G20 Yeni Delhi Liderler Zirvesi sona erdi
Hindistan Başbakanı Modi, G20 Liderler Zirvesi’nin sona erdiğini duyurdu.
Dünyanın en büyük ekonomilerinin liderleri bu sefer Hindistan’da buluştu.
Hindistan Başbakanı Modi, 9-10 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi’nin sona erdiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin kapanış oturumu ve dönem başkanlığı devir-teslim törenine katıldı.
Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde bir ilk yaşandı, Hindistan yerine “Bharat” ismi kullanıldı.
Sonuç Bildirgesi’nde Türkiye’ye teşekkür
Ağırlıklı olarak Ukrayna’daki savaş, gıda ve enerji güvenliğinin gündemde olduğu zirvenin sonuç bildirgesi yayımlandı.
Bildirgede “Türkiye ve BM’nin çabalarını takdir ediyoruz.” ifadesine yer verildi. Karadeniz Tahıl Anlaşmasının sürdürülmesi için “Tahıl sevkiyatı acilen, engelsiz sağlanmalı.” denildi.
Savaşın sona ermesi için diplomasi ve diyaloğun taşıdığı öneme dikkat çekildi, “Ukrayna’daki savaşta nükleer silahların kullanımı veya bu yönde bir tehdit kabul edilemez.” uyarısı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan G20’de yoğun diplomasi trafiği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın ev sahipliğindeki 2023 G20 Liderler Zirvesi kapsamında, ülkeyi ve bölgesel gelişmeleri önceleyen diplomasi trafiği yürüttü.
Erdoğan, zirvenin ilk gününde iki oturuma katılırken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile görüştü, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga’yı kabul etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk gün, Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan kıtalar arası gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi.
Erdoğan, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro’nun yer aldığı MIKTA toplantısında, “Hemen her gün ‘ifade özgürlüğü’ kılıfıyla 2 milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesi asla kabul edilemez. Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz.” mesajını verdi.
Erdoğan ayrıca, “Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken, uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti ise maalesef azalıyor. Bu tablo çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi, çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü
Zirvenin ikinci gününde G20 ülkelerinin liderleriyle Mahatma Gandhi Anıt Mezarı’nı ziyaret eden Erdoğan, zirvenin üçüncü oturumunun ardından “kapanış oturumu” ile “dönem başkanlığı devir teslim dönemi töreni”ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ikinci gününde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud ve zirveye özel davetle katılan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’i kabul etti.
Erdoğan’ın Selman ile görüşmesinde, Türkiye-Suudi Arabistan ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleler, Sisi ile görüşmesinde, Türkiye-Mısır ikili ilişkileri, ticaret hacminin artırılması, enerji alanındaki yeni işbirlikleriyle bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi ile görüşmede, karşılıklı büyükelçi atamalarıyla ilişkilerin yeni bir döneme girdiğine işaret ederek, ikili münasebetlerin hak ettiği seviyeye en kısa zamanda ulaşacağına olan inancını dile getirdi.
Mısır yönetiminin Türk yatırımcı ve firmalarına verdiği desteğin önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, LNG, nükleer enerji, kültür ve eğitim alanlarındaki işbirliğini canlandırmaya da önem verdiklerinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün süren zirvedeki temaslarını Hindistan Başbakanı Modi’yi kabulü ile tamamladı.
Çok uluslu demir yolu anlaşması
Zirvede, 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması çabalarının teşvik edilmesi çağrısında bulunuldu. Bunun için de 6 trilyon dolara ihtiyaç olduğu vurguladı.
Çok uluslu demir yolu ve liman anlaşması da yine zirvede kararlaştırıldı.
Amaç Hindistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail üzerinden Avrupa’ya gemi ve demir yolu hatları ile bağlantı sağlamak ve bu yolla ticareti yüzde 40 hızlandırmak.
Zirveye Çin ve Rusya’nın devlet başkanları katılmadı.
Çin’i Başbakan Li Çiang, Rusya’yı da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil etti.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve kızı ile öz çekim yapması, zirvenin renkli görüntüleri arasındaydı.
AB’den G20 açıklaması
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesinin son günü başlarken Avrupa Birliği üst üste önemli açıklamalarda bulundu.
G20 ülkelerinin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması konusunda hemfikir olduğunun altı çizildi.
Rusya’nın G20 zirvesi ile birlikte daha da izole olduğu vurgulandı.
AB ayrıca Rusya’yı Karadeniz Tahıl Anlaşması ile ilgili açıklama yapmamakla suçladı.
Ukrayna G20’ye tepki gösterdi
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, G20 sonuç bildirgesine, sosyal medya hesabından tepki gösterdi:
“G20, sonuç bildirgesini kabul etti. Metne güçlü ifadeler eklemeye çalışan ortaklarımıza minnettarız. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı açısından G20’nin gurur duyacağı hiçbir şey yok. Metnin ana unsurları gerçeğe daha yakın olması için şu şekilde görünebilir.”
Kaynak: TRT, AA