Kraliçe 2. Elizabeth’in Ölümü ile ilgili BBC haberleri…
Kraliçe 2. Elizabeth’in 8 Eylül 2022 Perşembe günü hayatını kaybettiği anda oğlu Charles Kral olarak anılmaya başladı. 10 Eylül 2022 Cumartesi günü St. James’s Sarayı’nda ise 3. Charles resmen Kral ilan edildi ve bu yapılan farklı seremonilerle duyuruldu.
Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümüyle Birleşik Krallık ve Dünya’da yankıları ile ilgili BBC Türkçe Haber tarafından hazırlanan dört ayrı haber ve bağlantılarla haber detayları
- Kraliçe 2. Elizabeth: Fotoğraflarla Buckingham Sarayı’ndan son yolculuk
- Kraliçe 2. Elizabeth: İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı
- Kraliçe 2. Elizabeth: Monarşinin değişen yüzü
- Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü Afrikalıların sömürgecilik yılları nedeniyle özür talebini yeniden gündeme taşıdı
Kraliçe 2. Elizabeth: Fotoğraflarla Buckingham Sarayı’ndan son yolculuk
Kraliçe 2. Elizabeth’in cenazesi 14 Eylül 2022 tarihinde Buckingham Sarayı’ndan törenle uğurlandıktan sonra Westminster Salonu’nda katafalka konularak halkın ziyaretine açıldı.
Kraliçe’nin tabutu, 19 Eylül 2022 Pazartesi günü düzenlenen cenaze töreni sabahına kadar halk tarafından Westminster Salonu’na ziyaret edildi.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-62908944
Kraliçe 2. Elizabeth: İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı
Kraliçe 2. Elizabeth’in uzun hükümranlık dönemine göreve bağlılık konusundaki ciddiyeti ile hayatını tahta ve halkına adanmışlığı damgasını vurdu. 70 Yıl yönetimde kaldı. (1952-2022)
Birçokları için Kraliçe, İngiltere’nin etkisinin azaldığı, toplumun tanınmayacak kadar değiştiği ve monarşinin kendisinin sorgulandığı, hızla değişen bir dünyada istikrar abidesiydi.
Doğduğu zaman hiç kimsenin tahta geçeceğini aklına bile getirmediği düşünülürse, monarşiyi böylesi çalkantılı bir dönemden geçirmekteki başarısı daha büyük anlam kazanıyor.
Elizabeth Alexandra Mary Windsor 21 Nisan 1926’da, Londra’da, Berkeley Square’e açılan bir sokakta doğdu.
Kral 5. George’un ikinci oğlu York Dükü Albert ile Düşes (daha önce Lady) Elizabeth Bowes-Lyon’un ilk çocuklarıydı.
Gerek Elizabeth gerekse 1930 yılında doğan kız kardeşi Margaret Rose, eğitimlerini evde gördüler ve sevecen bir aile ortamı içinde büyüdüler.
Elizabeth hem babasına hem de dedesi Beşinci George’a çok yakındı.
6 yaşına geldiğinde Elizabeth binicilik öğretmenine “Kırsal bir yerde yaşayıp, bir sürü atı ve köpeği olan bir hanım” olmak istediğini söylemişti.
Daha çok küçük yaşta büyük sorumluluk sahibi olduğu söylenir.
Daha sonra başbakan olacak olan Winston Churchill’in de Elizabeth için, “Bir çocuktan hiç beklenmeyecek bir otoritesi vardı” dediği rivayet edilir.
Elizabeth okula gitmemesine rağmen yabancı diller konusunda yetenekliydi ve anayasa tarihi konusuna ayrıntılarıyla vakıf oldu.
Elizabeth kendi yaşındaki kız çocuklarıyla sosyalleşebilsin diye Buckingham Sarayı’nda özel bir Kız İzci oymağı oluşturuldu.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-38479802
Kraliçe 2. Elizabeth: Monarşinin değişen yüzü
Kraliçe 2. Elizabeth’in hükümranlığı döneminde İngiltere’de monarşi ile halk arasındaki ilişkiler büyük değişimlerden geçti.
Kraliçe, güçlü karakteri sayesinde monarşide bir reforma ihtiyaç olduğunu kabul etti ve bir iki istisna dışında saray kapılarının ardında yaşanan sosyal devrime hassasiyet göstermeyi başardı.
Saygının en önemli değer olarak kabul edildiği, 20. yüzyıldan ziyade 19. yüzyıla ait boğucu adabı muaşeret kurallarının hüküm sürdüğü bir dönemde dünyaya geldi. 2. Dünya Savaşı’nın yol açtığı toplumsal çalkantılar ve katliamlara rağmen İngiltere toplumu hâlâ refah seviyesi ve sınıf ayrımı esaslarına dayanıyordu.
İngiltere Kraliyet Ailesi’nin nasıl davranacağı ve Kraliçe’nin dış dünyayla nasıl bir ilişki kuracağı katı ve asla değişmeyecek gibi görülen kurallara bağlıydı.
Kraliçe 2. Elizabeth tahta geçtiğinde dünya haritasının hâlâ büyük bölümü kırmızıya boyalıydı: .2 Dünya Savaşı, Britanya İmparatorluğu’nun mirasına büyük darbe indirmişti.
Kraliçe gerek içeride gerekse dışarıda orta yaşlı erkeklerin egemenliğinin hüküm sürdüğü bir ortamda, genç ve kendine güvenen bir kadın olarak tahta geçti.
İngiltere’nin eski başbakanı Winston Churchill’in ifadesiyle “yeni bir Elizabeth çağı” başlamış gibi duruyor, savaş sonrası darboğazının sıkıcı tülü kaldırılıyordu.
Monarşi ve monarşinin geleceği sorgulanmıyordu. Cumhuriyetçi ya da monarşi karşıtı grupların eleştirileri siyaset dünyasının dış çeperlerinde kalıyordu.
Ancak 1957’de modern bir dünyada Kraliyet Ailesi’nin nasıl bir rol oynaması gerektiği kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Tartışmayı başlatan beklenmedik şekilde Muhafazakâr Partili soylu bir aileden gelen bir isimdi.
Daha sonra aristokrasiye sırtını dönen ve ismini John Grigg olarak değiştiren Lord Altrincham, National and English Review’a yazdığı bir makalede genç Kraliçe’nin “ne yazık ki yetersiz bir eğitimi” olduğunu, konuşma tarzının “sinir bozduğunu” ve karakterinin “ukala bir kız çocuğu” havası verdiğini yazdı.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-62839804
Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü Afrikalıların sömürgecilik yılları nedeniyle özür talebini yeniden gündeme taşıdı
MJ Mojalefa, Güney Afrika’da Johannesburg’un kalabalık Hillbrow mahallesinin göbeğindeki bir yerel radyo istasyonda Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün ardından, dinleyicilerin bağlandığı bir yayın sunuyor.
22 yaşındaki eski DJ, gençlerden oluşan geniş dinleyici kitlesinin, bir zamanlar Güney Afrika’yı da kapsayan Britanya İmparatorluğu’nun mirası konusunda görüşlerini almak istiyor.
Arayanlardan biri geri planda çalan Amapiano müziği eşliğinde “Britanya ve (Kraliçe) tarafından sömürgeleştirdik ve bu ilişkinin doğası hiç değişmedi” diyor.
Bir başkası ise “İnsanlar bunu aştı. Geçmiş, geçmişte kaldı” görüşünde.
MJ Mojafela’nin kişisel arzusu Kral 3. Charles’ın özür dilemesi. “Çoğu kişi Kraliçe’nin özür dilemediğini, ondan bunu beklediklerini söylüyor” diye sürdürüyor.
Güney Afrika 1961 yılında cumhuriyet oldu. O sırada insanların derilerinin rengine, ırklarına göre ayrıldığı ve “eşit” sayılmadıkları apartheid rejimi yasalaşalı 13 yıl olmuştu. Bu 13 yılın 9’u 2. Elizabeth’in hükümdarlığı döneminde yaşanmıştı.
Birçok genç Güney Afrikalı, bu tarihin, acılarla dolu geçmiş ile bugünü nasıl yaşayacakları konusunda kendilerini çok zorladığını anlatıyor.
Görüştüğümüz Mzoxolo “X” Mayongo ve Adilson De Oliveira adlı ressamlar da benzer bir noktayı vurguladı.
Mayongo, anneannesinin ırk ayrımcılığına dayalı apartheid rejimi altındaki yaşamını dinlemenin bu konudaki farkındalığını iyice artırdığını anlatıyor.
“Yaraları yok edemezsiniz. Bu yaraları nasıl iyileştireceksiniz?” diye soruyor.