Gazze Şeridi’nde artan yetersiz beslenme nedeniyle çocukların hayatı tehdit altında!

Gazze Şeridi’nde artan yetersiz beslenme nedeniyle çocukların hayatı tehdit altında!

DSÖ/UNICEF/Dünya Gıda Programı-WFP Ortak Basın Bülteni

Durum özellikle 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan 1’inin akut yetersiz beslendiği kuzeyde ciddi bir durum arz etmektedir.

Küresel Beslenme Kümesi tarafından yayımlanan kapsamlı yeni bir analize göre, Gazze Şeridi’nde çocuklar ile hamile ve emziren kadınlar arasında yetersiz beslenmede görülen hızlı artış, bu kadınların sağlığına ciddi tehditler oluşturuyor.

Gazze Şeridi’nde devam eden çatışma 20. haftasına girerken, yiyecek ve temiz su inanılmaz derecede kıt hale geldi ve hastalıklar yaygınlaştı; bu da kadınların ve çocukların beslenmesini ve bağışıklıklarını tehlikeye atıyor ve akut yetersiz beslenmenin artmasına neden oluyor.

“Beslenme Savunmasızlığı ve Durum Analizi-Gazze” Raporu, haftalardır yardımdan neredeyse tamamen mahrum kalan Kuzey Gazze Şeridi’nde durumun özellikle aşırı olduğunu ortaya koyuyor. Kuzeydeki barınaklarda ve sağlık merkezlerinde yapılan beslenme taramaları, yüzde 15,6’nın (yani 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan 1’inin) akut yetersiz beslendiğini ortaya çıkardı. Bunların neredeyse yüzde 3’ü, yetersiz beslenmenin en hayati tehlike oluşturan türü olan ciddi zayıflamadan mustarip; bu da, acil tedavi edilmediği takdirde küçük çocukları tıbbi komplikasyon ve ölüm açısından en yüksek riskle karşı karşıya bırakıyor. Veriler Ocak 2024 ayında toplandığı için bugün durumun daha da vahim olması muhtemel.

Yardımın daha fazla olduğu Refah’taki Güney Gazze Şeridi’nde yapılan benzer taramalarda, 2 yaşın altındaki çocukların yüzde 5’inin akut yetersiz beslendiği ortaya çıktı. Bu, insani yardıma erişimin gerekli olduğunu ve en kötü sonuçların önlenmesine yardımcı olabileceğinin açık bir kanıtıdır. Bu aynı zamanda kuruluşların Refah’ı yoğunlaşan askeri operasyon tehdidinden korumaya yönelik çağrılarını da güçlendiriyor.

UNICEF İnsani Yardım ve Tedarik Operasyonlarından Sorumlu İcra Direktör Yardımcısı Ted Chaiban

UNICEF İnsani Yardım ve Tedarik Operasyonlarından Sorumlu İcra Direktör Yardımcısı Ted Chaiban; “Gazze Şeridi, Gazze’deki zaten dayanılmaz düzeydeki çocuk ölümlerini daha da artıracak önlenebilir çocuk ölümlerinde bir patlamaya tanık olmaya hazırlanıyor” dedi. “Haftalardır Gazze Şeridi’nin bir beslenme krizinin eşiğinde olduğu konusunda uyarıyoruz. Çatışma şimdi sona ermezse çocukların beslenmesi düşmeye devam edecek ve bu da önlenebilir ölümlere veya sağlık sorunlarına yol açacak ve bu da Gazze’deki çocukları hayatlarının geri kalanında etkileyecek ve nesiller arası potansiyel sonuçlara yol açacak.”

Geçtiğimiz aylarda yaşanan çatışmalardan önce Gazze Şeridi’nde israf nadir görülüyordu; 5 yaşın altındaki çocukların yalnızca yüzde 0,8’i akut yetersiz besleniyordu. Kuzey Gazze’de 2 yaş altı çocuklarda israfın yüzde 15,6 olması ciddi ve hızlı bir düşüşe işaret ediyor. Bir nüfusun beslenme durumunda üç ay içinde böylesine bir düşüş, dünya çapında benzeri görülmemiş bir durumdur.

Gıda, su, sağlık ve beslenme hizmetlerinin endişe verici eksikliği nedeniyle Gazze Şeridi’nde yetersiz beslenmenin artmaya devam etme riski yüksek:

  • 2 yaşın altındaki çocukların yüzde 90’ı ve hamile ve emziren kadınların yüzde 95’i ciddi gıda yoksulluğuyla karşı karşıyadır; bu, önceki gün iki veya daha az besin grubunu tüketmiş oldukları anlamına gelir ve erişebildikleri besin değeri olmayan gıda en düşük seviyededir.
  • Hanelerin yüzde 95’i yemek ve porsiyon boyutlarını sınırlıyor; yüzde 64’ü günde yalnızca bir öğün yemek yiyebiliyor.
  • Hanelerin yüzde 95’inden fazlası, küçük çocukların yiyecek bulabilmesini sağlamak için yetişkinlerin aldığı yiyecek miktarını kısıtladıklarını söyledi.

Dünya Gıda Programı (WFP) Program Operasyonlarından Sorumlu İcra Direktör Yardımcısı Valerie Guarnieri, “Gazze’de gördüğümüz yetersiz beslenmedeki hızlı artış tehlikeli ve tamamen önlenebilir” dedi. “Özellikle çocuklar ve kadınların sağlıklı gıdalara, temiz suya, sağlık ve beslenme hizmetlerine sürekli erişime ihtiyacı var. Bunun gerçekleşmesi için güvenlik ve insani erişim konusunda kararlı iyileştirmelere ve yardımın Gazze’ye girmesi için ek sınır kapılarında giriş noktalarına ihtiyacımız var.”

Yetersiz güvenli içme suyunun yanı sıra yemek pişirme ve hijyen amacıyla yetersiz su, yetersiz beslenmeyi daha da artırıyor. Ankete katılan hanelerin ortalama olarak kişi başına günde bir litreden daha az temiz suya erişimi vardı. İnsani standartlara göre, acil bir durumda ihtiyaç duyulan minimum güvenli su miktarı kişi başına günlük 3 litre iken, genel standart kişi başına 15 litre olup içme, yıkanma ve yemek pişirme için yeterli miktarlar da buna dahildir.

Aç, susuz ve zayıf olan Gazzelilerin çoğu hastalanıyor. Rapor, 5 yaşın altındaki çocukların en az yüzde 90’ının bir veya daha fazla bulaşıcı hastalıktan etkilendiğini ortaya koyuyor. Son iki haftada yüzde yetmişinde ishal görüldü; bu, 2022’deki temel seviyeye kıyasla 23 kat artış anlamına geliyor.

DSÖ Sağlıkta Acil Durumlar Programı İcra Direktörü Dr. Mike Ryan, “Açlık ve hastalık ölümcül bir kombinasyondur” dedi. ”Aç kalmış, zayıflamış ve derin travma yaşayan çocukların hastalanma olasılığı daha yüksektir ve özellikle ishal olan hasta çocuklar besinleri iyi ememezler. Tehlikeli, trajik ve gözümüzün önünde oluyor.”

Daha fazla insani yardım olmazsa, Gazze Şeridi’nde beslenme durumunun hızla ve geniş ölçekte bozulmaya devam etmesi muhtemeldir. Sağlık, su ve sanitasyon hizmetlerinin büyük çoğunluğu ciddi şekilde bozulurken, hastalıkların yayılmasını önlemek ve yetersiz beslenmenin kötüleşmesini önlemek için işlevsel kalanların korunması ve güçlendirilmesi hayati önem taşıyor.

UNICEF, Dünya Gıda Programı ve Dünya Sağlık Örgütü, Gazze Şeridi’nde çok sektörlü insani yardımın acilen ulaştırılması için güvenli, engelsiz ve sürekli erişim çağrısında bulunuyor. Bu, yetersiz beslenen ve risk altındaki çocuklar ve kadınların, özellikle de 5 yaşın altındaki bebeklerin ve küçük çocukların sağlık ve beslenme bakım ve tedavi hizmetlerine güvenli bir şekilde erişebilmeleri için besleyici gıdaları, beslenme malzemelerini ve temel hizmetleri içerir. Hastaneler ve sağlık çalışanları, saldırılara karşı korunmalıdır. Kritik tedavi ve bakımı güvenli bir şekilde sağlamanın tedbiri alınmalı. Acil insani ateşkes ilan edilerek, hayat kurtarmak ve acılara son vermek için çaba gösterilmeye devam ediliyor.

Kaynak: DSÖ, UNICEF ve Dünya Gıda Programı (WFP) Basın Açıklaması; Cenevre, New York, Roma, 19 Şubat 2024

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir