
İzmir Depremi ve Düşündürdükleri
Ege Denizi´nde merkez üssü İzmir´in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 Cuma günü 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir´de yoğun olarak hissedilen deprem, büyük paniğe neden oldu. Bazı evlerin yıkıldığı belirtilirken, çok sayıda bina da hasar gördü. Deprem İzmir´in yanı sıra çevre illerde de hissedildi.
İzmir ve çevresi bugün saat 14.51.´de büyük bir depremle sallandı. Vatandaşlar, panik içerisinde ev ve iş yerlerinden dışarı çıkarken, bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin merkez üssünü Ege Denizi´nde İzmir’in Seferihisar ilçesinin 17.26 kilometre açığı olarak açıkladı. Ayrıca Eğe denizinde bulunan Sisam adasının merkez üstü olduğu açıklandı.
Deprem İzmir´in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne´de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü, 6.9 olarak açıkladı.
Devlet yetkililerinin 31 Ekim 2020 Cumartesi akşamı saat 21.30 itibariyle yaptıkları açıklamalarda; Depremden ölenlerin sayısının 37’ye yükseldiğini, 885 kişinin ise yaralandığını, “218 vatandaşımızın tedavisinin devam ettiğini ve 8 yoğun bakım vakası olduğunu ve içlerinde 3 ağır hastamız var. Enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı 103″ olduğu ifadesi kullandı. İzmir’de halen 9 binada arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir.
Yukarıdaki çok sıcak gelişmeler ve bilgi ışığında aşağıdaki konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum

“İzmir Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İzmir Mimarlar Odası arasında imzalanan protokol doğrultusunda hazırlanan İzmir Deprem Senaryosu ve İzmir Deprem Master Planı “RADIUS Projesi” 1998 yılında başlayıp 1999 yılının Temmuz ayında tamamlandı.
Bu çalışmada o tarihte İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı olarak ben de yer aldım. RADIUS Projesi çerçevesinde ortaya çıkan “İzmir Deprem Master Planı” ve “Radius Sonuç Raporu”, İzmir’de olası deprem zararlarını azaltmanın iki temel koşulunu belirledi:
1. Yeni yapılacak yapıların mevcut deprem riskini artırmamasını sağlamak,

2. Mevcut deprem riskinin azaltılması yönünde tedbirler almak.
Deprem Master Planının bütün sonuç raporları o tarihte tüm resmi kurum ve kuruluşlara gönderilerek, gerekli önlemleri almaları istendi. Bu çalışmanın hemen ardından 1999 Marmara Depremi yaşandı ve adeta raporlarda yer alanların bir gerçeği yaşandı.
Çok detaylı hazırlanan ve İzmir şehrinin zemin açısından riskleri ile bina durumu, otoyollar ve viyadükler ile demiryollarına göre olası bir deprem sonrası bina ve ulaşım hasarları ile can kayıplarının belirlendiği bu ayrıntılı rapora internetten hala ulaşılabilir.
Bu rapora göre baktığınızda son depremde yaşanan hasar ve can kayıpları da hiçte tesadüf değil. Sanki İzmir Bayraklı’da yıkılacak binalar o günden görülmüş gibi raporlanmış.
Bilime ve bilgiye inanalım, tedbirlerimizi ona göre alalım.”
Bu bağlantıdan: “İzmir Deprem Senaryosu ve İzmir Deprem Master Planı “RADIUS Projesi” detaylarına ulaşabilirsiniz.



Yazar: Dr. M. Turhan Sofuoğlu, İzmir, 31 Ekim 2020