G7 Zirvesi Kararları: Liderlerin iklim vaatleri çevre aktivistlerini memnun etmedi.

G7 Zirvesi Kararları: Liderlerin iklim vaatleri çevre aktivistlerini memnun etmedi.

İngiltere’de düzenlenen G7 Liderler Zirvesi sona erdi. Zirvenin ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ABD Başkanı Joe Biden basın toplantısı düzenledi. Johnson, gelişmekte olan ülkelere sağlanacak Covid-19 aşısı ve eğitim finansmanına yönelik anlaşmaya varıldığını söyleyerek, “Küresel aşılamada büyük bir adım atıldığını” ifade ederken, Biden ise, “Ekonomik iyileşme için pandemiyi bitirmemiz gerekiyor” dedi.

İklim değişikliği için harekete geçme konusunda fikir birliğine varan G7 ülkeleri, yoksul ülkelerin emisyonları azaltmalarına yardımcı olmak için daha önce taahhüt ettikleri yıllık 100 milyar dolarlık finansman ayırma kararlarını yineledi. Ancak verilen bu vaadin ayrıntılarının sonuç bildirgesinde yer almaması çevre aktivistlerinin tepkisine neden oldu.

İklim değişikliği, İngiltere, ABD, Kanada, Japonya, Fransa, Almanya ve İtalya liderlerinin katılımıyla gerçekleşen G7 zirvesinin ana gündem maddelerinden birisiydi. Ülkeler, öngörülen küresel sıcaklık artışını 1,5 C’de tutmayı taahhüt etti.

Ülke liderleri tarafından açıklanan sonuç bildirisinde, “Gelişmiş ülkelerin 2025 yılına kadar ortaklaşa bir biçimde kamu ve özel kaynaklardan yılda 100 milyar dolarlık finansman hedefini yeniden teyit ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

İngiltere’nin Cornwall bölgesinde gerçekleşen zirvede G7 liderleri, gelişmekte olan ülkelerin kömür tüketiminden vazgeçmeleri için de yardım sözü verdi.

Buna göre G7 ülkeleri, gelişmekte olan ülkelere kömür santrallerinden vazgeçmeleri için 2,8 milyar dolara kadar finansman sağlayacak.

Kömür dünyanın en kirli yakıtlarından birisi. Kullanımına son verilmesi çevreciler tarafından büyük bir adım olarak görülüyor. Ancak çevreciler zengin ülkelerin yoksul ülkelere iklim değişikliğiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için önceki vaatlerini yerine getirmelerini de istiyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, zirve sonrasında bir basın toplantısı gerçekleştirdi, 13 Haziran 2021

Üç gün süren zirvenin ev sahibi İngiltere Başbakanı Boris Johnson, zirve sonunda yaptığı açıklamada, “Bu hafta sonu, söz konusu hareketin bizimle başlaması gerektiği konusunda hemfikirdik” dedi.

Ancak bazı çevre grupları ise açıklanan vaatlerde ayrıntıların olmadığı söyledi.

“Krizin aciliyetine hitap etmiyor”

2009 yılında gelişmiş ülkeler, 2020 yılına kadar yoksul ülkelere iklim finansmanına yılda 100 milyar dolar katkıda bulunmayı kabul etti. Ancak koronavirüs salgını sebebiyle hedefe kısmen ulaşılamadı.

Uluslararası yardım örgütü olan Action Aid’ den Teresa Anderson, G7 kararının, krizin aciliyetine ve ölçeğine hitap etmeyeceği görüşünü savundu.

İklim Eylem Ağı Direktörü Catherine Pettengell, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Dünyanın en zengin ülkelerinin liderlerinin bu hafta kesenin ağzını açacağını ummuştuk” dedi.

Pazar günkü toplantı Attenborough ile başladı

13 Haziran 2021 Pazar günkü toplantı İngiliz yayın kuruluşu Sir David Attenborough’nun görüntülü mesajıyla başladı.

Toplantı öncesinde, günümüzde doğal hayatın büyük ölçüde azaldığını ve bunun yadsınamaz bir gerçeklik olduğunu vurgulayan Attenborough şunları söyledi:

“İklimimiz de şüphesiz hızla ısınıyor. Toplumlarımız ve uluslarımız ise eşit değil ve bu da ne yazık ki apaçık ortada.

“Ancak bilimin bizi özellikle 2021’de ele almaya zorladığı soru, bu iç içe geçmiş gerçeklerin bir sonucu olarak tüm gezegeni istikrarsızlaştırmanın eşiğinde olup olmadığımızdır.

“Öyleyse özellikle ekonomik olarak en gelişmiş ülkeler tarafından alınan kararlar insanlık tarihindeki en önemli kararlar olacaktır.”

G-7’den yoksul ülkelere 1 milyar doz aşı 

G7 Liderler Zirvesi sona erdi. Zirvenin son günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ABD Başkanı Joe Biden ve diğer liderler İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile, 13 Haz. 2021

Aralarında Amerika, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın bulunduğu G-7 ülkeleri yoksul ülkelere 1 milyar doz aşı bağışında bulunma kararı aldı.

İngiltere’deki G-7 zirvesinde liderler ayrıca iklimle mücadele ve uluslararası şirketlere minimum vergi konusunda da uzlaştı.

ABD Başkanı Joe Biden da zirveyi sıra dışı, yapıcı, işbirlikçi olarak niteledi.

Ancak aşı konusunda vaat bazı çevreleri tatmin etmişe benzemiyor.

G-7 liderleri ayrıca büyük uluslararası şirketlerin en az yüzde 15 oranında vergilendirilmesi konusunda da anlaşmaya vardı. Bu çerçevede bu şirketlerin vergi ödememek için vergi cennetleri olarak nitelendirilen bölgeleri kullanmalarının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Amerika Çin konusunda daha sert bir açıklama istiyordu ama çıkan sonuçtan Başkan Biden tatmin olduğunu açıkladı.

Zirve sonundaki açıklamada Çin’in ekonomik tavrı konusunda G-7 ülkeleri piyasaya uygun olmayan, adil ve şeffaf küresel ekonomiye zarar veren hareketler karşısında toplu bir yaklaşım benimseneceği mesajını verdiler.

Liderler ayrıca Şincan’da insan hakları ve temel özgürlüklere saygı duyması için Çin’e çağrıda bulunduklarını kaydettiler.

G-7 zirvesinde ayrıca liderler kız çocuklarının eğitimi, gelecekte salgınların önlenmesi ve küresel anlamda daha çevreci bir altyapıya yatırım konusunda isteklerini dile getirdiler.

Bütün G-7 ülkeleri 2050’ye kadar sıfır karbon emisyonları hedefine ulaşma konusunda taahhütte de bulundular ama çevreciler bunun çok az ve çok geç olduğunu belirtiyor.

Çevre bilimci David Attenborough video konferans aracılığıyla liderlere seslendi ve insanlığın bütün gezegenin dengesini bozmanın eşiğinde olabileceğini kaydetti.

G-7 zirvesi sırasında çevreci gruplar zirvenin yapıldığı bölgede çeşitli protesto gösterileri düzenlemişti.

DSÖ: Salgını bitirmek için G7 ülkelerinin vaadinden 10 kat daha fazla aşıya ihtiyaç var

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgınını sonlandırmak için G7 ülke liderlerinin ihtiyacı olan ülkelere vadettiğinden 10 kat daha fazla aşıya ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu.

Açıklama DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’tan geldi. G7 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapan İngiliz Başbakan Boris Johnson, 100 milyon dozu kendi ülkesinden, 500 milyon dozu ise ABD’den olmak üzere, G7 ülkelerinin toplamda 1 milyar doz aşı bağışlayacağını açıklamıştı. Bu duyuruyu değerlendiren Dr. Tedros, salgını bitirmek için küresel nüfusun yüzde 70’inin aşılanması gerektiğini ifade etti ve “Bunu başarmak için en az 11 milyar doz aşıya ihtiyacımız” var dedi.

DSÖ Genel Direktörü ayrıca koronavirüse karşı geliştirilen aşıların üretim kapasitesini artırmak için bu alanda fikri mülkiyet hakkının kaldırılması talebini de yineledi. Söz konusu öneri Washington’dan destek görse de Avrupa’da yanıtsız kalmıştı.

G7 ülkelerinin toplam nüfusunun neredeyse yarısının en az bir doz aşı olduğunu aktaran Dr. Tedros, Afrika’da bu oranın sadece yüzde 2,2 olduğunu hatırlattı. DSÖ verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 13’ünden daha azı tek doz koronavirüs aşısı yaptırabildi.

DSÖ, aşı tedarikindeki sıkıntılar nedeniyle her 10 Afrika ülkesinden 9’unun eylül ayı aşı hedefine ulaşamayacağını öngörüyor.

Kaynak:

BBC News, Euro News, VOA, 13 Haziran 2021)

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir