G20 Ülkeleri Sağlık Bakanları Roma’da toplandı.
İtalya’nın başkenti Roma’da 5-6 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenlenen G20 Sağlık Bakanları Toplantısı, yoksul ülkelere desteğin artırılması ve söz konusu ülkelere daha fazla Covid-19 aşısı gönderilmesini içeren “Roma Bildirisi” nin kabul edilmesi ile sona erdi. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, dünyanın bir kısmının aşısız bırakılmasının yeni mutasyonlara neden olacağını ve herkese zarar vereceğini söyledi.
İtalya’nın başkenti Roma’da 2 gün süren G20 Sağlık Bakanları Toplantısı sona erdi. Toplantıda yoksul ülkelere desteğin artırılması ve söz konusu ülkelere daha fazla Covid-19 aşısı gönderilmesini içeren “Roma Bildirisi” kabul edildi.
Yeni mutasyon korkusu
Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, dünyadaki aşı eşitsizliğinin çok fazla olduğunu ve sürdürülebilir olmadığını belirterek, dünyanın bir kısmının aşısız bırakılmasının yeni mutasyonlara neden olacağını ve herkese zarar vereceğini söyledi.
“Mesajımız çok açık, aşı kampanyasında kimse geride bırakılmamalıdır” ifadelerini kullanan Speranza, En güçlü ülkeler önemli kaynaklara yatırım yapmaya ve en kırılgan olanlara aşı göndermeye kararlılar. Bu sistemi ikili olarak ve COVAX’tan başlayarak uluslararası platformlar aracılığıyla güçlendirmeliyiz” dedi.
“Tüm dünyaya ulaştırmak istiyoruz”
Speranza, “Aşıyı tüm dünyaya ulaştırmak istiyoruz ve gerekli yatırımları yapacağız. Yeterli olacak mı? Daha fazlası gerekecek mi? Dünya ülkeleri bu yönde taahhütte bulunuyor” dedi.
Yeni bir mali taahhüt yok
Toplantının ardından yayınlanan 11 sayfalık bildiride yeni bir mali taahhütte bulunulmazken, Speranza bu konuların Ekim ayında yapılacak olan G20 Sağlık ve Ekonomi Bakanları’nın ortak toplantısında ele alınabileceğini aktardı. Speranza, “Masaya koyduğumuz araçları finanse edecek kaynakları bulmak için belirleyici bir fırsat olacak” dedi.
Speranza, yoksul ülkelerin de kendi ülkelerinde aşı üretmelerine yardımcı olunması gerektiğini vurgulayarak, “Dozları aktarmak yeterli değil. Dünyanın diğer alanlarını metodolojileri ve prosedürleri üretebilir, paylaşabilir hale getirmeliyiz” dedi.
139 ülkeye 230 milyon aşı
Küresel Aşı ve Aşılama Birliği (GAVI) verilerine göre 2021’in sonuna kadar düşük gelirli ülkeler için 2 milyar doz sağlama hedefine rağmen COVAX kapsamında 139 ülkeye 230 milyondan biraz fazla Covid-19 aşı dozu teslim edildi.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Covid-19 pandemisi maalesef ciddi ölüm oranlarına neden olmakta” diyerek duyurdu.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İtalya’nın dönem başkanlığında düzenlenen G20 Sağlık Bakanları toplantısına 5 Eylül 2021 tarihinde çevrimiçi olarak katıldı. Pandeminin dünya çapında insan sağlığı üzerinde yıkıcı bir etki oluşturmaya devam ettiğine dikkat çeken Koca, “Covid-19 pandemisi maalesef ciddi ölüm oranlarına neden olmakta” dedi.
G20 Sağlık Bakanları toplantısında “COVID-19 Salgınının Küresel Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı oturumda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şunları söyledi:
*Covid-19 pandemisi dünya çapında insan sağlığı üzerinde yıkıcı bir etki oluşturmaya devam etmekte maalesef ciddi ölüm oranlarına neden olmaktadır.
*Sağlıkla ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin öne çıkan hedefi olarak Evsensel Sağlık Kapsayıcılığının başarılmasını içeren yenilenmiş uzun vadeli bir vizyonu benimseme ihtiyacımız bulunmaktadır.
*Çünkü pandemi sağlık hizmetlerine erişimdeki adaletsizliği açıkça büyük bir sorun olarak ortaya koymuş, sağlık sistemlerinin inşasında eşitlik temelli ve insan merkezli yaklaşımları benimsemeyi kaçınılmaz bir şekilde gerekli kılmıştır.
“Önemli sorumluluklar düşüyor”
Kolaylaştırıcı bir çözüm önerisi olarak Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri kapsamında kronik hastalıkların yönetiminin güçlendirilmesine daha fazla yönelmek gerektiğini belirten Koca, insan merkezli, değer temelli, hasta güvenliği ve kaliteye dayalı bir sağlık sisteminin inşa edilmesinin tüm toplumlar için hak olduğunu vurgulayarak, bu yolda G20 ülkelerine önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti.
Toplantı sonunda Roma’da, “Sağlık Bakanları Deklarasyonu” kabul edildi.
G20 Roma Bildirisi
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu G20 ülkeleri sağlık bakanlarının toplantısında, salgınlarla küresel boyutta mücadeleye yönelik 33 maddelik “Roma Bildirisi” oybirliğiyle kabul edildi.
İtalya Sağlık Bakanı Speranza’nın öne çıkan noktalarını basın toplantısında aktardığı bildiride ayrıca, 21 Mayıs’ta yapılan Küresel Sağlık Zirvesi’nde benimsenen ruh ve gönüllülük ilkeleri bağlamında küresel dayanışma, eşitlik ve çok taraflı yaklaşıma olan bağlılık teyit edildi.
Kovid-19 salgının dünya çapında, insan sağlığından sağlık, eğitim ve ekonomilerin sarsılmasına kadar pek çok alanı etkilediği belirtildi.
Bildiride ayrıca Kovid-19 salgınının, ruh sağlığı ve madde bağımlılığı üzerinde önemli etkileri olduğuna dikkat çekilerek, bu konuda akıl sağlığı ile ilgili düzenlemelerde ciddi eksikliklerin ortaya çıktığı kaydedildi.
Pandeminin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşma konusunda büyük riskleri tetiklediği ifade edildi.
Bildiride, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), uluslararası sağlık sisteminde ilgili ortaklarla işbirliğinde lider rolüne vurgu yapıldı, küresel sağlık mekanizmasının, acil durumlara yanıt verme kapasitesini güçlendirme arzusunun taşındığı belirtildi.