Manavgat, Milas, Alanya ve Bodrum’da Orman Yangınları….
Bakan Pakdemirli’nin son açıklaması
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’yi saran yangınlarla ilgili, “111 yangın kontrol altında, 3 ilde 6 yangın devam ediyor. 01 Ağustos 2021 tarihi itibariyle devam eden yangınlara; 13 uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 708 arazöz ve su tankeri, 120 iş makinası ile yaklaşık 4800 personel müdahale ediyor” dedi.
Pakdemirli, “40 derece sıcaklık, 50 kilometre ve üzerinde esen rüzgarlar, düşük nemle yangının söndürülmesi zor olduğu şartlarla karşılaşacağız. Bugün nem burada yüzde 10’lara düşüyor. Bunun anlamı çok daha dikkatli olmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınında hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde 5 gündür süren orman yangınında Kalemler Mahallesi’nde bir çift evinde ölü bulundu. Fahri Yiğitokur ve eşi Alman asıllı Andrea Hartmann Yiğitokur’un ağır hasar gören evlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.
Manavgat yangını başladığından bu yana Hasan Ali Yüksel (82) Akseki’ye bağlı Kepezbeleni Mahallesi’ndeki evinde, Osman (55) ve Şehri Kardaş (50) çifti Değirmenli Mahallesi Delioğlan mevkiindeki evlerinde ölü bulunmuştu.
Orman işçileri Erdal Tokla ve Yaşar Cinbaş, Gebece mahallesi Güğlen dağı Beloluk mevkiinde yangına müdahalede bulunurkan devrilen arazözde yanarak hayatını kaybetmişti.
Sağlık Bakanı Koca’dan açıklama
Konuyla ilgili Twitter hesabından 1 Ağustos 2021 tarihinde açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, şu ifadeleri kullandı:
“Manavgat’taki yangında, ikisi yeni toplam 7 can kaybımız var. Yangından etkilenen 507 kişiden 497’si tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. 10 kişinin tedavisi sürüyor. 34 adet 112 ambulansı, 15 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, 183 sağlık personeliyle olay yerindeyiz”
Manavgat’ta 37 mahalle kısmen ya da tamamen yandı.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde beş gündür süren orman yangınını ilk başladığı, 28 Temmuz 2021 tarihinden beri “Manavgat’ta yaşanan felaket yetkililerin açıklamalarından çok daha büyük olduğu tahmin ediliyor. Hiçbir makamdan sağlıklı bilgi alamadıklarını söyleyen ilçe halkı bildirimleri doğrultusunda en az 37 mahalle kısmen ya da tamamen yandığı” çeşitli basın organlarınca bildiriliyor.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da ormanlık alanda başlayıp yerleşim yerlerine sıçrayan yangın 5’nci gününde de devam ediyor. Ondan fazla mahallenin haritadan silindiğini söyleniyor. Yangında can kayıplarının da yaşandığı bildiriliyor.
Beş vatandaşımız, binlerce besi hayvanımız ve yaban hayvanını, tarları, seraları ve ormanlarımızı kaybettik. Orman Bakanlığı ve Belediyelerimiz olağanüstü çabalar harcayarak yangınla mücadele edilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Uçağımız yok” dedi.
Poyraz ve hava sıcaklığının etkisiyle bu geç kalmanın faturası ağır oldu. İlk olarak dört mahalleyi boşaltma kararı aldılar. Mahalleri yangından korumak akıllarına bile gelmedi. Sonradan anladık ki mahalleleri koruyacak ekipman ellerinde yokmuş. İnsanları tüm birikimlerini geride bırakarak mahallerini boşaltmak zorunda bıraktılar. Tüm dünyada bu tür yangınlara müdahalelerde en temel kullanılan araçlar yangın uçaklarıdır. 10 milyon nüfuslu Yunanistan’ın 38 adet yangın söndürme uçağı var. Bakan itiraf etti. Bizim envanterimize kayıtlı tek bir yangın söndürme uçağımız yok. İki tane kiralık uçakla yangına müdahale yetersiz kaldı.
Hem felaket hem cinayet
Manavgatlıların açıklamalarına göre; İkinci gün boşaltılan mahalle sayısı 18’e çıktı. İkinci gün uçaklar Manavgat’ta görünmez oldu. Ya başka bir yere sevk ettiler ya da başka bir şey oldu. İkinci günden beri Manavgat’ ta yalnızca helikopterlerle havadan yangın söndürme çabaları sürüyor. Hâlbuki helikopterlerin soğutma yapmak için kullanıldığını, yangın söndürmede çok yeterli olmadıkları biliniyor. Üçüncü günden (31 Temmuz 2021) sonra ne helikopterleri ne uçakları doğru düzgün gören oldu. Arazi dağlık olduğu için belediyelerimizin karadan müdahale çabaları yangını kontrol altına almaya yetmedi.
Yangını kendi haline bırakan bir idare var. Herhalde yanacak yerler bitince yangın söner diye düşünüyorlar. Dördüncü günde Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve İran’dan destek istemek geldi. Bu ülkelerin bize uçak gönderiyor olmaları, iktidarın devleti ne kadar aciz bir duruma düşürdüğünün çok açık göstergesidir. Neye kahrolacağımızı şaşırdık.
Muğla Milas’taki Beyciler köyü sabaha kadar yandı, köylüler kabusu yaşadı
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Beyciler köyünde 1 Ağustos 2021’de başlayan yangın sabaha kadar sürdü. Üç köy tahliye edildi, dört ev yandı. Sabaha kadar uyumayan köylüler tam anlamıyla kâbusu yaşadı. Gün ağarınca felaketin boyutu gözler önüne serildi, yüzlerce çam ağacı yanarak kül oldu. Köylüler gözyaşlarına boğuldu. Sözcü Gazetesi muhabiri Yaşar Anter’in sahadan bildirdiği habere göre;
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Beyciler köyünde dün (31.07.2021) öğle saatlerinde önce makilik alanda çıkan ardından şiddetli rüzgârın etkisi ile hızla ormanlık alana yayılan yangın bu sabaha kadar sürdü.
Yüzlerce hektar orman kül oldu
Rüzgârın etkisi ile hızla yayılan ve sabaha kadar süren yangına Bodrum, Milas ve Muğla orman ve belediye ekiplerinin yanı sıra İzmir, Balıkesir, Aydın, Antalya ve Denizli’den gelen yaklaşık 60 arazöz, 12 iş makinası, 180 orman işçisi, 300’e yakın köylü müdahale etti. Beyciler’den başlayarak yaklaşık 30 kilometre ilerleyen yangın Gökova’nın cennet ormanlarında bulunan asırlık çam ağaçlarını kül etti. Yüzlerce hektar çam ormanı sabaha kadar alev alev yandı.
Köylüler kâbusu yaşadı
Alevlerin Mazı, Yukarı Mazı, Armutçuk ve Gökbel köylerinin etrafını sarması ile jandarma ve zabıta ekipleri köyleri tahliye etti. Bazı köylüler ise hayvanlarını korumak amacıyla köyün içerisinde kaldı. Köylüler sabaha kadar uyumadı. Alevlerin evleri tehdit etmesi ve Beyciler köyünde 4 evin yanması ile yaklaşık 1100 köylü ve turist Aşağı Mazı köyü sahiline inmek zorunda kaldı.
Sahile inenler sahil güvenlik ekipleri ve Bodrum’dan getirilen yatlar ve teknelerle Bodrum’a taşınarak, belirlenen otellere yerleştirildi. Yukarı Mazı köyünde yaşayan ve geceyi sokakta geçiren Bedriye Demir, şunları söyledi:
“Alevler evlerin bahçesine kadar geldi, hayvanlarımız kaçtı, nerede olduklarını bilmiyoruz, birçok vatandaş köyü terk etti. Şu anda ekipler canla başla çalışıyor, yaklaşık on yıl önce de böyle bir felaket olmuştu. Köylünün geçimini sağladığı ormanlar kül oldu, bölgede arıcılık hayvancılık bitti, ne içeriz ne yeriz? Beyciler’ de başladığını duyduk, üç saat içinde köyümüzün sınırları içine geldi.”
Mazı-Bodrum yolunu alevler kapattı
Mazı ile Bodrum arasındaki turistik karayolu alevler nedeniyle ulaşıma kapandı. Jandarma güçleri sivil araçların geçmesine güvenlik nedeni ile izin vermedi. Alevler evlerin bahçesine kadar girince korku ve heyecan dolu anlar yaşandı. Alevlere son anda müdahale edilerek Mazı köyünde evlerin yanması önlendi.
Gün aydınlanınca felaketin boyutu ortaya çıktı
Günün ağarması ile yüzlerce hektar yanan çam ormanlarındaki felaketin boyutu ortaya çıktı. Sabah 06.30’dan itibaren 4 helikopter söndürme çalışmalarına başladı. Halen kontrol altına alınamayan ve yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda 3-6 km genişliğindeki bir alanı etkisi altına alan yangında halen söndürme çalışmaları devam ediyor.
“Ben ölseydim canlarım hayvanlarım ölmeseydi”
Yukarı Mazı köyünde yaşayan 38 yaşındaki Müzeyyen Gül sabah erken saatlerde kalkıp hayvanlarının hiçbirini bulamadığını bölgedeki arı kovanlarının kül olduğunu belirterek yaşadığı kâbusu gözyaşları içerisinde anlattı.
Gül “Hayvanlarım gitti, bazıları telef oldu, bazıları kaçtı gitti, arı kovanları yandı, etrafımızda canlı kalmadı, bitki kalmadı. Allah’ım benim canımı alaydı da o canlılara bir şey olmayaydı, köylü olarak geçim kaynaklarımız kurudu, ne yeriz ne içeriz?” diye sordu.
Bodrum’un Yukarı Mazı, Aşağı Mazı, Mumcular, Gökbel, Armutçuk, Çocuk Mezarlığı ve Çiftlik köyleri sırları içerisinde devam eden yangına yakın illerden takviye ekiplerinin gelmeye devam ettiği, kontrol altına alınamayan yangında yaklaşık 600 hektarın üzerinde ormanlık alanın zarar gördüğü belirtildi.
Alanya’da felaket son anda önlendi! Yakıp kaçtılar
Antalya’nın Alanya ilçesi Cikcilli Mahallesi’nde, 1 Ağustos 2021 tarihinde çıkan orman yangını vatandaşın dikkatiyle önlendi. Büyüyüp ormanlık alana sıçramadan söndürülen yangını çıkardığı iddia edilen şüpheli iki araç için polis seferber oldu.
Bir anne ve kızı balkondan gördükleri yangını söndürmek için olay yerine gelerek orman işçilerine yardım etti. Anne ve kız, “Bunu yapanlar inşallah cayır cayır yanarlar. Biz bu vatan için canımızı vermeye hazırız” dediler.
Bir süre sonra olay yerine gelen Orman İşletme Müdürlüğüne ait arazözler yangını su sıkarak kısa sürede söndürdü, itfaiye ekipleri ise soğutma çalışması yaptı. Olası bir yangın sabotajına karşı gece boyu nöbet tutan gençler dumanı görünce olay yerine akın etti.
Yangın mahalli bir anda yüzlerce gençle dolarken, polis görgü şahitlerinin verdiği bilgiler doğrultusunda şüpheli iki aracı bulmak için operasyon başlattı.
Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, yetkililerin görevlerinin başında olduğuna dikkat çekerek, “Bu bölge ilçe merkezine 10 dakikalık mesafede. Gençlerimiz de bölgede duyarlı ve sabaha kadar nöbet tutuyorlar. Yangın kısa sürede söndürüldü” dedi.