Evrensel Sağlık Sigortasına giden yolda endişe veren durgunluk…

Evrensel Sağlık Sigortasına giden yolda endişe veren durgunluk…

Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ) ve Dünya Bankası ortaklaşa yayımladığı 2023 Evrensel Sağlık Sigortası (UHC) Küresel İzleme Raporu, dünyanın her yerindeki insanlara kaliteli, uygun fiyatlı ve erişilebilir sağlık hizmeti sunma yolundaki ilerlemede endişe verici bir durgunluğu ortaya koyuyor.

78. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu‘nda UHC ile ilgili Üst Düzey Toplantı öncesinde açıklanan bu rapor, mevcut en son kanıtlara dayanarak kesin bir gerçeği ortaya koyuyor: dünya nüfusunun yarısından fazlası hâlâ temel sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Ayrıca 2 milyar insan ihtiyaç duyduğu hizmet ve ürünler için cebinden ödeme yaparken ciddi mali zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “COVID-19 salgını, sağlıklı toplumların ve ekonomilerin sağlıklı insanlara bağlı olduğunu hatırlattı” dedi. “Bu kadar çok insanın uygun fiyatlı, kaliteli, temel sağlık hizmetlerinden yararlanamaması, yalnızca kendi sağlıklarını riske atmakla kalmıyor, aynı zamanda toplulukların, toplumların ve ekonomilerin istikrarını da riske atıyor. Acilen daha güçlü siyasi iradeye, daha agresif yatırımlara ihtiyacımız var. Sağlıkta ve temel sağlık hizmetlerine dayalı sağlık sistemlerini dönüştürmeye yönelik kararlı bir değişim gerekir” dedi.

2023 raporu, son yirmi yılda ülkelerin üçte birinden azının sağlık hizmetleri kapsamını iyileştirdiğini ve felaket düzeyinde cepten yapılan sağlık harcamalarını azalttığını ortaya koydu. Üstelik, her iki UHC boyutuna ilişkin verilerin mevcut olduğu çoğu ülke (138 ülkeden 96’sı), hizmet kapsamı, mali koruma veya her ikisinde de yolun dışındadır.

İnsani Gelişmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mamta Murthi, “Evrensel Sağlık Sigortasına ulaşmanın, insanların yoksulluktan kurtulmasına ve kurtulmasına yardımcı olmak için kritik bir adım olduğunu biliyoruz, ancak özellikle en yoksul ve en savunmasız insanlar için mali zorluklar artmaya devam ediyor” dedi. Dünya Bankası. “Bu rapor korkunç bir tablo çiziyor, ancak aynı zamanda hem temel kalitede sağlık hizmetlerinin sunumunda hem de finansal korumada daha fazla eşitlik için hükümet bütçelerinde sağlığa öncelik vermenin ve sağlık sistemlerini güçlendirmenin yollarına dair kanıtlar sunuyor.”

Temel sağlık hizmetlerinin artmasının yavaşlaması

Sağlık hizmetlerinin kapsamı yüzyılın başından bu yana iyileşme gösterirken, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin kabul edildiği 2015 yılından bu yana ilerleme yavaşladı. Özellikle 2019’dan 2021’e kadar herhangi bir iyileşme olmadı. Bulaşıcı hastalıklara yönelik hizmetlerde 2000 yılından bu yana önemli artışlar yaşanırken, son yıllarda bulaşıcı olmayan hastalıklar ile üreme, anne, yenidoğan ve çocuk sağlığı hizmetlerine ilişkin hizmet kapsamında çok az iyileşme oldu veya hiç iyileşme olmadı. 2021 yılında yaklaşık 4,5 milyar insan, yani dünya nüfusunun yarısından fazlası, temel sağlık hizmetlerinden tam olarak yararlanamadı. Ve bu tahmin henüz COVID-19 salgınının potansiyel uzun vadeli etkilerini yansıtmıyor.

Cepten yapılan sağlık harcamalarından kaynaklanan mali sıkıntı kötüleşiyor

Hanehalkı bütçesinin %10’unu aşmak olarak tanımlanan, cepten yapılan yıkıcı sağlık harcamaları artmaya devam ediyor. Bir milyardan fazla insan, yani küresel nüfusun yaklaşık %14’ü, bütçelerine oranla bu kadar büyük cepten ödemelerle karşılaştı. Ancak mutlak anlamda küçük harcamalar bile düşük gelirli aileler için yıkıcı olabilir; Halihazırda aşırı yoksulluk içinde yaşayan 300 milyon insan da dahil olmak üzere, yaklaşık 1,3 milyar kişi bu tür ödemeler nedeniyle yoksulluğa sürüklendi veya daha da ileri sürüklendi.

Cepten yapılan sağlık ödemeleri aynı zamanda bireylerin temel bakım hizmetlerinden vazgeçmesine neden olabilir ve aileleri doktor ziyareti için ödeme yapmak, yiyecek ve su satın almak veya çocuklarını okula göndermek arasında seçim yapmaya zorlayabilir. Bu tür ödünleşimler, önlenebilir bir hastalığın erken tedavisi ile daha sonraki bir aşamada ciddi hastalık ve hatta ölüme maruz kalmak arasındaki farkı ortaya çıkarabilir. Bu soruna çözüm bulmak, sağlık hizmetleri için ödeme yapma gücü sınırlı olanları muaf tutan ilerici sağlık finansman politikaları gerektirir.

Yola geri dönmek

2030 yılına kadar Evrensel Sağlık Sigortasına ulaşmak, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi vaadinin yerine getirilmesi ve temel insan hakkı olan sağlık hakkının hayata geçirilmesi açısından hayati önem taşıyor.

UHC hedefine ulaşmak için önemli miktarda kamu sektörü yatırımı ve hükümetlerin ve kalkınma ortaklarının hızlandırılmış eylemleri şarttır. Temel eylemler arasında sağlık sistemlerinin temel sağlık hizmetleri yaklaşımına doğru radikal bir şekilde yeniden yönlendirilmesi, sağlık hizmetlerine erişimde ve mali korumada eşitliğin geliştirilmesi ve sağlam sağlık bilgi sistemlerine yatırım yapılması yer almaktadır.

Bu değişimler, COVID-19’un dünya genelinde sağlık sistemleri ve sağlık iş gücü üzerindeki etkisinin yanı sıra, dünya çapında zorlukla elde edilen sağlık kazanımlarını tehdit eden makroekonomik, iklim, demografik ve politik eğilimlerin yarattığı yeni zorluklara karşı koymak için hayati öneme sahiptir.

2023 UHC Küresel İzleme Raporu, küresel topluluğa bir uyandırma çağrısı görevi görüyor ve herkesin maddi sıkıntı yaşamadan kaliteli, uygun fiyatlı ve erişilebilir sağlık hizmetlerine erişmesini sağlamak için UHC’ye öncelik verme ve UHC’ye yatırım yapma acil ihtiyacını vurguluyor.

Raporun tamamını okuyun:  Evrensel Sağlık Sigortası Küresel İzleme Raporu 2023

Rapor lansmanını izleyin:  Evrensel Sağlık Sigortası Küresel İzleme Raporu 2023

Videoyu izleyin:  2023 Evrensel Sağlık Sigortası Küresel İzleme Raporu

Dünya Sağlık Örgütü Hakkında

Kendini tüm insanların refahına adamış ve bilimin rehberliğinde olan Dünya Sağlık Örgütü, herkese, her yerde, güvenli ve sağlıklı bir yaşam için eşit şans verilmesi yönündeki küresel çabalara öncülük etmekte ve desteklemektedir. Biz, 150’den fazla yerde ulusları, ortakları ve ön saflarda yer alan insanları birbirine bağlayan, sağlıkla ilgili acil durumlara dünyanın müdahalesine öncülük eden, hastalıkları önleyen, sağlık sorunlarının temel nedenlerini ele alan ve ilaçlara ve sağlık hizmetlerine erişimi genişleten BM sağlık kurumuyuz. Misyonumuz sağlığı geliştirmek, dünyayı güvende tutmak ve savunmasız kişilere hizmet etmektir.  Web: www.who.int

Dünya Bankası Hakkında

Dünya Bankası, düşük ve orta gelirli ülkelerin yoksulluğu sona erdirmesine, sürdürülebilir büyümeye ulaşmasına ve herkes için fırsatlara yatırım yapmasına yardımcı olmak amacıyla finansman, küresel bilgi ve uzun vadeli taahhüt sağlıyor. Dünyanın en büyük kalkınma bankası olan Uluslararası Kalkınma Bankası’ndan (IBRD) ve dünyanın en fakir ülkelerinin en büyük finansman kaynaklarından biri olan Uluslararası Kalkınma Birliği’nden (IDA) oluşuyoruz. Diğer Dünya Bankası kurumlarının yanı sıra kamu ve özel sektördeki ortaklarımızla birlikte, kalkınmanın tüm ana sektörlerinde 21. yüzyılın küresel zorluklarına çözüm üretilmesine yardımcı oluyoruz. Kimsenin yoksulluk içinde yaşamadığı ve herkesin daha iyi bir yaşam fırsatına sahip olduğu bir dünya elimizdedir. Web: www.worldbank.org

İlgili bağlantılar

Kaynak: BM ve DSÖ Haber, New York/Cenevre/Washington D.C., 18 Eylül 2023

Share This
COMMENTS

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir