Gazze’de, Çatışmanın çocukların yaşamları üzerindeki “hesaplanamaz maliyeti”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 9 Eylül 2024 Pazartesi günü Uluslararası Eğitimi Saldırılardan Koruma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, son yıllarda öğrencilere, öğretmenlere ve okullara yönelik saldırıların sayısında önemli bir artış yaşandığını ve bunun da dünyanın dört bir yanındaki çatışmalardan etkilenen çocuklar için “hesaplanamaz bir maliyete” yol açtığını söyledi.
Savaşın genç öğrencilerin bedenleri, zihinleri ve ruhları üzerinde bıraktığı zararları vurgulayan lider, “yaralanmalardan ve can kayıplarından, kaçırılmaya, zorla yerinden edilmeye, cinsel şiddete, savaşa katılmaya ve kaçırılan fırsatlara kadar” birçok zarara yol açtığını söyledi.
Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Ajansı‘nın (UNESCO) da üyesi olduğu Saldırılardan Eğitim Koruma Küresel Koalisyonunun araştırmasına göre, 2022-2023 yılları arasında öğrencilere, meslek mensuplarına ve eğitim kurumlarına yönelik 6.000 saldırı, 1.000’i askeri amaçlı saldırı olmak üzere günde ortalama sekiz saldırı gerçekleşti.
Bu rakam, önceki iki yıla göre yüzde 20’lik bir artışı temsil ediyor. 10.000’den fazla öğrenci ve eğitimcinin bu saldırılara kurban gittiği düşünülüyor.
Milyonlarca Ukraynalı öğrenci etkilendi
BM’nin Ukrayna’daki X.com sitesinde yaptığı paylaşımda, en çok etkilenenler arasında Ukrayna’daki milyonlarca öğrencinin yüz yüze eğitime dönmesinin engellendiği, sadece geçen hafta ülkede 300’e yakın hava saldırısı uyarısı yapıldığı ve çok sayıda saldırı gerçekleştiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Ukrayna’da 2022’de savaşın tırmanmasından bu yana binlerce okulun hasar gördüğünü veya yıkıldığını belirtti.
UNICEF Başkanı Catherine Russell, Gazze ve Sudan’daki çocukların neredeyse tamamının, Haiti ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki çocukların ise çok sayıda çocuğunun savaş ve şiddet nedeniyle okula gidemediğini söyledi.
Çocuklara yönelik ağır ihlallerde artış
Dünya genelinde artan silahlı çatışmalar, çocuklara yönelik çok sayıda ağır ihlale de yol açıyor.
Sadece 2023 yılında, 22.557 çocuğa yönelik 32.990 ağır ihlal doğrulandı; en yüksek sayılar İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Somali, Nijerya ve Sudan’da gerçekleşti.
İhlaller silahlı gruplar ve hükümet güçleri tarafından hemen hemen eşit oranda gerçekleştirildi; silahlı gruplar esas olarak adam kaçırma, işe alma, istismar ve cinsel şiddetten sorumluyken, hükümet güçleri esas olarak öldürme, sakat bırakma ve okullara ve hastanelere saldırılarda bulundu.
Ayrıca 2023 yılında 5.000’den fazla çocuk öldürüldü, bu da her gün neredeyse 15 çocuğun öldürüldüğü anlamına geliyor.
BM Genel Sekreteri Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, 2023 yılında çatışmalarda ağır ihlallere maruz kalan çocukların sayısının endişe verici düzeyde olduğunu belirterek, bunun bir “uyanma çağrısı” olduğunu söyledi.
“Çocukları yüzüstü bırakıyoruz” diyen Virginia Gamba, uluslararası toplumu “çocukları silahlı çatışmalardan korumak için evrensel mutabakata yeniden bağlı kalmaya” çağırdı.
Eğitime ilişkin temel hak
Saldırılardan Eğitimi Korumak İçin Resmi Uluslararası Gün’ün tanıtılması, Üye Devletlerin 2020 yılı mayıs ayında oybirliğiyle aldıkları bir karardı ve hükümetlerin, özellikle savunmasız durumdakiler olmak üzere tüm öğrencilere her düzeyde koruma sağlama ve kapsayıcı ve eşit kaliteli eğitim sağlama konusunda birincil sorumluluğa sahip olduğunu teyit etti.
BM Genel Sekreteri, “Eğitim kendi başına temel bir insan hakkı değil, tüm insan haklarının yerine getirilmesi için olmazsa olmazdır” diye vurguladı.
Guterres, tüm ülkeleri “eğitime yatırım yapmaya, eğitimi ve öğrenim yerlerini korumak, öğrencileri ve öğretmenleri aynı şekilde korumak ve öğrenim yerlerine yönelik saldırıların faillerini sorumlu tutmak için hiçbir çabadan kaçınmamaya” çağırdı.
“Eğitimi saldırılardan koruyalım ve her yerde her çocuğun ve gencin sahip olduğu temel eğitim hakkını güvence altına alalım” diye sözlerini tamamladı.
Kaynak: BM Haberleri, Gazze, New York, 10 Eylül 2024