’in eski partisi DYP’den kendine yakın milletvekillerini istifa ettirerek onları Demokrat Türkiye Partisi adı altında toplayıp ANAP-DSP-DTP koalisyonuna (ANASOL-D hükûmeti, 55. Hükûmet) sokmasıyla 20 Haziran 1997’de üçüncü kez başbakan oldu. 25 Kasım 1998’de, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kendisi ve Devlet Bakanı Güneş Taner için verdiği gensoru önergelerinin TBMM’de kabul edilmesinden sonra istifa etti.
18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimlerde partisinin büyük oy kaybına rağmen DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yer alarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.
3 Kasım 2002 seçimlerinde partisinin %5 oy oranı ile barajın altında kalmasından sonra görevinden istifa etti. Rize’den milletvekili seçilecek oy oranına ulaşmasına rağmen lideri olduğu ANAP %10’luk barajın altında kaldığından milletvekili seçilememiştir.
ANAP Sonrası Siyasî Yaşamı
25 Mayıs 2007’de Rize’den bağımsız milletvekilliği adaylığını açıkladı. 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan genel seçimlerde Rize’den bağımsız milletvekili olarak meclise girmeye hak kazandı. 2009 yılında Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi’nin birleşmeleri sonucu kurulan Demokrat Parti’ye 31 Ekim 2009’da geçti. 15 Ocak 2011 tarihinde Namık Kemal Zeybek’in genel başkan seçilmesinin ardından Demokrat Parti’den 18 Ocak’ta istifa etti.
Yüce Divan Davası
13 Temmuz 2004 tarihinde TBMM tarafından, Güneş Taner ile birlikte “Türkbank ihalesi sürecinde malın satımında ve değerinde fesat oluşturacak ilişki ve görüşmelere girdikleri ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun 205. maddesine uyduğu iddiasıyla” hakkında Yüce Divan’a sevk kararı alındı. Yüce Divan sıfatıyla görev yapan Anayasa Mahkemesi, her iki kişinin suçlama kararlarının ayrı ayrı ele alınması gereği nedeniyle kararı iade etti. Karar 27 Ekim 2004’te tekrarlandı ve onaylandı. Böylece Yılmaz, Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan’da yargılanan ilk Başbakan olmuş oldu. Yüce Divan, 23 Haziran 2006 tarihinde davanın kesin hükme bağlanmasını 4616 sayılı Şartla Salıverilme Yasası uyarınca erteledi. Üç üyenin sanıkların beraatini istemesine karşın oy çokluğuyla verilen karar sonucunda, dava normal zaman aşımı süresine kadar muhafaza edildikten sonra düşecek.
Özel yaşamı
Mesut Yılmaz, Almanca ve İngilizce bilmektedir. Aslen Rize Hemşinli olup, Rize’nin Çayeli İlçesinin Çataldere köyündendir. 1976 yılında Berna Hanım (d. 1953) evlenen Mesut Yılmaz’ın bu evlilikten Yavuz (d.1979-ö.2017) ve Hasan (d.1987) adlarında iki çocuğu oldu. 30 Ekim 2020 tarihinde hayatını kaybeden Mesut Yılmaz’ın ölümünden bir süre önce beyin sapında tümör saptanmış ve ameliyat edilmişti.
Kaynakça:
Vikipedia Ansiklopedisi-Mesut Yılmaz
Mesut Yılmaz’ın Başbakanlık ve Bakanlık Yaptığı Dönemler
Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından görevlendirildi 23 Haziran 1991 – 20 Kasım 1991
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından görevlendirildi 6 Mart 1996 – 28 Haziran 1996
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından görevlendirildi 30 Haz. 1997 – 11 Ocak 1999
Dışişleri Bakanı (22 Aralık 1987 – 20 Şubat 1990)
Kültür ve Turizm Bakanı (17 Ekim 1986 – 22 Aralık 1987)
Haberi Hazırlayan Bekir Metin, Ankara, 30 Ekim 2020