İsrail, Pfizer ve BioNTech’in corona aşısının yüzde 95.8 koruduğunu açıkladı.
Nüfusunun yarısına corona virüsü aşısı yapmayı başaran İsrail’den kritik bir açıklama geldi. İsrail Sağlık Bakanlığı, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği corona virüsü aşısının çok büyük koruma sağladığını istatistiklerle duyurdu.
Nüfusunun neredeyse yüzde 50’sine corona virüsü aşısı yapmayı başaran İsrail’de Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşının etkisini gözler önüne seren veriler kamuoyu ile paylaşıldı.
Ölümleri önlemekte yüzde 98 başarı sağladı.
İsrail Sağlık Bakanlığı’nın 21 Şubat 2021 tarihinde paylaştığı veriler, Pfizer aşısının her iki dozunu birden en az iki hafta önce olan kişiler üzerindeki araştırmaya dayanıyor. Buna göre, aşının gerçek hayatta Covid-19’a karşı etkisi hakkında şu veriler elde edildi:
* Pfizer aşısı, her iki dozu birden yaptıran kişilerde hastalık riskini yüzde 95.8 oranında azalttı;
* Aşı, ateşi ve solunum sıkıntılarını engellemekte yüzde 98 oranında başarılı oldu;
* Hastalanan kişilerin hastaneye kaldırılmasını ve ölümleri önlemekte yüzde 98 başarı sağladı. Bu oran, aşının klinik denemelerinde yüzde 100 olarak açıklanmış; uzmanlar aşıların gerçek hayattaki etkinlik oranlarının her zaman için testlerdekinden daha düşük çıktığını vurgulamıştı. Pfizer aşısına dair İsrail’de, gerçek hayatta elde edilen veriler, aşı için büyük bir başarı olarak görülüyor.
Bulaşı da engelliyor
İsrail’deki süreçte, aşılarla ilgili en çok merak edilen sorulardan birini yanıtlayacak ve pandeminin seyrini değiştirebilecek bulgulara da ulaşıldı. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmada, Pfizer aşısının asemptomatik vakalarda bulaştırmayı yüzde 89.4, semptomatik vakalarda ise yüzde 93.7 oranında azalttığı saptandı.
Kudüs İbrani Üniversitesi’nden moleküler biyoloji profesörü Michal Linial, “Bu, bulaşta çok büyük bir düşüş anlamına geliyor. Sadece aşılanan kişinin korunmakla kalmaması, aşının aynı zamanda bu kişinin çevresindekiler için de koruma sağlaması anlamına geliyor” dedi.
İsrail’in, 13 Şubat 2021 tarihine kadar olan verilerin derlenerek oluşturulduğunu açıklayan İsrailli yetkililer nüfusun neredeyse yarısının aşı olduğu belirtildi.
Yıllardır abluka altında tuttukları Filistin’e aşı vermeyerek ve destek sağlamayarak uluslararası kamuoyunun tepkisini çeken İsrail’in başbakanı Binyamin Netanyahu, “Gelecek iki hafta içerisinde 50 yaşın üzerindeki İsraillilerin yüzde 95’inin aşı olacağını tahmin ediyorum” dedi.
Aşı olanlar konsere gidebilecek
Öte yandan İsrail Sağlık Bakanlığı, “Yeşil Geçiş kartı” (Green Pass) adı verilen bir uygulamayı da hayata geçirdiklerini duyurdu. İsrail’de yaşayanların sağlık verilerinin yer aldığı bu uygulamada insanların aşı olup olmadığı ya da Covid-19’a karşı bağışıklık oranları yer alıyor. Bu uygulama aracılığıyla insanların otelde konaklaması ya da bir spor etkinliğine veya bir kültürel etkinliğe gitmesine olanak sağlanacak.
İsrail’de 21 Şubat 2021 tarihi itibariyle, mağazaların ve dükkanların tekrar açılmasıyla birlikte spor salonları ve tiyatroların sadece aşı olanlara ya da hastalığı yenerek antikor üretenlere açık olduğu duyuruldu.
İsrail Sağlık Bakanlığı, 9 milyonluk nüfusun yüzde 45’inden fazlasının en azından bir doz aşı olduğunu duyurdu.