İşlem Tamam, Yola Devam…

İşlem Tamam, Yola Devam…

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimi ile 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimi sonuçları YSK Kararıyla kesinleşti.

Öyle ya da böyle Erdoğan üçüncü kez Cumhurbaşkanı oldu.

2 Haziran 2023 Cuma günü, en yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçici başkanlığında açılan TBMM’nin 28. Dönem 1. Yasama Yılının ilk toplantısında milletvekilleri, ertesi gün (Cumartesi) Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin etti.

Aynı gün (3 Haziran Cumartesi) Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen göreve başlama törenine 21’i devlet ve hükümet başkanı olmak üzere 78 ülkenin temsilcileri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik çağrısı yaptı:

Hangi siyasi görüşe, kökene, meşrep ve mezhebe mensup olursa olsun, 85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız. Türkiye’nin birliği ve beraberliğine her zamandakinden daha fazla ihtiyacı var. Millet olarak bu güçlü birlikteliği yeniden tesis etmemiz gerekiyor. Buradan tüm vatandaşlarımı kardeşlik seferberliği başlatmaya davet ediyorum. Gün bir olma, beraber olma, bin yıllık kardeşliğimizi perçinleme günüdür. Gelin, seçim dönemindeki kırgınlıkları bir tarafa koyalım. Gelin küslük olmuşsa kalpler kırılmışsa barışmanın yollarını arayalım.”

Göreve başlama töreninin ikinci adresi ise, yabancı konuklara akşam yemeğinin verildiği Çankaya Köşkü’ydü.

Erdoğan, söz konusu etkinliklerin ardından düzenlediği basın toplantısında, yeni kabinede görev verdiği bakanların isimlerini açıkladı. Ayrıca, yeni kabinenin ilk toplantısının 6 Haziran 2023 Salı günü yapılacağını belirtti.

Seçiminin Yarattığı Tablo

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni oluşturan 600 milletvekilinin 335’i ilk kez seçildi. Bunlardan 148’i AKP, 90’ı CHP, 47’si Yeşil Sol Parti, 27’si İyi Parti, 18’i MHP, 4’ü Yeniden Refah Partisi ve 1’i Türkiye İşçi Partisinden parlamentoya girmeye hak kazandı.

Bir önceki (27’inci) dönemde görev yapan 219 milletvekili ise tekrar seçilerek Meclise girdi.

28. Dönem Milletvekili Genel Seçim’ine CHP listesinden aday gösterilen İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye Değişim Partisi’nden meclise giren milletvekili sayısı 39 oldu.

Bu milletvekillerinden 38’i yemin töreninden önce kendi partilerine dönerken, Erzincan milletvekili seçilen Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün CHP’de kalıp kalmayacağı netleşecek.

TBMM’deki Milletvekili dağılımı

Adalet ve Kalkınma Partisi                 264

Cumhuriyet Halk Partisi                      130

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi              57

Milliyetçi Hareket Partisi                       50

İyi Parti                                                  44

Demokrasi ve Atılım Partisi (Deva)       15

Saadet Partisi                                         10

Gelecek Partisi                                        10

Yeniden Refah Partisi                              5

Türkiye İşçi Partisi                                   4

Demokrat Parti                                         3

Emek Partisi                                             2

Halkların Demokratik Partisi                     2

Demokratik Sol Parti                                 1

Mecliste temsil edilen Siyasi Parti sayısı bu dönem 14 ile sınırlı kaldı. Bu partilerden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile Yeşil Sol Parti Genel Başkanları İbrahim Akın ve Çiğdem Kılıçgün Uçar milletvekili seçilen liderler oldu.

Milletvekili olmayan diğer liderler, Millet İttifakını oluşturan Partilerin Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu (CHP), Meral Akşener (İyi Parti), Ali Babacan (Deva Partisi), Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi) Temel Karamollaoğlu (Saadet Partisi) ve Gültekin Uysal (Demokrat Parti).

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı, Akşener, Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu ile Uysal Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı oldukları için milletvekili seçimine katılmadı. Meclis dışında kalan Kılıçdaroğlu ile 5 lider, partilerinin TBMM çatısı altındaki toplantılarına katılabilecek, ancak Meclis Genel Kurulu salonuna giremeyecek, görüşmeleri izleyici localarından takip edecek.

Lideri Grup Başkanları temsil edecek

Siyasi Partilerin Meclis’te grup kurabilmeleri için en az 20 milletvekiline sahip olmaları gerekiyor. Bu nedenle sadece AKP, CHP, MHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti Mecliste grup kurabiliyor.

Grubu bulunan Siyasi Partilerin milletvekili olmayan Genel Başkanlarını (AKP, CHP, İyi Parti) Mecliste Grup Başkanları temsil edecek. (AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İyi Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu)

Kabinede yer alanların özellikleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Devlet Planlama kökenli. Bakanlık ve TBMM Bütçe Komisyonu Başkanlığı yaptı.

Maliye ve Hazine Bakanlığına Getirilen Mehmet Şimşek ile birlikte çalışacağı düşünüldüğünde, ‘ekonomi politikalarında değişiklikler olacağı ve İngiltere başta olmak üzere dış kaynak transferinin güçleneceği’ yorumu yapılıyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı ve AKP Grup Başkanvekilliği görevlerinde bulundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, kadın milletvekili sayısında rekor kırılan bir dönemde kabinede tek kadın bakan olarak yer verilmesi eleştiriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MÜSİAD eski Başkanıydı,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlıklarda Bakan Yardımcısıydı.

İçişleri Bakanlığına İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da Mehmet Özhaseki’nin getirilmesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Kanal İstanbul uygulamalarına yönelik operasyonlarının başlatılacağına ilişkin olduğu iddia ediliyor.

Milletvekili seçimine katılmayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kabinedeki yerlerini korumaları beklenen gelişme olarak değerlendiriliyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, aynı bakanlıkta müsteşardı, daha sonra Hacı Bayram Üniversitesi Kurucu Rektörlüğüne atanmıştı.

Millî Savunma Bakanlığı’na Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in getirilmesi, aynı usulle atanan eski bakan Hulusi Akar’dan sonra bir gelenek oluşturmaya yönelik uygulama olarak yorumlanıyor.

MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı’na atanması, başta Suriye ve Irak olmak üzere, birçok ülkenin dışişleri ve istihbarat bürokrasisiyle yürüttüğü yakın işbirliğini, bu ülkelerin bakanları düzeyinde avantaja dönüştürme hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Kara Yolları Genel Müdürüyken bu göreve atandı. 

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 65. Hükûmette de Gençlik ve Spor Bakanıydı.

Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Otomobili TOGG teknoloji yol haritasının oluşturulması ve hayata geçmesi süreçlerinde çalıştı. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, Milli Uzay Programı çalışmalarına öncülük etti.

Gazeteci Yazar Remzi Dilan, Ankara, 4 Haziran 2023, İletişim: remzidilan_48@hotmail.com

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir