FAO Genel Direktörü, gıda ihracatının dünya çapında akışını sürdürmesi gerekir.

FAO Genel Direktörü, gıda ihracatının dünya çapında akışını sürdürmesi gerekir.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü, gıda ihracatının dünya çapında akışını sürdürmesi gerektiğini söylüyor.

Ukrayna’daki savaşla bağlantılı küresel gıda güvenliğine ilişkin artan endişeleri ele almak için devam eden uluslararası çabaların bir parçası olarak, üst düzey bir BM yetkilisi 8 Haziran 2022 Çarşamba günü ülkeleri, başka yerlerde bu kadar kıt olan gıda maddelerinin ihracatına kısıtlamalar getirmemeye çağırdı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO) Genel Direktörü Qu Dongyu (Çin Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakan Yardımcısı iken 1 Ağustos 2019 tarihinde bu göreve başladı), “Gıda güvensizliği ve  yüksek fiyatlar istikrarsızlığı tetikleyebilir” dedi

Roma’daki “Gıda Krizi Akdeniz Diyaloğuna” değinen Qu Dongyu, “küresel gıda ticaret sistemini açık tutmalı ve tarımsal gıda ihracatının kısıtlanmamasını veya vergilendirilmemesini sağlamalıyız” konusunda konuştu.

FAO Genel Direktörü, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırıdan bu yana limanlardan ihracat imkânının olmadığını belirtti. Akdeniz bölgesinin üç kıtada, çoğu nüfusunu beslemek için Ukrayna’dan tahıl ithalatına bağımlı olan 22 ülkeyi içerdiğini söyledi. Bölgedeki çoğu ülkenin, Ukrayna’daki savaştan önce bile iç tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için artan bir gıda ithalatı eğilimi gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Qu Dongyu, Ukrayna’da 100 günden fazla süren ve ülkenin Karadeniz’den milyonlarca ton buğday, tahıl ve bitkisel yağ ihracatını kesen savaşın ardından gelen yorumlarının bugün mevcut küresel durumun “çok karmaşık” olduğunu söyledi.

Savaş aynı zamanda Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımlara da yol açtı ve bu yaptırımlar  da dünyanın her yerinde çiftçilerin güvendiği kendi önemli tarımsal üretiminin ve gübrelerinin dağıtımını engelledi.

Dayanışma anahtardır

Bay Qu, delegelere, bu zorluklara karşı koymak için Akdeniz’deki ülkelerin gıda güvenliği risklerini azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

FAO Genel Direktörü, ” Enerji ve gübre fiyatlarındaki artış, genellikle gıda üretimi için gerekli çalışmanın küresel olarak bir sonraki hasadı riske atıyor” diye ısrar ederek, gübre ve yakıta erişim eksikliğinin ” düşük doğal toprak verimliliğinin kimyasal gübre anlamına gelen ülkeler için özel bir risk oluşturduğunu” da sözlerine ekledi”.

Bu mesaj, İtalya’nın Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ve Almanya’nın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze tarafından dünyanın “on yıllardır en kötü gıda kriziyle” karşı karşıya olduğu konusunda uyardı

FAO’nun Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan ve yüksek seviyelerde kalan Gıda Fiyat Endeksi’nden alınan son veriler,  gelişmekte olan ülkelerin özellikle kendi insanlarının ihtiyaçlarını karşılamada karşılaştıkları zorlukları doğruladı.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir