G20 Sağlık Bakanları Toplantısı Japonya’nın Okayama Kentinde Yapıldı.

G20 Sağlık Bakanları Toplantısı Japonya’nın Okayama Kentinde Yapıldı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe (Okayama, Japonya, 19.10.2019)

Geçen sene Arjantin’in Mar Del Plata şehrinde, 4-5 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlenen 20 Sağlık Bakanları Zirvesine Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başkanlığında bir heyet katılmıştı. Söz konusu Sağlık Bakanları Zirvesinin ana teması; Küresel sağlığı tehdit eden iki önemli sorun olan çocuk obezitesi ve antimikrobiyal direnç olmuştu.

Bu sene, 19-20 Ekim 2019 tarihleri arasında Japonya’nın Okayama kentinde düzenlenen G20 Sağlık Bakanları Toplantısına Türkiye’yi temsilen Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ve başkanlığındaki heyet katıldı.

Prof. Dr. Emine Alp Meşe toplantıda yaptığı konuşmada üç önemli konuya dikkat çekti. Bunlar; “Evrensel sağlık kapsayıcılığı”, “Yaşlanan toplumlara yanıt” ve “Sağlık risk yönetimi ve sağlık güvenliği” konularında ülke tecrübelerini paylaştı.

“Evrensel Sağlık Kapsayıcılığına ilişkin uygulamalar için gerekli sistemlerin, ülkelerdeki kırılgan ve dezavantajlı gruplar göz önünde bulundurularak oluşturulması gerektiğinin söyledi.”

“Türkiye’deki ekonomik büyüme, refah seviyesinin yükselmesi ve sağlık reformlarının olumlu çıktılarıyla ortalama yaşam beklentisinde önemli bir artış oldu” dedi.

“Sayıları artan yaşlı vatandaşlara paralel olarak kronik hastalıklarla mücadele ve yaşlı sağlığının da Türkiye’nin öncelikli konuları arasında yerini aldığını aktaran” Prof. Dr. Meşe, Türkiye’de “Sağlıklı Yaşlanma Eylem Planı ve Uygulama Programı” nın 2015’ten beri hassasiyetle yürütüldüğüne dikkat çekti ve sözlerine şunları ekledi.

“Herkesin bildiği gibi sorun yalnızca sağlık sektörünün çalışmasıyla bu büyük yükün altından kalkılamayacak kadar geniş kapsamlı olduğunu, nu nedenle çok sektörlü ve sağlığın sosyal belirleyicilerini de içeren bir anlayışla sunulan hizmetin kapsamının ve kalitesinin artırılması yönünde çalışmaların sürdürüldüğünü” dile getirdi.

Antimikrobiyal direnç

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe; Türkiye’deki sağlık reformunun en önemli sacayaklarından birinin de sağlık acil durumlarına hazırlık ve yanıt konusunda atılan başarılı adımlar ile yapılan yatırımlar olduğunu belirterek, her bir bireyinin sağlık hizmetine erişimini sağladıklarını aktardı.

Küresel sağlık güvenliğine yönelik her tehdit karşısında, her bir aktörün hesapsız kitapsız elini taşın altına koyması gerektiğine vurgu yapan Meşe, 4 milyondan fazla Suriyeliyi ülkesinde barındıran ve kaliteli sağlık hizmeti sunan Türkiye’nin bu fedakârlığının yalnızca bir insani yardım olmadığını, Avrupa sağlık güvenliği başta olmak üzere küresel sağlık güvenliğine yönelik günümüzün somut en önemli çalışmalarından biri olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Meşe, antimikrobiyal dirençle mücadelede tek sağlık yaklaşımıyla hazırlanmış ve sonuç odaklı ulusal ve küresel eylem planlarının, başarıya götüren araçlar olacağını kaydederek, “Bu kapsamda, Türkiye’de antimikrobyal direnç ile mücadele etmek amacıyla tek sağlık yaklaşımına dayanan eylem planı hazırlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir