Gelişmiş Ülkeler (G20) Zirvesi online olarak başladı: Ana gündem Koronavirüs salgını

Gelişmiş Ülkeler (G20) Zirvesi online olarak başladı: Ana gündem Koronavirüs salgını

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un G20 Liderler Zirvesi’ndeki açılış konuşmasına katıldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle online ortamda düzenlenen ve Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesi başladı.

Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı G20 zirvesi koronavirüs salgınının gölgesinde online olarak başladı. İki gün sürecek zirvede, koronavirüs salgınının ana gündem maddelerinden biri olarak ele alınması planlanıyor.

Suudi Arabistan’ın başkanlığında çevrim içi yapılan G-20 Zirvesi’ne Türkiye’nin yanı sıra Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu katılıyor. Zirvede, 20 Ocak 2021’de görevini bırakması beklenen ABD Başkanı Donald Trump da son kez yer alacak.

G20 Liderler Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, Kovid-19 salgınıyla mücadelede aşı ve diğer araçlara erişimin eşit şekilde sağlanması gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Putin: Kovid-19 Aşıları Herkes İçin Erişilebilir Olmalı

G20 zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pandeminin dünyanın Büyük Buhran’ dan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini başlattığını söyleyerek uzun süreli kitlesel işsizliğin, yoksulluk ve sosyal güvensizliğin ana risk olmaya devam ettiğini belirtti. Putin “Pandemi ortamında sosyal eşitsizlik riskinin artmasına izin vermemek için ek önlemler gerekli” diye konuştu. Rusya’nın koronavirüse karşı geliştirdiği üç aşı hakkında bilgi veren Putin, Kovid-19 aşılarının herkes için erişilebilir olması gerektiğini, Rusya’nın G20 zirvesinin bu konudaki taslak belgesini desteklediğini ve aşılarını ihtiyacı olan tüm ülkelere sunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; Üreteceğimiz Aşıyı Tüm İnsanlığın Hizmetine Sunacağız

T. C. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan

G20 Zirvesi’ne İstanbul Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da koronavirüs aşısının herkese hakkaniyetli şekilde sunulması için çağrı yaptı. Erdoğan “G20 platformu aşıya herkesin uygun maliyetli ve hakkaniyetli erişimini güvence altına alacak mekanizmaları hazırlamalı ve işletmelidir” dedi. “Salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda dünya, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, maalesef iyi bir imtihan veremedi” diyen Erdoğan “Türkiye’nin üreteceği aşıyı inşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı. Erdoğan “Salgın, sağlık alanı yanında küresel ekonomik mimaride de etkisini hissettiriyor. Korumacılığın arttığını, gümrük duvarlarının yeniden yükseldiğini, içe kapanma eğiliminin güçlendiğini görüyoruz. İki yanlışın bir doğru etmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü’nün temel ilkeleri çerçevesinde refah paylaşımından yanadır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre zirve öncesinde Kral Selman ile Cumhurbaşkanı Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve diyalog kanallarının açık tutulması konusunda mutabık kalındı.

G20 üyelerinden Avrupa Birliği (AB), dünyanın en yoksul ülkelerine borç kolaylığı tanınması konusunu zirvede gündeme getirecek.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un açılış konuşması  

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus

Majesteleri Ekselansları,

Assalam alaykum wa rahmat Allah wa barakatuh.

Suudi Arabistan Krallığı’na G20 Başkanlığı için teşekkür ediyorum.

COVID-19 salgını sosyal, ekonomik ve politik istikrarın temellerini sarstı.

Bugün, G20’nin hem salgının sona ermesinde hem de daha iyi bir şekilde yeniden inşa edilmesinde oynayacağı hayati bir role sahip olduğu üç temel alana odaklanmak istiyorum.

İlk olarak aşılar

Nisan 2020 ayında, Fransa, Almanya, Güney Afrika, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nin desteğiyle DSÖ, COVID-19 Araç Hızlandırıcısına Erişimi sistemini kurdu – aşıları, teşhisleri ve terapötikleri hızlı bir şekilde geliştirmek ve bunları küresel kamu malları olarak adil bir şekilde dağıtmak için çalışmaya başladı.

Bu haftanın başlarında, Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Norveç Başbakanı Solberg ve benim tarafımdan imzalanan aşılar için 4,5 milyar ABD Doları tutarında acil bir yatırım ihtiyacını özetleyen bir mektup aldınız.

Bu, hem halk sağlığı hem de büyümeyi ve işleri yeniden tesis etmek için yapılacak akıllıca bir şeydir. Aşıların adil bir şekilde dağıtılması, salgın sonunun merkezinde ve daha hızlı bir küresel iyileşmedir.

İkincisi, hazırlıklı olmak

Gelecekteki salgınları ve bunların yaşamlar, geçim kaynakları ve ekonomiler üzerindeki etkilerini önlemek için, tüm ülkeler hazırlıklı olma ve evrensel sağlık sigortasına yatırım yapmalıdır.

Mart 2020 ayında bize sorduğunuz gibi, DSÖ pandemiye hazırlık durumundaki eksikliklerin bir değerlendirmesini tamamladı. G20 ülkeleri için uygulamanızı tavsiye ettiğimiz somut önerileri sunmaktadır.

Ve üçüncüsü, liderlik

 Dünya nüfusunun üçte ikisini ve küresel ekonominin% 80’ini temsil eden G20, pandemiyi sona erdirmek için gereken dayanışmayı geliştirmede benzersiz bir liderlik rolüne sahiptir.

Aşıların küresel kamu malları olarak adil bir şekilde tahsis edilmesini sağlayabilirsiniz.

Uluslararası Sağlık Tüzüğünü yurt içi kendi ülkenizde ve yurt dışında uygulayabilirsiniz.

Ve bu pandeminin kökenindeki güvenlik açıkları ve eşitsizlikleri ele alabilirsiniz.

Bir aşı salgını kontrol etmeye yardımcı olacaktır. Ancak yoksulluk, açlık, iklim değişikliği veya eşitsizlik için aşı yok.

Değerli Başkanlar

Pandemi, sağlığın büyümenin bir yan ürünü olmadığının güçlü bir göstergesidir; üretken, dirençli ve istikrarlı ekonomilerin temel dayanağıdır.

Bu, bir sonraki seçim döngüsünün ötesinde çocuklarımızın ve torunlarımızın miras alacağı dünyaya bakan cesur liderliğin anıdır.

Sen değilsen, ya kim? Şimdi değilse ne zaman?

Son olarak, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga’ya hoş geldiniz demek istiyorum ve DSÖ’nün önümüzdeki yılki Tokyo Olimpiyatlarını bir başarı ve dünya için bir umut sembolü kılmak için Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile birlikte çalıştığına dair güvence vermek istiyorum.

Shukran jazeelan. Teşekkür ederim.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir