G7 Liderler Zirvesi başladı.

Dünya ekonomisinin en gelişmiş 7 ülkesinin liderlerini bir araya getiren G7 zirvesi İngiltere’de 11 Haziran 2021 tarihinde başlarken, zirvenin ilk toplantısı gerçekleştirildi.  

G7 Zirvesi yoksul ülkelere bir milyar doz aşı bağışlama konusunda anlaşma beklentisiyle başladı. İngiltere Başbakanı Johnson pandemiden çıkış bağlamında zirvenin “müthiş fırsatlar” sunduğunu kaydetti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve G7 Zirvesi’ne katılan liderler. Cornwall/ İngiltere

Dünya ekonomisinin en gelişmiş 7 ülkesinin liderlerini bir araya getiren G7 zirvesinin 47.’si İngiltere’nin ev sahipliğinde İskoçya Cornwall’daki Carbis Koyu’nda bugün başladı. Bugünden itibaren 3 gün boyunca dünya gündeminin masaya yatırılacağı zirvenin ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Corona virüsü salgınından bu yana ilk kez gerçekleştirilen G7 zirvesinin ilk toplantısı kapsamında İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel bir araya geldi. G7 liderleri, toplantıya başlamadan önce aile fotoğrafı çektirdi.

Boris Johnson: Ülkelerin ekonomileri toparlanmalı

Aile fotoğrafının ardından toplantı başladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson açılış konuşmasına liderlerle yüz yüze görüşmenin gerçekten harika olduğunu söyleyerek başladı.

Koronavirüs salgını nedeniyle neredeyse iki yılın ardından ilk kez yüzyüze görüşecek liderlere seslenen evsahibi İngiltere’nin Başbakanı Boris Johnson, zirvenin “daha yeşil, daha adil ve daha eşit bir toparlanmaya” odaklanacağını belirtti. Cinsiyet eşitliğine de vurgu yapan Johnson, mesafe kuralına uygun şekilde oturan liderlere seslenerek zirvenin pandemiden çıkış bağlamında “müthiş fırsatlar” sunduğunu söyledi

Dünyanın karşı karşıya kaldığı en “sefil” salgın sürecinden geçtiğini belirten Johnson, bu toplantının yapılması gerektiğini çünkü pandemiden ders alınması ve son 18 ayda yapılan hataların tekrar edilmediğinden emin olmaları gerektiğini ifade etti.

“Ülkelerin ekonomileri toparlanmalı, toparlanma potansiyeline de sahip olduklarını düşünüyorum. Bu konuda iyimser olmak için nedenlerim var” diyen Johnson, bir önceki mali krizde yapılan hataları tekrarlamamanın hayati olduğunu vurguladı.

Joe Biden ilk kez, Merkel ise son kez katılıyor

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin de konuk ülke liderleri olarak davet edildiği zirveye Modi’nin, ülkesinde son dönemde artan Covid-19 vakaları nedeniyle 12 Haziran Cumartesi günü video konferans yoluyla katılması beklenirken, bu yılki toplantı ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga’nın ilk kez, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ise görevden ayrılmadan önce son kez katılacağı G7 toplantısı olması nedeniyle önem taşıyor.

Zirveye katılan ABD Başkanı Joe Biden da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “daha adil ve kapsayıcı bir küresel ekonomi inşa etmek adına müttefikleriyle beraber çalışmak için sabırsızlandığını” belirtti. Biden “Hadi çalışalım!” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın koronavirüsle mücadele için 500 milyon doz BioNTech/Pfizer aşısı bağışlayacaklarını açıklamasının ardından Boris Johnson da ülkesinin 100 milyon doz aşı bağışı yapacağını duyurmuştu.

Ayrıca Biden 13 Haziran 2021 Pazar günü, eşiyle birlikte Windsor Kalesi’nde Kraliçe II. Elizabeth tarafından kabul edilecek. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ise zirve kapsamında Covid-19 salgınının bir an önce sona erdirilmesi için G7 liderlerine iş birliği çağrısında bulunması öngörülüyor. Zirve sonunda liderlerin yayınlayacağı ortak bildiri ise dünya kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

En gelişmiş ekonomileri temsil ediyor

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve İtalya’dan oluşan G7, küresel servetin yaklaşık yüzde 58’lik kısmını temsil ediyor. 1975’ten bu yana, ekonomik politikaları görüşmek üzere yıllık olarak gerçekleştirilen zirvelerde liderler dünya gündemi ve izlenecek politikalar hakkında görüş alışverişinde bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sosyal medyadan paylaştığı mesajda “Zamanımızın zorluklarıyla baş etmek için açık hedefler belirme ve somut vaatlerde bulunma sorumluluğumuz var. G7 iş başında olmalı. Değerli ortaklar, dostlar sizi yeniden gördüğüme sevindim. Haydi, birlikte çalışmaya” diye yazdı.

Yardım örgütleri: Bağış yetersiz

Koronavirüs salgınına karşı somut adımların atılması beklenen zirvede dünyanın en güçlü ekonomilerinin yoksul ülkelere 1 milyar doz aşı bağışlaması umut ediliyor. Ev sahibi İngiltere’den yapılan açıklamada, bağışlanacak aşıların dağıtımı ve aşı üretiminin yaygınlaştırılmasının da ele alınacağı belirtildi.

Ancak G7 ülkelerinin bağış miktarını yeterli bulmayan yardım örgütleri korona aşılarının üzerindeki patent korumasının kaldırılarak aşı üretim teknolojisinin aktarılmasını ve bölgesel üretimin desteklenmesini istiyor. Bir milyar doz aşı bağışlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden uluslararası yardım kuruluşu Oxfom’dan Jörn Kalinski, “Ancak gönderilecek aşı sadece bu kadarsa bu başarısızlık olarak değerlendirilmelidir” dedi. Kalinski, Dünya Sağlık Örgütü’nün hesaplamalarına göre düşük ve orta gelirli ülkelerde nüfusun yüzde 80’inde sürü bağışıklığı sağlanması için 11 milyar doz ya da en az 8 milyar doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Oxfam’la birlikte World Vision ve One adlı uluslararası yardım kuruluşları, aşı üreten ülkelere aşılar üzerindeki patent haklarının kaldırılması çağrısında bulunuyor. Ancak Almanya ve AB Komisyonu, bunun sorunları çözmeyeceğine işaret ederek patent muafiyetine karşı çıkıyor. Patent hakkının kaldırılmasına karşı çıkanlar, asıl sorunun üretim kapasitesinden kaynaklandığını söylüyor. Biden da aşılar üzerindeki patent hakkından geçici olarak feragat edilmesi önerisinde bulunmuştu.

Zirvede, aşılar üzerindeki patent koruması da görüşülecek, ancak G7 içinde bu konuda görüş birliği bulunmuyor.

Kaynak:

Deutsche Welle, Euro News, BBC, VOA, 11 Haz. 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir