Guterres, Küresel gıda krizi için “Umutsuzluktan umuda ve eyleme geçelim” diyor.

Guterres, Küresel gıda krizi için “Umutsuzluktan umuda ve eyleme geçelim” diyor.

Büyüyen açlık krizi karşısında, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü QU Dongyu, 14 Ekim 2022 Cuma günü, “Dünya Gıda Günü” öncesinde, yeterli yiyecekle sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için “dayanışma ve kolektif eylemin gücünden yararlanma” gereğini vurguladı. 

FAO Genel Direktörü QU Dongyu

Genel Direktörü ,  FAO Genel Merkezi’nin bulunduğu Roma’da düzenlenen törene başkanlık ederek, gıda güvenliğinin kötüleşmesi, Asya ve Afrika’da ciddi düzeyde açlık riskinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasıyla dünyanın “kimseyi geride bırakmaması” gerektiğini ilan etti.

“Zor bir an”

Etkinliğe özel bir vidyo mesajı gönderen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, etkinliğin “küresel gıda güvenliği için zorlu bir zamanda” gerçekleştiğini söyledi.

Şaşırtıcı bir şekilde üç milyar insan sağlıklı bir diyet yapamaz; Ukrayna’daki savaş, gıda, gübre ve enerji fiyatlarını artırdı. En savunmasız olanlar pandemi, iklim krizi, çevresel bozulma, çatışma ve derinleşen eşitsizlikler tarafından hırpalanıyor.

“Son üç yılda açlıktan etkilenen insan sayısı iki katından fazla arttı” dedi ve “yaklaşık bir milyon insanın kıtlık koşullarında yaşadığını, açlık ve ölümün günlük bir gerçeklik olduğunu” da sözlerine ekledi.

Değişimin bir parçası olmak

Bu yılın temasına atıfta bulunarak, Kimseyi geride bırakmayın. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam diyen Guterres, çiftçilerin gelecek yıl yeterli gıdayı temin etmek için makul fiyatlı gübrelere erişmeleri gerektiğini söyledi.

Hükümetler, bilim adamları ve sivil toplum, besleyici diyetleri herkes için erişilebilir ve karşılanabilir hale getirmek için birlikte çalışmalı ve finansal kurumlar gelişmekte olan ülkelere desteği artırmalıdır.

Genel Sekreter, “Birlikte, umutsuzluktan umuda ve eyleme geçmeliyiz” dedi. “Dünya Gıda Günü’nde ve her gün sizleri değişimin bir parçası olmaya çağırıyorum”.

Çoklu tehditler

Küresel gıda güvenliğinin birden fazla tehditle karşı karşıya kaldığı, iklim krizi ve uzun süredir devam eden çatışmalar arasında gıda, enerji ve gübre fiyatlarını çok yüksek seviyelere çıkardığı bir zamanda gerçekleşti.

Ayrıca, Afganistan, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de 970.000 kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya kalırken, Covid salgınının zincirleme etkisi, birbirine bağlı ekonomilerin ve yaşamların nasıl olduğunu vurgulamaya devam ediyor.

FAO’nun son  Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu  Raporu, dünya çapında açlığın yükselişte olduğuna ışık tutuyor.

Seslerini yükseltmek

Papa Francis adına okunan bir mesaj da, insanların “sadece sayılar, veriler veya sonsuz bir istatistik akışı olmadığı” ifade edildi.

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, “topluluklarına ve ülkelerine gıda tedarik eden kırsal alanlardaki küçük ölçekli çiftçilere… eşitsizliğe, kırılganlığa rağmen… ve yoksulluk” konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı David Beasley, gıda bulunabilirliği krizini “en büyük endişesi” olarak nitelendirerek, “dünyanın bu benzeri görülmemiş küresel gıda krizine gözlerini açması ve kontrolden çıkmasını durdurmak için şimdi harekete geçmesi gerektiğini” söyledi.

Dünya Gıda Gününü kutlamak

FAO İyi Niyet Elçisi Thomas Pesquet

Roma’daki etkinlikler arasında, Avrupa Uzay Ajansı astronotu ve FAO İyi Niyet Elçisi Thomas Pesquet tarafından uzaydan çekilen ve iklim krizini vurgulayan fotoğrafların yer aldığı bir sergi yer aldı.

FAO’nun ilk  Başarı Ödülleri, eylemleri tarımsal gıda sistemlerini dönüştüren kişilere verildi ve bir dizi Gıda alanında başarılı hizmetler veren kişiler ve bir Dünya Gençler Gıda Günü etkinliği düzenlendi.

Açlıkla küresel mücadeleye ilişkin farkındalık artırıcı etkinlikler önümüzdeki hafta da gündemde olmaya devam edecek.

Bu arada, FAO’nun El Ele girişimi, yoksulluğu ortadan kaldırarak, açlığı sona erdirerek ve eşitsizlikleri azaltarak tarımsal gıda sistemi dönüşümünü hızlandırmak için çalışmaya devam ediyor.

İnsana yakışır kırsal istihdamı teşvik etmeyi, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi, sosyal korumayı, çocuk işçiliğini sona erdirmeyi ve dünyanın biyolojik çeşitliliğinin çoğunun koruyucusu olan kırsal ve Yerli Halkları desteklemeyi amaçlar.

Kaynak:

BM Haber, 15.10.2022

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir