Nobel Tıp Ödülü’nü ABD’li bilim insanları David Julius ile Ardem Patapoutian kazandı.
İki bilim insanı, sıcaklık ve dokunma reseptörlerini keşfettikleri için ödüle layık görüldü.
Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann, Stockholm’de yaptığı açıklamada; Söz konusu “devrimci keşiflerin”, ısının, soğuğun ve mekanik kuvvetin dünyayı algılamamıza ve ona uyum sağlamamıza izin veren sinir uyarılarını nasıl başlatabildiğini anlamayı “mümkün kıldı” dedi.
California Üniversitesi’nde görev alan 65 yaşındaki Profesör David Julius, acı biberde yanma hissine neden olan aktif bir bileşen olan ‘kapsaisin’i, derideki sinir uçlarında ısıya tepki veren bir sensörü tanımlamak için kullandı.
California’daki Scripps Research’te Profesör olan Ardem Patapoutian ise, derideki ve iç organlardaki mekanik uyaranlara yanıt veren yeni bir sensör sınıfını keşfetmek için basınca duyarlı hücreler kullanmayı başardı.
Bu yıl Covid-19 aşıların mucitlerine ödül yok
Covid-19 salgınına karşı kullanılan BioNTech/Pfizer ve Moderna aşılarında kullanılan mRNA teknolojisini ilk kez ortaya çıkaran Macar bilim kadını Dr. Katalin Kariko ile Amerikalı Profesör Drew Weissman’ın bu yıl Nobel Tıp Ödülünü alabilecekleri konuşuluyordu.
Bazı tahminlerde ilk Covid-19 aşısını geliştiren BioNTech’in kurucuları olan Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in isimleri de geçiyordu.
Geçen ay Almanya’da tıp dünyasının önemli ödüllerinden kabul edilen “Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022 ödülü” yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını geliştiren Dr. Özlem Türeci, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Katalin Kariko’ya verilmişti.
Açıklamada, “Üç ödül sahibi, önleyici ve tedavi edici amaçlar için haberci RNA’nın (mRNA) geliştirilmesindeki başarılarından dolayı onurlandırılıyor. Tıbbın bazı alanlarında köklü bir değişiklik başlatması muhtemel bir teknoloji platformu oluşturdular” değerlendirmesinde bulunulmuştu.
Geçen yıl Hepatit-C virüsü keşfine verildi.
Nobel Tıp Ödülü geçen yıl ABD’li bilim insanları Harvey J. Alter, Charles M. Rice ile İngiliz bilim insanı Michael Hougtan’a verilmişti. ABD’li bilim insanlarının Hepatit-C virüsünü keşifleri ve bu alandaki çalışmaları nedeniyle layık görüldüğü ifade edilmişti.
1901’den bu yana verilen Nobel Tıp Ödülü’ne bugüne dek 219 bilim insanı layık görüldü. Ödül 2019 yılında ise hücrelerin oksijeni kullanması konusundaki çalışmalarından ötürü ABD’li William G. Kaelin ve Gregg L. Semenza ile İngiliz Peter J. Ratcliffe’e verildi.
Nobel Ödülü’nü 2006’da Orhan Pamuk Edebiyat dalında, Prof. Dr. Aziz Sancar da 2015 yılında Kimya dalında kazanmıştı.
1901 yılından bu yana 111 Nobel Tıp Ödülü verildi. Bunlardan 12’si kadın bilim insanı idi.
İlk olarak Alman bilim insanı Emil Adolf von Behring’e verilen Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü’nün sahibine madalya, diploma ve miktarı yıllara göre değişen para ödülleri veriliyor.
Julius ve Patapoutian bu yıl, 10 million İsveç Kronu (yaklaşık 10 milyon 300 bin Türk Lirası) olan para ödülünü paylaşacak.
Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi Salı, Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi Çarşamba, Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Perşembe, Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Cuma, Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahipleri de Pazartesi günü açıklanacak.