Guterres: Dünya İnsani Yardım Günü “insanlığın en iyilerini” selamlıyor.

Guterres: Dünya İnsani Yardım Günü “insanlığın en iyilerini” selamlıyor.

Dünya İnsani Yardım Günü, insani yardım alanında çalışanları ve bu etkinlikler sırasında hayatlarını kaybedenleri anmaya adanan bir gün. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2003 yılında Irak’ın Bağdat kentindeki BM Karargâhının 22 yardım görevlisini öldüren bombalanmasının yıldönümünü anmak için 11 Aralık 2008 tarihinde, İsveç’in öncülüğündeki A/63/L.49 sayılı Genel Kurul Kararı ile 19 Ağustos’u, Dünya İnsani Yardım Günü olarak belirlenmiştir. Birleşmiş Milletlerin Bağdat’taki merkezinin bombalanması sonucu 22 BM çalışanının öldürüldüğü güne denk gelmektedir.

BM Genel Sekreteri António Guterres

BM Genel Sekreteri António Guterres, 19 Ağustos 2022 Cuma günü “Dünya İnsani Yardım Günü” münasebetiyle yayınladığı video mesajında, dünya genelinde hayatlarını muhtaç insanlara yardım etmeye adayan yüz binlerce yardım çalışanının “insanlığın en iyilerini” temsil ettiğini söyledi.

Spot ışıklarından ve manşetlerden uzak, insani yardım görevlileri dünyamızı daha iyi bir yer haline getirmek için günün her saatinde çalışıyor”  dedi.

“İnanılmaz olasılıklara karşı, genellikle büyük kişisel risk altında, hayal edilebilecek en tehlikeli durumlardan bazılarında acı çekmeyi tasavvur edebilirler.”

“Bir köy olmak”

Dünya İnsani Günü’nün 2022 yılı teması “Bir köy olmak” tır. İnsanlar nerede ve ne zaman krizde olursa olsun, onlara yardım edecek başkaları olduğu gerçeğini vurgular.

BM Genel Sekreteri, “Bu köy, afetler meydana geldiğinde her zaman ilk müdahale eden etkilenen insanları kapsıyor – komşularına yardım eden komşular.  “Bu durumda, toparlanıp yeniden inşa edilirken  onları desteklemek için bir araya gelen küresel bir topluluğu içeriyor ” dedi.

“Ve gönüllüler ve profesyoneller olmak üzere yüz binlerce bireysel insani yardım görevlisini içeriyor. Sağlık ve eğitim sunmak; Yemek ve su temin etmek; Barınak ve koruma; Yardım ve umut”.

Rekor yüksek ihtiyaçlar 

Çatışmalar, iklim değişikliği, Covid-19 salgını, yoksulluk, açlık ve benzeri görülmemiş düzeyde yerinden   edilme nedeniyle insani yardıma ihtiyaç duyan insan sayısı hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Genel Sekreter Guterres, Dünya İnsani Yardım Günü’nün her yerde insani yardımları kutlamak için bir fırsat olduğunu söyledi.

“Bu insanların adanmışlıklarını ve cesaretlerini selamlıyor ve bu asil amaç uğruna hayatlarını kaybedenleri saygıyla anıyoruz. Bunlar, insanlığın en iyilerini temsil ediyorlar.”

Dayanışma ve takdir 

Anma törenlerinin bir parçası olarak, BM İnsani İşler Ofisi (OCHA), halkın yardıma ihtiyacı olan insanlarla dayanışma göstermesi ve yardım için çalışanlara  teşekkür etmesi için bir hafta sürecek olan #ItTakesAVillage – Bir köy olmak adlı bir sosyal medya kampanyası başlattı.

İnsani yardım kuruluşları, krize yakalanmış çocuklar için bir yaşam çizgisi görevi gören öğretmenleri içerir. Erkek ve kız çocuklarının geleceklerini kaybetmemeleri için öğrenmeye devam etmelerine yardımcı olurlar.

Öğretmenler ayrıca, özellikle kızlara, engelli çocuklara ve göçmenler ve mülteciler gibi yerinden edilmiş veya kendi ülkelerinde yerinden edilmiş gençlere psikososyal destek sunar.

OCHA, geçen yıl acil durumlarda yaklaşık 110 milyon çocuğun erken öğrenme dahil örgün veya yaygın eğitime erişebildiğini bildirdi.

Önce kadınlar ve kızlar 

Bu arada, BM Nüfus Fonu (UNFPA), acil müdahalenin kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına, haklarına ve onuruna öncelik verdiğinden emin olmak için çalışıyor.

UNFPA bu yıl, diğer hizmetlerin yanı sıra hayat kurtaran cinsel sağlık ve üreme sağlığı, bilgi ve malzeme ile krizden etkilenen   54,5 milyon kadına, kız çocuğuna ve gence ulaşmayı hedefliyor.

Bangladeş’in Cox’s Bazar kentindeki kamplarda Rohingya mültecilerine hizmet veren UNFPA tarafından eğitilmiş bir ebe olan Shakila Parvin gibi insanlar, insani yardım çalışmalarının bel kemiğini oluşturuyor.

Muson yağmurlarının neden olduğu büyük sellerin ortasında bile annelerin bebeklerini güvenli bir şekilde doğurabilmeleri için  obstetrik bakım sağladı.

Shakila Parvin geçtiğimiz günlerde “Bu hizmetleri sağlayarak işimin en tatmin edici kısımlarından biri olan anne ve çocuk ölüm oranlarının azaltılmasına katkıda bulunabilirim” dedi. “Bir annenin sağlıklı bebeğindeki mutluluğunu gördüğümde hayatım anlamlı geliyor” dedi.

Kaynak: BM Haber

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir