Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri Nasıl ve Kimlerden Oluşturuldu. İşte Onlar…

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri Nasıl ve Kimlerden Oluşturuldu. İşte Onlar…

Dünyayı saran koronavirüs salgınına karşı Sağlık Bakanlığı 10 Ocak 2020 tarihinde 26 kişilik Bilim Kurulu oluşturdu ve 26 Ocak 2020 tarihinde Bilim Kurulu sayısını arttırdı. İşte tüm Türkiye’nin sağlığını korumak için gece gündüz demeden çalışan Bilim Kurulu üyeleri…

Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) pandemi (salgın) ilan etmeden önce koronavirüs tehdidine yönelik ilk adımını Bilim Kurulu’nu oluşturarak attı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın talimatıyla 10 Ocak 2020 tarihinde bürokratlarla toplantı yapılıp Bilim Kurulu oluşturulmasına karar verildi. Bilim Kurulunun kimlerden ve kaç kişiden oluşacağı da bu toplantıda belirlendi. Toplam 26 bilim insanından oluşan kurul hemen toplantıya çağrıldı.

26 bilim insanı güne görev yaptıkları kurumlara giderek başlıyor. Öğleden önce kendi rutin işlerini yapan üyeler, saat 13.30 gibi Sağlık Bakanlığında koronavirüsle mücadele konusunda yeni rota çizmek için toplanıyor ve yeni kararlar alıyor. Bu kararlar sürekli kamuoyu ile paylaşılıyor. Kurulun hemen her üyesi TV, radyo ve gazetelerden gelen röportajlara da gidiyor, sosyal medyadaki bilgi kirliliğini önlüyor, vatandaşları virüse karşı nasıl korunmaları gerektiği konusunda uyarıyor, bilgilendiriyor. Sağlık Bakanlığı 26 Ocak 2020 tarihinde ve 10 Mart 2020 tarihinde ihtiyaca binaen Bilim Kurulu içeriği ve sayısını genişletti.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 6 Nisan 2020 tarihinde Halk Sağlığı Uzmanlarından oluşan 7 kişilik bir grubu da Bilim Kuruluna dâhil etti. Halk sağlığı uzmanlarından oluşan kurulun, “Daha çok vakaların ve sayıların konuşulduğu bir dönemden farklı olarak; Virüsün psikolojik, sosyolojik, istatistiki ve din sosyolojisi boyutuyla farklı bir ekibin çalışması için yeni bir kurulun oluşturulduğunu” kamuoyu ile paylaştı.

Sağlık Bakanlığı; Çin’in Hubei Bölgesi Wuhan şehrinde 12 Aralık 2019 tarihinde görülen ilk koronavirüs vakası ve 29 Aralık 2019 tarihinde 4 kişinin ölmesi olayı sonrası kolları sıvadı ve Sağlık Bakan Dr. Fahrettin Koca, salgın daha Türkiye’ye ulaşmadan ve DSÖ henüz pandemi ilan etmeden çalışmalara başladı. 10 Ocak 2020 tarihinde bir Bilim Kurulu oluşturulması talimatını verdi. Kurul için alanında uzman ve dünya genelinde tanınan 26 isim belirlendi. Daha sonra da ortaya çıkan gelişmelere göre Bilim Kurulu takviye edildi. Bilim Kurulu, her gün toplanıp virüsle mücadeleye yön veriyor. Bakan Dr. Koca da onlara başkanlık ediyor.

Koronavirüs (Covid-19) 12 Aralık 2019 tarihinde Çin Wuhan’da ortaya çıktı ve 5 Mayıs 2020 tarihi itibariyle Dünya’da 185 Devlet’e yayıldı. Tüm Dünya Devletleri vatandaşlarını korumak için sokağa çıkma yasakları dâhil her türlü tedbirleri aldılar alıyorlar. Aradan geçen 5 aylık süreçte Türkiye ve Dünya’daki durum şöyledir.

Dünya genelinde vaka sayısı 3 milyon 582 bin 892, ölü sayısı 248 bin 567, İyileşenlerin sayısı 1 milyon 160 bin 131, Aktif vaka sayısı 2 milyon 174 bin 195’dir.

Türkiye genelinde vaka sayısı 126 bin 45, ölü sayısı 3 bin 397, İyileşenlerin sayısı 63 bin 151, toplam 1 milyon 135 bin 367 kişiye test yapıldı.

Dünya’da; başta A.B.D.leri dâhil olmak üzere İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin, İran gibi Ülkelerde hem toplam vaka sayıları, hem yaşamını yitirenlerin sayısı hem de pozitif teşhis konmuş ve Hastanelerde müdahale edilerek iyileşenlerin sayısı yönünden Türkiye altlarda seyretmektedir.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın talimatları ile oluşturulan “Koronavirüsle Mücadele Bilim Kurulu” hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bilinirliği olan Bilim adamlarında oluşturulmuştur. DSÖ tarafından tüm Dünya’da üye ülkeler tarafından 2005 yılında kabul edilen “Uluslararası Sağlık Tüzüğü” ve “Umumi Hıfzıssıhha Kanunu” çerçevesinde oluşturulan Bilim Kurulu ülkemizde ve tüm Dünya’da ortaya çıkan salgın ile gelişmeleri yakından takip etmekte, alınan kararlar, uygulanması gerekli kurallar ve Sağlık Bakanlığının yapacağı çalışmalara yol göstermekte ve Devletimizin alacağı çok önemli tedbir kararlarına temel oluşturmaktadır.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın başkanlığında toplanan Bilim Kurulu her ince ayrıntıyı görüşüp tartışarak siyasi otoritenin alacağı kararlara ışık tutmaktadır. Bir milyondan fazla Sağlık Ordusu ile Koronavirüs salgını ile mücadele edilmektedir. Bakan Dr. Koca’nın so yaptığı açıklamalara göre Türkiye’de toplam vaka sayısı 126 bin 45 kişidir. Bu sayı içerisinde vaka sayısı konan Sağlık Personeli sayısı 7.428 (% 6.5) olup yaşamını kaybeden sağlık personeli sayısı 30’u geçmiştir. Sağlık Personel son üç aydır Pandemi Hastanelerinde, sahada, her yerde görevi başındadır ve evlerine gidememekte, çocukları, eşleri ve ailesinden ayrı kalmaktadır.

Bu yazıyı hazırlayan ve 46 yıldır Sağlık sektörünün içinde bulunan biri olarak, Koronavirüs konusunu yakından takip ediyorum. Türkiye’nin salgın hastalıklar konusundaki deneyim ve birikimleri, 3 Mayıs 1920 tarihinde daha Cumhuriyet ilan edilmeden, TBMM Hükümetinin aldığı 3 Sayılı Yasa ile Sağlık Bakanlığı kurulmuş ve ilk Sağlık Bakanı olarak ta Dr. Adnan Adıvar atanmıştır. Dr. Refik Saydam, Dr. Behçet Uz dönemlerinde Türkiye’de Sağlık sisteminin yapılandırılmasında önemli kararların alınması, Dikey Örgütlenme ile salgın hastalıklarla mücadelede elde edilen başarıların Dünya’da örnek olması gibi çalışmalar bilinmektedir. Yine Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan Tıp Fakültesi, Cumhuriyet ile başlayan reformların günümüze kadar sürdürülmesi ve geçmişten alınan dersler işte şimdi bu dönemin Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulunu oluşturarak başarılı çalışmalar yapmasını ortaya koymuştur. Türkiye; yetişmiş Sağlık insan gücü, bilgi ve donanımı, çağdaş teknolojiden yararlanması, kıtlık ve zor günlerde yetişmiş doktor ve sağlık personelini örnek alarak yetişmiş insanların hem ülkemiz insanına hem de Dünya’daki birçok ülkeye katkı sunmaktadır. Türkiye Devleti; yurtdışında yaşayan ve eğitim gören vatandaşlarına sahip çıkan ve uçaklarla onları ülkemize getirerek ailelerine kavuşturan Dünya’daki ender ülkelerden biri olmuştur.

Bu yazıya konu olan Bilim Kurulu Üyeleri; Ankara, Adana, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Sivas, Trabzon, Manisa ve Samsun gibi illerde Üniversitelerde ve Devlet Hastanelerinde ayrıca, Sağlık Bakanlığı merkez Teşkilatı ve YÖK’te görev yapan konularında uzman kişilerden oluşmaktadır. Tarihe not düşmek ve Bilim Kurulunda görev yapanları araştırıp onların; eğitim aldıkları Üniversiteleri, görv yaptıkları çalıştıkları kuruluşları, ilgi alanlarını, hangi konuda uzmanlıkları olduğunu ve fotoğraflarını birlikte yayınlayarak ben de Ülkeme böyle bir katkı vermek istedim.

Bekir Metin

Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı (1992-2000) ve

DSÖ Türkiye eski Temsilcisi (2000-2004) İletişim: bekirm@gmail.com

————————————————————————————

KORONAVİRÜS (COVİD 19) BİLİM KURULU ÜYELERİ (5 Mayıs 2020)

Koronavirüs (Covid 19) Bilim Kurulu Kimlerden Oluşturuldu.

Bilim Kurulunu oluşturan Üyelerin bulundukları şehirler ve kurumları ileride anımsanması, bilinmesi ve nasıl çalıştıklarına şahit olunması için aşağıda kısa özgeçmişleri ve fotoğrafları ile bilgilerinize sunulmaktadır.

Ankara’da Çalışan Bilim Kurulu Üyeleri

Prof. Dr. Ateş Kara

Prof. Dr. Ateş Kara: Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İng)’ni bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini 2000’de tamamladı. 1998-1999’da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başasistanlığı yaptı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi’nde çocuk enfeksiyon hastalıkları yandal ihtisasını 2002’de bitirdikten sonra aynı ünitede çalışmaya devam etti. 2004 yılında pediatri Doçenti, 2010 yılında Profesör oldu. O ekranlarda en sık gördüğümüz simalardan birisi. Bilgisi, uzmanlığı ve her soruyu detaylarıyla, sabırla açıklamasıyla Türkiye’nin en güvendiği isimlerden biri oldu. DSÖ’de çeşitli dönemlerde danışmanlık yapan Dr. Kara, Ebola’ nın Afrika’dan dünyaya yayılışını önlemek için kurulan 25 kişilik çalışma grubunda yer aldı. Türkiye için, ‘Ebola virüs hastalığı bilgilendirme ve vaka yönetim rehberi’ hazırladı. Ebolayla da savaştı.

Prof. Dr. Levent Akın

Prof. Dr. Levent Akın: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve özellikle Epidemiyoloji konusunda uzmanlaştı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından 1984 yılında uzmanlığını aldı. 1989 yılında aynı bölümde doktorasını tamamladı. 1987-89 döneminde Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Bilim Uzmanlığı derecesi aldı. 2006 yılında Halk Sağlığı Profesörü oldu. Sağlık Bakanlığının bulaşıcı hastalıklarla ilgili kurduğu çeşitli danışma kurullarında üyelikleri devam etmektedir. Domuz gribi döneminde aktif bir rol aldı, Pandemi Kurulu Üyeliği yaptı. Prof. Akın, pek çok insanın aşı karşıtı görüşleri gündeme getirdiği dönemde, aşı yaptırmanın hayat kurtaracağına vurgu yaparak, bu konuda önemli bir savaş verdi. Domuz gribini iyi tanıyor.

 

Prof. Dr. Serhat Ünal

Prof. Dr. Serhat Ünal: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanıdır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Uzmanlık eğitimini, 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 1989’da Doçent, 1995’te Profesör oldu. 1990-1992 yılları arasında ABD’nin Boston kentindeki Harvard Tıp Fakültesi’nin New England Deaconess Hastanesi’nde infeksiyon hastalıkları üzerine çalıştı.  Hacettepe Tıp Fakültesi Dekanlığı yapmış, Türk Hastane İnfeksiyonları Derneği’nin kurucu başkanıdır. Ulusal ve uluslararası 150 bilimsel makale, 180 bildiri ve yurt içinde yayınlanmış kitaplarda 22 kitap bölümü mevcuttur. Başlıca ilgi alanları, gram pozitif bakterilerde değişik antibiyotiklere direnç  mekanizmaları, moleküler biyoloji tekniklerinin enfeksiyon hastalıkları tanısında kullanımı ve HIV enfeksiyonu. Uzmanlık Alanı HIV-AIDS’dir.

 

 

Doç. Dr. Şebnem Erinç

 

 

Doç. Dr. Şebnem Erinç: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli. Uzmanlık alanı enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) projesi kapsamında hazırlanan Türkiye için, ‘Ebola virüs hastalığı bilgilendirme ve vaka yönetim rehberinde” katkısı büyük. DSÖ’nde danışman olarak görev yaptı.

 

 

Prof. Dr. Hasan Tezer

 

Prof. Dr. Hasan Tezer: Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı’na öğretim üyesidir. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi 1997 yılı mezunu. 1998 yılında Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İhtisasına başladı ve 2003’de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı’nda Yandal İhtisasını tamamladı.  Uzmanlık alanı:  çocuklarda bağışıklama, hastane enfeksiyonları ve zoonotik, yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları var.

 

Prof. Dr. Aydın Yılmaz

 

Prof. Dr. Aydın Yılmaz: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü doktoru ve Hastane Başhekimidir. 1997 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. 2007 yılında Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Başhekim Yardımcısı oldu. 2014-2016 yılları arasında Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi oldu. 29 Ocak 2018 tarihinde aynı Hastaneye Başhekim olarak atandı.

 

Prof. Dr. Levent Yamanel

 

Prof. Dr. Levent Yamanel: Ankara Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (1992) mezunu. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA)  1999’dan beri İç Hastalıkları Uzmanı ve 2016’dan beri de Yoğun Bakım Bölümünde görev yapıyor.

GATA İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı, Acil Tıp Anabilim Dalı, İç Hastalıkları Anabilim Dalında görevler yaptı.

 

Prof. Dr. Alpay Azap

Prof. Dr. Alpay Azap: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesidir. 1995 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda başladığı ihtisasını 2000 yılında tamamladı. 2000-2001 yıllarında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, 2002 yılından itibaren de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzman olarak çalıştı. 2006 yılında Doçent, 2011 yılında Profesör unvanı aldı. 2010 yılında İbni Sina Hastanesi Başhekim Yardımcısı görevine getirilen Prof. Dr. Alpay Azap halen bu görevini sürdürmektedir. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Hematoloji Derneği ve Febril Nötropeni Derneği üyesidir ve KLİMİK’in 2017 yılnda başlayan Başkanlığı 2021 yılına kadar sürecektir. Bağışıklama, sağlık bakımıyla ilişkili enfeksiyonlar, bağışıklığı baskılanmış hastalarda (organ nakil alıcıları, kanser hastaları gibi) gelişen enfeksiyonlar, antibiyotik direnci, grip ve yeni ortaya çıkan enfeksiyonlar özel ilgi alanları arasında yer alıyor. Yeni virüsler özel ilgi alanlarıdır.

Prof. Dr. Hatice Rahmet Güner

Prof. Dr. Hatice Rahmet Güner: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1989 yılında bitirdi. Karadeniz teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1998 yılında Uzman, 2005 yılında aynı Fakültede Doçent olduktan sonra Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde 2005-2012 arasında Prof. Dr. ve Eğitim Görevlisi olarak çalıştı. 2012 yılından beri de Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde çalışmaktadır.

 

Prof. Dr. Ayşegül Füsun Eyüboğlu

 

Prof. Dr. Ayşegül Füsun Eyüboğlu: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Başkanıdır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1990’da tamamladı. 1996 yılında Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Merkezi’nde Uzmanlığını aldı.

 

 

 

Prof. Dr. Firdevs Aktaş

Prof. Dr. Firdevs Aktaş: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi. 1988 yılında çalışmaya başladığı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 1997’den emekli olduğu yıla kadar Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yapmıştır. Aynı zamanda Prof. Dr. Aktaş, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği üyeliğine devam etmektedir. 10 Mart 2020 yılından itibaren Firdevs Aktaş, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeliğine başlamıştır.

 

Prof. Dr. Canan Ağalar

Prof. Dr. Canan Ağalar: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalında 2003 yılından bu yana çalışıyor.1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji eğitimini tamamlayan Ağalar, aynı hastanede 4 yıl boyunca uzman olarak çalıştı. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesinde de görev yapan Ağalar, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yeterlik Kurulu (EMEK) Başkanlığı görevini yürütüyor.

 

Prof. Dr. Akın Kaya

Prof. Dr. Akın Kaya: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı olup, Cebeci Hastanesi Başhekim Yardımcısıdır.İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini 1991yılında bitirdi. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı oldu. Aynı Üniversitede 2000-2005 yılları aralarında Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesinde bilirkişi Dr. Olarak çalıştı. 2005-2011 yılları aralarında Doçent oldu ve Göğüs Hastalıkları- Solunum Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu olarak çalıştı. 2011 yılında Profesör oldu. 2012 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Başhekim Yardımcısı olarak atandı. 2013 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım ünitesinde tabi dal eğitimini tamamladı. Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Kaya, KOAH konusunda ülkenin ileri gelen bilim adamlarından birisidir.

Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay

Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmaktadır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1990 yılı mezunudur. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde 1997 yılında Göğüs Hastalıkları Uzmanı oldu. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde 1997-2001 yılları arasında Uzman olarak, 2001-2004 yılları arasında ise Yardımcı Doç. Dr. olarak çalıştı. 2004 yılında Doçent, 2010 yılında Profesör oldu. Halen Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÜTF) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında çalışmaktadır. Ocak 2017 tarihinden itibaren Başkent ÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’na atandı ve görevini sürdürmektedir. Türk Toraks Derneği Ankara Şubesi, Tütün Kontrolü ÇG YK üyelikleri, Genel Sekreterliği TÜSAD Tütün Kontrolü YK üyeliği, Ankara Şubesi Başkanlığı, Kongre Bilimsel Komite Başkanlığı görevlerini üstlendi.

Dr. Ayla Aydı

Dr. Ayla Aydın: Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığından yeni emekli oldu. Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1989 yılında mezun oldu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde Mikrobiyoloji alanında doktora yaptı. İlaç sektöründe klinik araştırmalar, saha koordinatörü ve medikal danışman olarak görev yaptı. Sağlık Ocağı Hekimliği, Toplum Sağlığı Merkezi Hekimliği ve Başkanlığı, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Doktorluğu ve Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2014 yılında Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığında birim sorumlusu olarak göreve başladı. Haziran 2016 tarihinden itibaren Daire Başkanlığı görevini yürüttü ve Nisan 2020’de emekli oldu.  

 

Prof. Dr. Ali Göktepe

 

Prof. Dr. Ali Göktepe: Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlık Tehditleri Erken Uyarı ve Cevap Dairesi Başkanı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde, yeni tip koronavirüs salgınına karşı oluşturulan Operasyon Merkezi’nin Başkanı.

 

 

Prof. Dr. Selçuk Kılıç

Prof. Dr. Selçuk Kılıç: Sağlık Bakanlığı Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkan vekili. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1993 yılında mezun oldu. Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı’nda 1996 yılında Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji  bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1999 yılında aynı bölümde uzman oldu ve farklı laboratuvarlar sorumlu olarak görev aldı. 2008 yılında Tıbbi Mikrobiyoloji Doçenti unvanı aldı ve 2016 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında Prof. Dr. olarak atandı. 2013 yılından itibaren Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkan vekili görevini sürdürmektedir.

 

 

Prof. Dr. Zeliha Tufan Koçak

Prof. Dr. Zeliha Tufan Koçak: YÖK Yürütme Kurulu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1999 yılında mezun oldu. 1999-2002 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptı. 2003-2009 yılları arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında uzmanlı eğitimi aldı. 2007 yılında Hollanda Leiden Üniversitesi’nde moloküler yöntemler üzerine çalışan Koçak, Macaristan Szeged Ünversitesi’nde anaerob referans laboratuvarı ile Oxford Üniversitesinde kemik ve eklem enfeksiyonları bölümünde observer (gözlemci) olarak yer aldı. 2012 yılında Doçent oldu. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nde çalışıyor. 10 Ocak 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeliği’ne atanan Prof. Koçak, 10 Ocak 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından YÖK üyeliğine seçilmiştir.

Prof. Diş Hek. Figen Çizmeci Şenel

Prof. Diş Hek. Figen Çizmeci Şenel: Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü Başkanı. Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden 1994 yılında mezun oldu ve 2001 yılında aynı üniversitenin Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim dalında doktora eğitimini tamamladı.  2008 yılında Doçent unvanını almasının ardından 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Washington Hospital Center, Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi Departmanında ve 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Ulusal Sağlık Enstitüsü, Dental ve Kraniofasiyal Araştırmalar Enstitüsü’nde (National Institute of Dental and Craniofacial Research) misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 2013 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde Profesör kadrosuna atandı. 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Ulusal Sağlık Enstitüsü, Dental ve Kraniofasiyal Araştırmalar Enstitüsü bölümünde araştırmacı olarak projelerde görev aldı. 2018 yılında Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü başkanlığına atanmış ve halen bu görevini sürdürmektedir.

Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu

 

Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu: Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Sağlık Bakanlığı tarafından Koronavirüs Bilin Kurulu Üyeliğine getirilen Gülay Korukluoğlu, Ankara’da yaşamaktadır. Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Korukluoğlu, koronavirüs tanısında kullanılmak üzere yerli kitler geliştirdi. Bu cihazla birlikte 4 -120 saat arasında değişen teşhis süresi 90 dakikaya kadar düştü.

 

 

Huk. Müşaviri Cemil Güneş

 

Huk. Müşaviri Cemil Güneş: Kurulun Hukuk Danışmanı. Bilim Kurulu’nda alınan kararların hukuka aykırı olup olmadığını, herhangi bir ihlal oluşturup oluşturmadığını denetliyor. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezunudur. Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri Cemil Güneş, 10 Mart 2020’de Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olarak görevlendirilmiştir.

 

Adana’da Çalışan Bilim Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Yeşim Taşova

Prof. Dr. Yeşim Taşova: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD Öğretim Üyesi olup Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanıdır. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi 1987 mezunudur. Malatya’da İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünde 1989-1992 yılları arasında eğitimini tamamlayarak uzman olmuştur. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1993–2001 yılları arasında Yrd. Doç. Dr. olarak çalışmış ve 2001–2006 yılları arasında Doç. Dr., 2006 yılından itibaren de Prof. Dr. olarak aynı yerde görevine devam icra etmektedir. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde 2012-2018 yılları arasında Başhekimlik yapmıştır. Adana’da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. 10 Mart 2020’de oluşturulan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesidir.

İstanbul’da Çalışan Bilim Kurulu Üyeleri

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: İstanbul Tıp Fakültesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, Enfeksiyonlarla mücadele ediyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1992’de mezun oldu. İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi,  Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nde Uzmanlık eğitimini 1993-1997 yılları arasında tamamladı. İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak 1998-2013 yılları arasında çalıştı. İstanbul Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda 2013 yılından beri öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2006 yılında Doçent unvanı almıştır. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (Klimik) ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) üyesidir.  Klimik altında 2015 yılında kurulan İnfektif Endokardit ve Diğer Kardiyovasküler İnfeksiyonlar Çalışma Grubu’nun başkanıdır. Kardiyovasküler infeksiyonlar ve sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonlar özel ilgi alanlarıdır.

Prof. Dr. Recep Öztürk

 

Prof. Dr. Recep Öztürk: İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi. Sağlık Bakanlığı’nın Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilimsel Danışma Kurulu, Pandemi İzleme Bilim Kurulu üyesi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden1984 yılında mezun oldu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlığını İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yaptı. Doçentlik unvanını 1994’te aldı; 2000 yılında Profesörlüğe atandı.

 

 

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz,

 

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesinden 1989’da mezun oldu. 1996’da aynı Üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Veteriner Mikrobiyolji dalında Doktorasını yaptı. 2004 yılında Doçent, 2009 yılında Profesör oldu. Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü, Veterinerlik Viroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Viral aşılar konusunda uzmanlaşmıştır.

 

Kayseri’de Çalışan Bilim Kurulu Üyeleri

Prof. Dr. İlhami Çelik

 

Prof. Dr. İlhami Çelik: Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği doktoru ve 15 Şubat 2018 tarihinden beri Hastane Başhekimidir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümü 1998 mezunudur. Mezun olduğu yıl Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalında yüksek lisansını 2001 yılında tamamladı. 2001 ile 2007 yılları arasında Organik Kimya üzerine doktora eğitimini tamamladı. 2000 ile 2008 yılları arasında İlhami Çelik Araştırma Görevlisi olarak 2008 ile 2015 yıllarında ise Yardımcı Doçent, 2015 yılı sonrasında ise Doçent oldu. 2018 yılında Profesör oldu.

 

Prof. Dr. Mehmet Doğanay

Prof. Dr. Mehmet Doğanay: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1975 yılında mezun oldu. Aynı Üniversitenin Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde ihtisasa başladı ve Mart 1979 tarihinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Bakteriyoloji Uzmanı oldu. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalının Kurucu Öğretim üyesi olarak Eylül 1981 – Eylül 1988 tarihleri arasında görev yaptı.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniğinde Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinin Kurucu Öğretim Üyesi olarak Eylül 1988 tarihinde göreve başladı. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği 1993 yılında ayrı bir ana bilim dalı haline geldi ve burada ilk Anabilim Dalı Başkanı olarak göreve başladı. Anabilim Dalı Başkanlığı görevini Mart 2008 tarihine kadar sürdürdü.  Anılan tarihten beri aynı Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görevimi sürdürdü.

Sivas’ta Çalışan Bilim Kurulu Üyesi

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş: Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. 1983-1985 yılları arasında Elazığ Aile Planlaması ve Ana Çocuk sağlığında mecburi hizmetini yaptı. Uzmanlık eğitimini 1985-1989 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklarında tamamladıktan sonra aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak atandı. 1992 yılında Yardımcı Doçent oldu.1994 yılında Doçentlik unvanını aldı.1999 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Profesör oldu. 2005-2008 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları ABD başkanlığı görevini yaptı. 2008 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde rektörlük seçimine katıldı ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2008-2012 dönemi için rektör olarak atandı. 10 Mart 2020 tarihinde oluşturulan Sağlık Bakanlığı Koronovüris Bilim Kurulu üyesi olarak görevlendirildi.

Trabzon’da Çalışan Bilim Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Tevfik Özlü

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalına bağlı Yoğun Bakım Bilim Dalını kurdu ve anılan Anabilim ve Bilim Dalının Başkanlığını yürütmektedir. Göğüs Hastalıkları Uzmanıdır. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi aldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak öğretim üyeliğine başladı. Bir yıl sonra Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalını ve 2011’de bu Anabilim Dalına bağlı Yoğun Bakım Bilim Dalını kurdu. Kurulduğundan bugüne söz konusu Anabilim ve Bilim Dalının Başkanlığını yürütüyor. Tıp Fakültesinde Dekan Yardımcılığı, Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Farabi Hastanesi Yürütme Kurulu Üyeliği gibi görevler üstlendi. 2008-2015 arasında Üniversitesinin uygulama ve araştırma merkezi olan Farabi Hastanesinin Başhekimliğini yürüttü. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hasta Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezinin (HAHUM) kurucusu ve halen Müdürlüğünü yürütüyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB), Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü (TÜHKE) Bilim Kurulu Üyesi. Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneğinin (ASYOD) kurucu ve ilk dönem genel başkanlığını yürüttü. Halen bu derneğin yönetim kurulu üyesidir. Sağlıklı Yaşam Derneğinin (HAKSAY) Kurucu Üyesi olup, halen başkanlığını yürütüyor.

HALK SAĞLIĞI UZMANLARINDAN OLUŞTURULAN BİLİM KURULU ÜYELERİ

Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koronavirüse karşı oluşturulan İkinci Bilim Kurulu Üyeleri belli 6 Nisan 2020 tarihinde belli oldu. Belirtilen tarihte toplanan Bilim Kurulu toplantısına isimleri yeni belirlenen Halk Sağlığı Uzmanları da katıldılar.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, halk sağlığı uzmanlarından oluşan kurulun, “Daha çok vakaların ve sayıların konuşulduğu bir dönemden farklı olarak; Virüsün psikolojik, sosyolojik, istatistiki ve din sosyolojisi boyutuyla farklı bir ekibin çalışması için yeni bir kurulun oluşturulduğunu” kamuoyu ile paylaştı.

Prof. Dr. Pınar Okyay

Prof. Dr. Pınar Okyay: Manisa Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu Başkanı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 1989 mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalında 1993-1998 tarihleri arasında eğitimi alarak, Halk Sağlığı Uzmanı oldu. Mezuniyet sonrası 10 yıl boyunca Bornova Sağlık Grup Başkanlığında, İzmir ve Manisa Sağlık Ocaklarında ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğünde çalıştıktan sonra, 2000 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalına öğretim görevlisi olarak adım atmıştır. Bir yıl sonra Yardımcı Doçent, 2006 yılında Doçent ve 2011 yılında da Profesör oldu. Sağlık Bakanlığı bursu 1997 yılında ile London School of Hygiene and Tropical Medicine’nde üç ay boyunca Epidemiyoloji ve Biyoistatistik dersleri almıştır. 1998 yılında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü İstatistik Şube Müdürlüğüne, 1999 senesinde de İzmir İl Kalite Güvence Koordinatörlüğü görevlerinde bulunmuştur. Prof. Dr. Pınar Okyay; 2005-2011 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2011yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp ve Sağlık Fakülte Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekim Yardımcılığı, 2016-2018 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Sağlık Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

Prof. Dr. Deniz Çalışkan

 

Prof. Dr. Deniz Çalışkan: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesidir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1991yılında mezun oldu. 1991-1995 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1999 yılında aynı yerde Halk Sağlığı Uzmanı oldu. Deniz Çalışkan, 1999-2008 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağılığı Anabilim Dalında görev yaptı. Aynı yerde 2008-2014 yılları arasında Doçent olarak görev yaptı ve 2014 yılında Profesör oldu. Deniz Çalışkan, 6 Nisan2020 tarihinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından açıklanan İkinci Koronavirüs Bilim Kuruluna davet edildi.

 

Prof. Dr. Seçil Özkan

Prof. Dr. Seçil Özkan: Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu üyesidir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1992 mezunudur. 1999 yılında Gazi Üniversitesi’nde Halk Sağlığı alanında tıp doktoru uzmanlığını tamamlamıştır.  2002 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamış, sağlık eğitimi, tıp eğitimi ve program geliştirme, farmakoepidemiyoloji gibi birçok alanda çalışmalarda bulunmuştur. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığında 15 Mart 2006 tarihinde Doçent, 8 Ağustos 2011 tarihinde Halk Sağlığı Profesörü oldu. Prof. Dr. Seçil Özkan, meslek hayatı boyunca, Gazi Üniversitesi Rektör danışmanlığı yaptı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığına 25 Aralık 2013 tarihinde atandı ve 13 Şubat 2015  tarihine kadar görev yaptı. Prof. Dr. Seçil Özkan 2015 Türkiye Genel Seçimleri için hazırlanan bürokratların istifa süreci  içerisinde milletvekili adayı olmak için istifa etmiştir. 2016 yılından bu yana da Sağlık Bakanlığı’nda, Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi olarak çalışmaktadır.

Prof. Dr. Selma Metintaş

 

Prof. Dr. Selma Metintaş: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. Ankara Üniversitesi, Ankara Tıp Fakültesi 1986 mezunudur.   Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü’nde 1987-1990 yılları arasında tıpta uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Doktorasını 1992-1999 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Mikrobiyoloji bölümünde tamamladı. 2000 yılından bu yana Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü’nde Profesör olarak görev alan Selma Metindaş şu anda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesidir.

 

Prof. Dr. Ali Özer

 

Prof. Dr. Ali Özer: Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesini 1997 yılında bitirdi. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümünde Uzman oldu. İnönü Üniversite Tıp Fakültesinde 2012 yılından Doçent oldu. Aynı Üniversite de 2016 yılında ise Profesör oldu. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından açıklanan İkinci Koronavirüs Bilim Kuruluna davet edildi.

 

 

Prof. Dr. Mustafa Öztürk

Prof. Dr. Mustafa Öztürk: Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 1989 yılı mezunudur. Sağlık Bilimleri Enstitüsünde 1990 ve 1995 yılları arasında Halk Sağlığı alanında yüksek lisansını bitirdi. Kayseri Erciyes Üniversite Tıp Fakültesinde 1995 yılında Doktora tezini verdi. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda 1997 ile 2012 yılları arasında başkanlık görevini yürüttü. 2005 ve 2011 yılları arasında aynı bölümde Yardımcı Doçentlik görevinde bulundu ve 2012 yılında aynı Üniversite de Doçent oldu. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalında 2012 ve 2014 yılları arasında Doçent olarak görev aldı ve aynı tarihlerde Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesinde Dekanlık görevini yürüttü. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalında 2015 ve 2016 tarihleri arasında Doçent olarak görevini sürdürdü. 2016 yılında Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesine Dekan olarak atanan Öztürk, 2016 ve 2018 yılları arasında aynı Üniversitenin Dâhili Tıp Bilimleri Halk Sağlığı Anabilim Dalında ise Profesör olarak görev aldı. 2018 yılından bu yana Sağlık Bilimler Üniversitesinde Hamidiye Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalından Profesör öğretim üyesi alarak görev yapmaktadır.

Prof. Dr. A. Tevfik Sünter

Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter: Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1989 yılında mezun olan Sünter, aynı Üniversitede 1998 yılında doktorasını tamamladı. 2000 yılında Yrd. Doçent, 2008 yılında Doçent ve 2014 yılında Profesör unvanını aldı. İlgi alanları epidemiyoloji ile anne-çocuk sağlığı olan Sünter, 29 Nisan 2018 tarihinde Samsun Tabip Odası Başkanı adayı oldu ama seçimi kazanamadı. Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında oluşturulan ikinci Bilim Kurulu’na 6 Nisan 2020 tarihinde davet edildi.

 

Araştıran ve Yayına Hazırlayan: Bekir Metin, Ankara, 5.5.2020 İletişim: bekirm@gmail.com 

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir