
Koronavirus Dünya’yı tehdit mi ediyor? Çin’de Koronavirus’ten ölenlerin sayısı 106 oldu.T. C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca basın toplantısında ne dedi?
Çin’den dünyaya yayılan ve milyonlarca insanı endişeye sürükleyen Coronavirus ile ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Coronavirus ilk defa 29 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide görüldü, Hastalardan alınan örneklerin incelenmesi sonucunda hastalığa neden olan virüsün SARS ve MERS virüsü ailesinden olduğu anlaşıldığı açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 7 Ocak 2020’de yeni salgının adını Yeni Coronavirus 2019 (2019-nCoV) olarak açıkladı.
Araştırmacılar, Çin’den tüm Dünya’da hızla yayılan coronavirüsün, SARS virüsüyle aynı familyadan geldiği ve yarasalara daha yakın olduğunu söylüyor. Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden Zheng-Li Shi’nin liderliğindeki araştırmacılar virüsün ilk detaylı tanımını yaptıkları araştırmada, hücreleri enfekte eden virüsün fotoğrafını yayınladılar.
Aralık 2019’un ortalarında başlayan salgının bir ay gibi kısa bir sürede 600’e yakın kişiyi etkilediği düşünülüyor. 11 milyon kişinin yaşadığı Wuhan’da, bir hayvan pazarında çıktığı düşünülen hastalık nedeniyle şehir karantina alındı. Virüs Wuhan, Shenzen ve diğer şehirlerdeki 24 kurbandan toplanarak, genetik şifresi çözüldü.
Çin’de ortaya çıkan ve insandan insana bulaşabilen yeni bir koronavirüs türü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 106’ya yükselirken, en az 1400 kişinin virüse yakalandığı tespit edildi.
Koronavirüsün yayılmasını önlemek için Çin’de bugün kutlanan Ay takvimi yeni yılı kutlamaları iptal edilirken, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping virüsün yayılma hızının arttığını söyledi.
Hükümet toplantısı sonrası konuşan Jinping, durumun “çok ciddi” olduğunu belirtti.
Hayatını kaybedenlerin büyük kısmının Hubei’den dedi.
Çinli yetkililer virüsün ortaya çıktığı Hubei bölgesel idaresine bağlı Vuhan kenti dâhil toplam on şehirde giriş-çıkışları sınırlandırdı. Yarından (28.1.2020) itibaren Vuhan’ın merkez bölgelerine özel araç giriş çıkışları da yasaklandı.
Coronavirus nedir?
Coronavirus, insan ve hayvanlarda soğuk algınlığı veya nezle olarak bilinen üst yolu enfeksiyonuna en sık neden olan virüslerden biri. Ölümcül sonuçları var ve tedavisi henüz yok.
Virüsten nasıl sakınılacağını ve grip benzeri belirtilerden nasıl ayırt edileceğini bilmemek herkes için endişe konusu.
Coronavirus grubunun aslında 1960’lı yıllardan beri var olduğunu, deve ve yarasa gibi hayvanları etkilediğinin bilindiğini bazı tiplerinin de insanlarda enfeksiyona neden olduğunu, değişime uğrayarak farklı şekillerde karşımıza çıkanlardan biri de 2002 yılının Kasım ayında ilk kez Çin’de fark edilen SARS oldu. 2002 ve 2003’te dünya çapındaki salgınlarda ise çok sayıda ölüme neden oldu.
Suudi Arabistan’da da, 2012 yılında ilk kez bir başka salgının “Orta Doğu Solunum Sendromu” olarak bilinen MERS olarak ortaya çıktı. Salgın çok sayıda insanı etkiledi. Bu virüsle enfekte olan birçok kişi, ateş, öksürük, nefes darlığı yaşadı ve ağır hastaların çoğunun ölümüne sebep oldu
Dünya Sağlık Örgütü hastalığın solunumsal semptomlara, ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğüyle seyrettiği bildirilmiştir. 24 Ocak 2020 tarihli raporunda 846 doğrulanmış vakanın yer aldığını, çoğunun Çin’de, diğerlerinin de Japonya, Kore, Singapur, Vietnam, Tayland ve ABD olduğu belirtildi.
Coronavirus nasıl bulaşır?
İnsandan insana solunum yolu, öksürük, hapşırık, dokunma, el sıkma, öpüşme, sarılma, mutfak gereçlerinden ortak yeme içmeyle bulaştığı bilinmektedir. Solunum yolu ile insandan insana temasla bulaşması nedeniyle virüsün hızlı yayılmasının kaçınılmazdır.
Virüsün olduğu yüzeylere, cisimlere temas ettikten sonra elleri yıkamadan ağız, burun göze temas etmek de hastalığa neden olur. Yeni Coronavirus hastalığının kuluçka süresi MERS ve SARS’da olduğu gibi 14 gün olabileceği ifade edilmektedir.
Coronavirus’ten korunmak için ne yapılmalıdır
Coronavirus tedavisi için henüz bir ilaç bulunmadığı gibi aşısı da olmadığı için ancak enfeksiyondan korunmak veya yayılmasını önlemek için benzer şekilde bulaşan tüm solunum yolu virüslerine karşı alınacak önlemlerin uygulanabileceği bilinmektedir.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bakanlıkta, 24 Ocak 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, koronavirüse karşı alınan tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Daha önce insanlarda görülmeyen yeni bir alt tip”
Tüm dünyanın gündeminde Çin’den yayılan bir virüsün sebep olduğu hastalık tablosu olduğunu ifade eden Bakan Koca, bölgeden son dönemde bildirilen zatürre vakalarına sebep olan virüsün, koronavirüs ailesinden ve daha önce insanlarda görülmemiş yeni bir alt tip olduğunu belirtti.

Bu nedenle ciddiyetle ele alınması gereken bir halk sağlığı sorunu olarak konunun gündemlerinde olduğunu, havalimanları başta olmak üzere tüm hazırlıkları bu süreçte tamamladıklarını aktaran Koca, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu virüsle ilgili ‘uluslararası kamu sağlığı acil durumu’ ilan etmek için erken olduğunu bildirdi.
Ancak biz, virüsün farklı ülkelere yayılması üzerine, Bakanlığımızda Bilim Kurulunu toplayarak risk değerlendirme toplantısı yaptık ve kurulun tavsiyeleri doğrultusunda önlemlerimizi hayata geçirmeye başladık.
Hastalıkla ilgili gelişmeleri ve yayılımını uluslararası kuruluşlarla iş birliği içerisinde yakından takip ediyoruz. Bu çerçevede tanı, önlem, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlayarak bugün yayımladık” diye konuştu.
Dr. Fahrettin Koca, liman ve hava limanlarında 365 gün 24 saat sağlık personeli bulundurduklarını ifade ederek, Çin’den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrol önlemlerini devreye koyduklarını ayrıca karantina odaları ve negatif basınçlı sedyelerin ihtiyaç halinde kullanılmak üzere hazır olduğunu bildirdi. Şu ana kadar hava limanındaki taramalarda herhangi bir şüpheli vakaya rastlamadık.
“Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok”
Sağlık Bakanı Dr. Koca, 22 Ocak 2020 çarşamba gecesi İstanbul Büyükçekmece’de bulantı, baş ağrısı ve halsizlik şikayetiyle hastaneye başvuran Çin uyruklu bir kişinin, Wuhan’dan geldiğinin öğrenilmesi üzerine tedbiren diğer hastalardan izole edildiğini aktardı. Bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği oluştuğunu ifade eden Koca, Çinli yolcunun durumu hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Hastanın genel durumu iyi olmakla birlikte biz bunu ‘şüpheli vaka’ olarak kabul ettik. Süreyya Paşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilerek negatif basınçlı gözlem odasında tedavi altına alındı. Diğer yolcuların hiçbirinde herhangi bir bulguya rastlanmadı. Nitekim dün kafiledeki diğer yolcular, uçakla ülkelerine döndüler. Bu yolcuyu ise her ihtimale karşı 36 saat gözetim altında tuttuk. Bu süre zarfında klinik bulgularında herhangi bir bozulma görülmedi. Neticesi kesinleşmemekle beraber şüpheli vaka olarak değerlendirdiğimiz hastanın ülkesine dönme talebi üzerine bu sabah kendisini ambulans uçakla, sağlık personelimiz eşliğinde Çin’e gönderdik.
“Şüpheli bir temas sonrası mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun”
Hastalığın enfeksiyon belirtilerinin ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü olduğunu belirten Dr. Koca, şunları kaydetti:
“Daha ciddi vakalarda enfeksiyon zatürreye, ciddi akut solunum sendromuna veya böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. DSÖ bugün hastalığın insandan insana bulaşma hızının diğer hastalıklara göre oldukça düşük olduğunu açıkladı.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca bugün (27 Ocak 2020) tarihinde bir televizyon kanalında Kronovirüs ile ilgili bir soru üzerine yaptığı açıklamada; Türkiye’de 12 kişinin koronovirüs şüphesiyle hastanelere başvurduğunu, ancak yapılan tetkikler sonucu kronovirüs teşhisi konmadığını fakat çalışmaların ve bu konuda Dünya’daki gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade etti.