Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 73. Dünya Sağlık Asamblesi’nde, DSÖ’ne üye 194 Ülkenin Temsilcilerine bir konuşma yaptı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 73. Dünya Sağlık Asamblesi’nde, DSÖ’ne üye 194 Ülkenin Temsilcilerine bir konuşma yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan ve 18 Mayıs 2020 tarihinde başlayan 73. Dünya Sağlık Asamblesi‘nde Türkiye’yi temsilen (Covid-19 nedeniyle Cenevre’ye toplantıya katılmak için gidemediğinden sanal ortamda internet üzerinden) Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca bir konuşma yaptı.

Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’nin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecini “can kaybı” ve “sağlık sistemine etkileri” bakımından en az zararla atlatan ülkelerin başında geldiğini söyledi.

DSÖ, tarihinde ilk kez, kuruluşundan günümüze geçen 72 yıllık sürede ilk kez video konferans yöntemiyle yapılan Dünya Sağlık Asamblesi’nde, Dr. F. Koca, “Yıllardır teoride konuştuğumuz birçok konunun pratikteki acı gerçekleriyle yüzleştiğimiz farklı bir dönemden geçiyoruz. Bugüne kadar evrensel sağlık kapsayıcılığı, krizlere hazırlık gibi kavramlar, Asamblelerde hep tekrarladığımız konular oldu. Kovid-19 pandemisi (salgını), bu kavramlar çerçevesinde hem ulusal sağlık sistemlerimizi hem de küresel sağlık yönetimini çok zorlu bir sınava tabi tutmuştur.” dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Koca, salgındaki sınavda, gelişmişlik farkı gözetmeden hangi ülkenin daha iyi altyapıya sahip olduğu ve nasıl bir sağlık sistemi kurguladığının ortaya çıktığını söyledi.

Politika yapıcılar olarak, mevcut tablonun ortaya koyduğu sonuçları iyi analiz edip sağlam adımlar atabilmenin önemine işaret eden Dr. Koca, ancak bu durumda ulusal ve küresel anlamda daha güvenli bir gelecek oluşturulmasına katkıda bulunabileceğine ifade etti.

“Salgını 3 ay öteledik, salgına hazır hale geldik”

DSÖ’nün 194 üye ülkeden temsilcilerine, Türkiye’nin salgın sürecindeki politikalarını anlattı.

“Türkiye, potansiyel vakaları en hızlı tespit eden ülkelerden biri olmuş ve erken evrede tedaviyi tek merkezden başlatarak önemli bir adım atmıştır. Bu sayede, bu süreci can kaybı ve sağlık sistemine etkileri bakımından en az zararla atlatan ülkelerin başındadır. Türkiye, öncelikle aldığı tedbirlerle hastalığın sınırlarından girmesini 3 ay ötelemeyi başarmış ve bu sürede sağlık sistemini salgına hazır hale getirmiştir.”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, halen Türkiye’de, hastanelerde yatak doluluk oranlarının yüzde 40’ın altında ve yoğun bakım doluluk oranın da yüzde 60’ın altında olduğunu da dile getirdi.

Dr. Fahrettin Koca ve beraberindeki Türkiye Heyeti ile 72. Dünya Sağlık Asamblesinde (Cenevre, 20 Mayıs 2019)

Türkiye’nin evrensel sağlık kapsayıcılığı altında tüm hizmetleri vatandaşlarına ücretsiz olarak sağlayan ender ülkelerden biri olduğunun altını çizen Dr. Koca, şöyle dedi.

“Bilgi, deneyim ve birikimlerimizi karşılıklı paylaşmaya her daim hazırız. Kayıplarımızın derin üzüntüsünü yaşarken, daha sağlıklı bir geleceğin inşası adına Kovid-19’un sunduğu tarihi dayanışma fırsatını, farklı ihtilaf ve mücadelelerle harcamamalıyız. Ülkemin her zaman bu anlayışla küresel dayanışma ve çözüm arayışlarının bir parçası olacağını ifade etmek isterim.”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve beraberindeki Türkiye Heyeti, 2019 yılında düzenlenen 72. Dünya Sağlık Asamblesine Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler Binası toplantı sırasında katılmış ve Bir konuşma gerçekleştirmişti.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir