
Koronavirüs: Türkiye Güncel Durum – Dünya’da Güncel Durum (1 Nisan 2020)
Koronavirüs nedeniyle 1 Nisan 2020 tarihi itibariyle yaşamını yitirenlerin sayısı 277’ye yükseldi.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs nedeniyle Türkiye’de yaşamını yitirenlerin sayısı 63 kişi artarak 277’ye yükseldi ayrıca, virüsün bütün illere yayıldığını aktardı ve il il vaka sayısını açıkladı.
Türkiye’de 11 Mart’tan bu yana koronavirüs nedeniyle 277 kişi yaşamını yitirirken, koronavirüs vaka sayısı 15 bin 679 oldu.
Tüm Dünyaya 3 ayda yayıldı
Virüs çok kolay bulaşıyor ve diğer hastalıklarda görmediğimiz şekilde yayılıyor. İzolasyonun ve hareketsizliğin önemli olduğunun tekrar altını çizmek istiyorum. Bu virüs tüm dünyaya yayılımı 3 ayda oldu. Ne kadar kolay bulaştığını belirtmek istiyorum. Japon heyetiyle geçen görüştüm orada yapılan test sayısı 34 bin. Biz şuana kadar yaptığımız test sayısı 100 bini geçti. Kit sorunundan öte bunu çalışabilecek ortamın olması önemli. Biz merkez sayımızı artırıyoruz ve bunu yapabilecek merkezlere izin veriyoruz. Testi daha çok Bilim Kurulu’nda hastaık bulugusu olan ve şüpheli olanlara bu testin yapılabilmesi. Hastalık bulgusu olanlara bu test yapılmalı ve bu dönemde herkes kendini izole ederek geçirmesini istiyoruz.
‘Bütün İllerimizde artık virüs var’
Bakan Koca, ”Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. İtalya bunun benzerini yaptı, bir bölgeden bütün İtalya’ya virüsün yayılmasına sebep oldu.
Biz de bu hatayı işlemek istemedik. Bütün illerimizde artık virüsün olduğunu biliyoruz. Burada görülen ön planda daha çok vaka İstanbul’da. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor, onu 713 vakayla Ankara, 582 vakayla Konya ve Kocaeli izliyor.”
65 yaş üstü vatandaşlarımız asla evden çıkmamalı
60 yaşın üstünde %75’i yoğun bakımda. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın %69’u tansiyon hastası. Yoğum bakımdaki hastalarımızın %63.3 yine tansiyon hastası. Bizim şu dönemde kronik ve alt hastalığı olan ve 65 yaş üstü vatandaşımızın daha yüksek riskli olduğunu görüyoruz. O nedenle bu gruptaki vatandaşlarımızın asla ve asla evlerinden çıkmamaları, kendilerini izole etmeleri için bu tabloyu gösteriyorum. Sağlık çalışanlarımıza ve Bilim Kurulumuza güvenelim. Can kayıplarını önleme yolu tedbirdir. Dışarı çıkmayalım virüse fırsat vermeyelim.
Umreden gelen vatandaşlar…
Umre’deki vatandaşlarımızla ilgili bilim kurulu bir karar almıştı bundan önceki toplantıda. Eğer pozitifse bu kişinin hastanede takibi, eğer takibi varsa hastanedeki takip edilmesi, eğer bunların hiçbiri yoksa bir onan formu imzalatarak ve aile hekimlerinin de bu kişileri takip etme kararıyla 14 günlük süre sonunda evlerine gitmeleri kararı alındı. Merkez üssü olarak Çin’den sonra Avrupa’nın görüldüğü şimdi ise Kuzey Amerika’nın merkez üssü oluştuğu kanaatine varıldı. Bu süreçte bize teşekkür ettiler. Virüsün bize geç geldiği ve süreci başarılı olduğumuzu ifade ettiler. Ayrıca konuştuk. Bu anlamda iyi bir görüşme oldu. Biz 14 gün boyunca izolasyona aldık. Bu süreçte semptomun gelişmesini bekliyorsunuz. Umreden geldikleri için bu dönemde de pozitif olan vakaların olduğunu da görerek devamında herhangi bulgusu olmayanların test yapıldığında pozitif olduğunu gördük. Eğer riskli bölgeden geliyor iseniz hastalık bulgusu olmayabilir. Ve o dönemde test pozitif çıkabilir. Pozitif olanları da takibi tedaviye almış olduk. Eğer gerçekten dediğimiz şekilde kendimizi izole edebilirsek zorunlu olmadığı sürece evden çıkmazsak bu grafiğin daha aşağıda kapanabileceğini söyleyebiliriz. Tam tersini yaparsak bunu önleme şansımız olmaz. Bizim evlerde kendimizi izole etme çabası içerisinde olmalıyız. Gençlerin de bu noktada hassasiyet göstermesi gerektiğini biliyoruz.
Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’na başsağlığı
Sayın Hocam için Allah’tan rahmet diliyorum. Büyük bir acı. Çok iyi bir insandı ve görevinin başında son güne kadar çalışarak hayatını kaybetti. Yakınlarına ailesine ve bütün camiamıza başsağlığı diliyorum.
Hastalığa yakalanan sağlık çalışan sayısını açıkladı
DSÖ ile konuştuğumda, Avrupa’da görülen vakaların çoğunluğunun sağlık çalışanları olduğunu söyledi. Bizde böyle bir rakam yok. Hastalığa yakalanan sağlık çalışanı sayısı 601 kişi. Bütün sorumluluk sahada bu arkadaşlarımızın omuzunda. Dolayasıyla koruyucu malzeme konusunda her türlü gayret içerisinde olduğundan eminim. Herhangi biri ben malzeme bulamıyorum diyorsa tüm yetkileri aşsın bize ulaşsın. Son bir haftada dağıttığımız N95 maske saıyısı4 milyona yakın oldu. Bütün imalati ülkemize, sağlık çalışanları öncelikli olarak bu ihtiyacımızı gidermeye çalışıyoruz. Burada hepbirlikte ne kadar cefakar sağlık çalışanlarının olduğunu hepimiz görüyoruz. Bizlerde onları korumak için her tedbiri alacağız.
Toplam 39 İlimizde can kaybımız var
Koca, ”Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımız yok. Burada ağırlıklı olarak İstanbul, devamında İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya, Balıkesir, Zonguldak, Adana” dedi.
Yaşamını yitirenlerin yüzde 79,5’i 60 yaş üstü
Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 79,5’i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların yüzde 74,7’si 60 yaşın üzerinde. Ayrıca risk grubunu hep söylüyoruz, kronik hastalığı olanlar için hipertansiyonu örnek olarak gösteriyorum.
Hayatını kaybedenlerin yüzde 69’u tansiyon hastası olan. Şu an yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ü tansiyon hastası. Özellikle gördüğünüz gibi hayatını kaybedenlerin yzüde 80’i 60 yaş üstü, kronik hastalıklarla da eşlik ediyor.
İstanbul’da yüzde 60’lara yakın
İl il vaka sayısını açıklayan Bakan Koca: “Bütün illerimizde artık virüsün olduğunu biliyoruz. Burada görülen ön planda daha çok vaka İstanbul’da. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor, onu 713 vakayla Ankara, 582 vakayla Konya ve Kocaeli izliyor.” dedi.
En çok vaka ve vefat görülen 13 il
- İstanbul 852 vaka 117 vefat
- İzmir 853 vaka 18 vefat
- Ankara 712 vaka 7 vefat
- Konya 584 vaka 7 vefat
- Kocaeli 410 vaka 8 vefat
- Isparta 268 vaka 0 vefat
- Sakarya 207 vaka 3 vefat
- Adana 197 vaka 3 vefat
- Bursa 135 vaka 0 vaka
- Samsun 112 vaka 0 vaka
- Zonguldak … vaka 5 vefat
- Trabzon … vaka 5 vefat
- Balıkesir … vaka 5 vefat
Yurttaşlardan ücret talep edilmemeli
Bu süreçte özel hastanelerin kısmen devrede olduğunu, özel hastanelerin ve sağlık kuruluşların daha devreye gireceğini ve şu an hiçbir sorun olmadığının altını çizmek istiyorum.
Vatandaşlarımızdan ücret talep edilmemesi şeklinde bir yaklaşım içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir düzenleme söz konusu olacak.
Biz bakanlık olarak, randevu ve çağrı sistemlerimizde çok kişi çalışır. Bu dönemde çalışanlarımızın yüzde 90’ı evden sisteme katılıyor.
Bu süreç özellikle iş ortamının gerektiğinde dijital ortamda, evden de nasıl yapılabilirliğini görmüş, test etmiş oluyoruz. Hedef izolasyon ve bu izolasyonun evde mutlak yapılıyor olması, zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması ve sosyal mesafenin uygulanması.
Çin’den getirilen ilaçlar
*Çin’den getirilen ilaçların çoğunu yoğun bakımdaki hastalarımıza kullandık. Bilim kurulu da ilaca ilişkin çalışmalar yapıyor. İlacın nasıl kullanılacağına ilişkin, uygulama şeklinin nasıl olacağına ilişkin sorular da önümüzdeki günlerde netleşmiş olur.
Dünyada vaka sayısı 825 bine yaklaştı.
Dünya genelinde ölü sayısı (1 Nisan 2020 itibariyle) 45 bin 371 olarak açıklanırken vaka sayısı da 887.067 oldu. Enfekte olan 190.710 kişi ise iyileşti.
—————————————————————————————————–
Dünyada vaka sayısı 825 bine yaklaştı.
Dünya genelinde ölü sayısı (31 Mart 2020 itibariyle) 40 bin 636 olarak açıklanırken vaka sayısı da 825 bine yaklaştı. Enfekte olan 174 bin kişi ise iyileşti.
Dünyada vaka sayısı 767 bini geçti.
Dünya genelinde ölü sayısı (30 Mart 2020 itibariyle) 36 bin 873 olarak açıklanırken vaka sayısı da 767 bini geçti. Enfekte olan 160.bin kişi ise iyileşti.
Dünyada vaka sayısı 692 bini geçti.
Dünya genelinde ölü sayısı (29 Mart 2020 itibariyle) 32 bin 988 olarak açıklanırken vaka sayısı da 692 bini geçti. Enfekte olan 146.613 kişi ise iyileşti.