Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 79. BM Genel Kurul konuşması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 79. BM Genel Kurul konuşması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 79. BM Genel Kurulu’nda 25 Eylül 2024 tarihinde yaptığı konuşmada;

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Nazilerin pençesinden kurtuluşları için Amerika, Avrupa, Afrika, Asya ve Okyanusya halklarına saygı gösterdiğini söyledi ve çok istenen Olimpiyat ateşkesinin hayata geçirilemediği son Paralimpik ve Olimpiyat Oyunlarını hatırlattı. “Her şeyden önce, ilk ve en önemlisi, halklar arasındaki güven ve saygı koşullarını yeniden tesis etmemiz gerekiyor,” diye belirtti ve acı çekenlere eşit ilgi gösterilmesi ve çifte standart olasılığının ortadan kaldırılması çağrısında bulundu.

“Bir hayat diğerine eşittir. Sivil koruma zorunlu bir normdur ve bu yıl Cenevre Sözleşmeleri’ nin 75. yıl dönümünü kutladığımız bir zamanda bir Kuzey Yıldızı olarak kalmalıdır,” diye vurguladı ve Ukrayna’da ölenlerin Kuzey’den, Gazze’de ölenlerin Güney’den olduğu ve Sudan’daki, Büyük Göller bölgesindeki veya Myanmar’daki çatışmalarda ölenler için de aynı şeyin geçerli olduğu fikrinin çürütülmesi çağrısında bulundu. “Her yerde barışı aramalı, hiçbir farklılığı kabul etmemeliyiz” dedi.

Bugünkü çatışmaların BM Şartı’na saygı gösterilmesini sağlama kapasitesini sorgulattığının altını çizerek, şunları gözlemledi: “Bazı insanların teslimiyet isteyerek barış önermek istediğini gördüğümde, bu şaşırtıcı.” Avrupa ve Orta Doğu’yu etkileyen iki savaşa ortak bir yanıt verilmesi çağrısında bulunan Macron, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’da toprak fethi için savaş yürüttüğünü söyledi. “Yaptıkları hiçbir şey ulusların ortak çıkarlarıyla uyuşmuyor” diye vurguladı. “Çünkü kim hala komşularından korunduklarına inanabilir ki?” diye sordu ve Ukrayna’nın meşru hakkına mümkün olan en kısa sürede geri dönmesinin ulusların ortak çıkarına olduğunu vurguladı ve Fransa’nın Ukrayna’nın güçlü kalabilmesi, tehlikeden uzak kalabilmesi ve adalet elde edebilmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğine söz verdi.

Gazze’ye dönerek, ülkesinin tutumunun Hamas’ın Ekim 2023’te İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği terörist saldırıyı kınamak ve rehinelerin serbest bırakılmasını talep etmek olduğunu söyledi.

İsrail’in kendi halkını koruma ve Hamas’ın onlara tekrar saldırma araçlarını reddetme konusunda meşru bir hakkı olduğunu belirterek, İsrail’in Gazze’deki savaşının çok uzun sürdüğünü ve Filistin’deki on binlerce sivil kurbanın haklı gösterilemeyeceğini vurguladı: “Bunun için mümkün olan hiçbir açıklama yok.” İnsani yardımın Gazze’ye kitlesel olarak ulaşması gerektiğini söyleyen Macron, Fransa’nın hayat kurtaracak her türlü girişime katılacağının sözünü verdi.

Ayrıca, Fransa’nın iki devletli bir çözüme bağlı olması nedeniyle Filistin halkının nihayet bir devlete sahip olmasını sağlama sözü verdi. Lübnan hakkında konuşurken, Hizbullah’ın çok uzun süredir ülkeyi savaşa sürükleme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgularken, İsrail’in sonuçlarını göze alarak operasyonlarını Lübnan’a genişletmesinin mümkün olmadığını söyledi. “Lübnan’da savaşa izin veremeyiz” diyen Macron, İsrail’i bu tırmanışı durdurmaya, Hizbullah’ı da İsrail’e füze fırlatmayı durdurmaya çağırdı.

Afrika hakkında konuşurken, Fransa’nın son yıllarda bu kıta için, özellikle Fransız Ordusunun terörizme karşı savaştığı Sahel’de çok şey yaptığını söyledi. “Avrupa ve Afrika’nın ortak bir kaderi var,” diye vurguladı.

Aynı ortaklık felsefesinin Pasifik bölgesinde de somutlaştığını söyleyerek, Hint-Pasifik’teki Fransız topraklarının iklim değişikliğiyle mücadele, biyolojik çeşitliliğin korunması ve temiz enerji konusunda benzersiz bir uzmanlığa sahip olduğunu vurguladı.

Yapay zekâ (YZ) konusuna değinerek, bunun gezegenin halkları tarafından yaratılan etik, demokratik bir çerçeve içinde Devletler tarafından koordine edilmesi gerektiğini söyledi. “Bazı insanların -şu anda bu yeniliğin ön saflarında olan birkaç özel aktörün- halklarımız için bunun geleceğini düşünmesine izin veremeyiz,” dedi.

Ayrıca Birleşmiş milletler’ in daha verimli hale getirilmesi çağrısında bulundu ve Fransa’nın Güvenlik Konseyi’nin genişletilmesinden yana olduğunu sözlerine ekledi. “Almanya, Japonya, Hindistan, Brezilya, Afrika’nın iki ülkesi gibi daimî üyeler olmalı” dedi ve reformun da çalışma yöntemlerini değiştirmesi ve kitle suçlarında veto hakkını sınırlaması gerektiğini belirtti.

Editör Notu: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 79. BM Genel Kurulunda yaptığı açıklamanın özeti (ABD-New York, 25 Eylül 2024)

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir