Güdük Şubat!!!

Güdük Şubat!!!

Sevgili Gençler,

Gün olarak kısa ay olan Şubat’a, güdük Şubat da denir. Güdük kalmasının sebebi politikacıların işidir. Başta Julius Sezar, sonra da Augustus…

Nasıl mı? 

Aferin, hep “Sorgulayın” diyorum ya!.. Dilerim “Sorgulamak, yeri geldiğin de kendinizi bile sorgulamak” alışkanlığınız olur!

Jül Sezar, adını taşıyan takvimi (Jülyen takvimi), İskenderiyeli astronomi bilgini Sosigenes‘e yaptırır. Tarih M.Ö. 46 yılıdır.

Sosigenes, 365,25 gün olan 1 yılın artığı 0,25’i, 4 yıl da bir hesaba katarak, 3 yılı 365 gün ve dördüncü yılı ise 366 gün olması, esasını getirir. Bu arada, Temmuz Ayına da Sezar’ın adı verilmiştir, July.

Jül Sezar koca İmparator, onun adını taşıyan ay, en uzun aylardan olmalı. O tarihte henüz İsa doğmamış, belki Noel Baba da bilinmiyor. Yılbaşı 1 Mart. Yılın son ayı ise, Şubat. 

Emreder Jül; ”Yılın son ayından bir gün eksiltin, onu adımı taşıyan aya ekleyin”.  Bu da,  o dönemde yılbaşı 1 Mart olduğundan dolayı, Şubat ayının “Artık yıllarda” 30, diğer yıllarda ise 29 güne çekilmesine sebep olmuştur

Fakat Sezar’ın öldürülmesinden sonra takvimde yapılan bu ıslahat düzgün uygulanamadı. MÖ 8. yılda Augustus 12 yıl boyunca artık yıl uygulamasını durdurarak bu kaymayı düzeltmiştir. 

Gel gör ki; Augustus tıpkı Jül Sezar gibi; o zamanlar sextilis olan ayın adını değiştirip kendi ismi olan Augustus‘u vermiştir.

Fakat, ismi Sezar‘dan gelen Temmuz ayının 31, Ağustos ayının ise 30 çekmesinden dolayı, İmparator Augustos da emreder: “Yılın son ayı Şubat’tan bir gün alın, Ağustos ayına ekleyin.

Böylece, Şubat ayı “Artık yıllar da” 29, diğer yıllarda 28 güne düşer.  

Ah, bu politikacılar!.. Zavallı Şubat ayı!..

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim!

Saygılar, Sevgiler

Yazar  Önder Limoncuoğlu, İzmir, 9 Şubat 2021

 Not: Jülyen Takvimi Batı Dünyasında 16. yüzyıla kadar kullanılmış, “Artık Yıl” hesaplamasındaki ufak bir fark sonucu, yaklaşık her 128 yılda bir günlük bir kayma oluşturduğu için, yerini Gregoryen takvimi almıştır.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir