İnsani ihtiyaçlar artmaya devam ederken Gazze savaşında 25.000 sivil öldürüldü.
BM insani yardım görevlileri, savaşın başladığı 7 Ekim 23’den bu yana bölgede 25.000’den fazla kişinin öldüğünü bildirirken, Filistinli silahlı grupların İsrail’e roket saldırılarıyla birlikte Gazze’deki “yoğun” İsrail bombardımanı 22 Ocak 2024 Pazartesi günü de devam etti.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze sağlık yetkililerinden alıntı yaparak, İsrail’in Hamas öncülüğündeki katliamlara misilleme olarak başlattığı ve yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve yaklaşık 250 kişinin rehin alınmasına neden olan saldırılarında yaklaşık 62.681 Filistinlinin yaralandığını kaydetti.
OCHA, 19 Ocak 2024 Cuma gününden bu yana Gazze’de iki İsrail askerinin öldürüldüğünü ve İsrail ordusuna göre kara operasyonunun başlangıcından bu yana toplam sayının 193’e çıktığını ve 1.203 askerin de yaralandığını söyledi.
BM Yardım Koordinasyon Ofisi, aynı dönemde 343 Filistinlinin öldürüldüğünü ve 573 kişinin de yaralandığını söyledi.
BM başkanının iki devletli çağrısı
BM Genel Sekreteri António Guterres’in Gazze’de devam eden kan dökülmesini “yürek burkan ve kesinlikle kabul edilemez” olarak kınamasının ardından, İsrail ve Filistin Dışişleri Bakanlarının 22 Ocak 2024 Pazartesi günü Brüksel’de ayrı ayrı özel görüşmelerde Avrupa Birliği mevkidaşlarıyla buluşmaya hazırlanırken geldi.
Tweet URL’si
Uganda’nın başkenti Kampala’da 21 Ocak 2024 Pazar günü 77 ülkeden oluşan Grup ve Çin’in de (G77) katıldığı zirvede konuşan Sayın Guterres, Orta Doğu’yu “bir ateş kutusu” olarak nitelendirdi ve ardından “çatışmaların alevlenmesini önlemek için elimizden geleni yapın” çağrısında bulundu”.
Sayın Guterres, daha önce İsrailliler ve Filistinliler için iki devletli çözüme desteğini yineleyerek, “İsrail’in askeri operasyonları, benim Genel Sekreter olduğum dönemde benzeri görülmemiş bir ölçekte kitlesel yıkıma yol açtı ve sivilleri öldürdü” dedi.
“Filistin halkının devlet olma hakkının reddedilmesi, küresel barış ve güvenliğe yönelik büyük bir tehdit haline gelen çatışmayı süresiz olarak uzatır, kutuplaşmayı şiddetlendirir ve her yerde aşırılık yanlılarını cesaretlendirir” dedi.
Açlığın giderilmesi
Üç aydan fazla süren “yoğun” bombardımanın ardından Gazzeliler arasındaki ihtiyacın boyutunu vurgulayan OCHA, şu anda Gazze’de yalnızca 15 fırının faaliyette olduğunu, “altısı Refah’ta ve dokuzu Deir el Balah’ta” olduğunu ve hiçbirinin Gazze Vadisi’nin kuzeyinde açık olmadığını söyledi.
Bu işleyen fırınların neredeyse tamamı, un, tuz, maya ve şeker sağlayan BM Dünya Gıda Programından (WFP) destek almaya devam etti.
OCHA, 21 Ocak 2024 Pazar günkü acil durumla ilgili son güncellemesinde, “Bu girişim sayesinde yaklaşık 250.000 kişi sübvansiyonlu bir fiyata ekmek satın alabildi” dedi.
İletişim kesintileri
Bu arada BM’nin Filistinli Mültecilere Yönelik Kuruluşu UNRWA, 22 Ocak 2024 Pazartesi günü telekomünikasyon kesintilerinin yedinci güne girdiğini bildirdi.
BM kurumu, eski adı Twitter olan X’teki bir tweet’te, “Telekomünikasyon hizmetlerinin kesintiye uğraması, insanların hayat kurtaran bilgilere erişmesini, ilk müdahale ekiplerini aramasını engelliyor ve insani müdahaleyi engellemeye devam ediyor” dedi.
UNRWA, son güncellemesinde Gazze’de 1,7 milyon kişinin yerinden edildiğinin doğrulandığını bildirdi. 7 Ekim 2024’den bu yana 151 UNWRA personelinin öldürülmesi ve 141 tesisin hasar görmesine ek olarak, ülke içinde yerinden edilmiş bu kişilerin en az 335’i teşkilatın tesislerine sığınırken öldürüldü ve 1.161 kişi yaralandı.
Kaynak: BM Haberleri, Gazze, 23 Ocak 2024