Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 9. Sağlık Zirvesi’nin Açılışında Konuştular.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 9. Sağlık Zirvesi’nin Açılışında Konuştular.

Sağlığın Tüm Tarafları 9. Sağlık Zirvesi’nde Biraraya Geldiler

Özel Hastaneler Platformu Derneği tarafından bu yıl 9.’su gerçekleştirilecek olan Sağlık Zirvesi, pandemi sonrası yeni normalde “Pandemi ve Sürdürülebilir Sağlık” temasıyla sağlığın tüm taraflarını 8-9 Ekim 2020 tarihlerinde ExpoNext Online Platform’da interaktif etkinlikte buluşturacak.

Türkiye’de özel sağlık kuruluşlarının sağlık hizmet sunumunun ayrılmaz ve önemli bir parçası olduğunu kanıtlayan Covid-19 süreci aynı zamanda hizmet sunumundan teknolojiye, ilaçtan tıbbi tedarike, insan kaynaklarından finansmana kadar her alanda sağlık sektörünün bir bütün olduğunu göstermiştir.

Covid-19 sonrası yeni normalde değişen, dönüşen ve yeniden kurgulanan sağlık sisteminin konuşulduğu 9. Sağlık Zirvesi; kamu, özel sektör ve akademiden sektöre yön veren sağlık yöneticileri ile sektöre ürün ve hizmet sağlayan tüm firma yetkililerini buluşturan bir etkinlik olarak öne çıkmaktadır.

Özel Hastaneler Platformu Derneği’nin organize ettiği, Sağlık Bakanlığı ve SGK işbirliği ile düzenlenen 9. Sağlık Zirvesi’nde; Finansal kaynak yönetimi, insan kaynağı yönetimi, hastane yaklaşımı ve medikal sektör yaklaşımı ile tedarik zinciri yönetimi gibi alt başlıklarla pandemi ve özel sağlık sisteminde kaynak yönetimi masaya yatırılmıştır.

Sağlık hizmet sunumu yönetiminin de Bilim Kurulu yaklaşımları, pandemide sağlık hizmet sunumu gerçekleri, ortam psikolojisi ve sağlık çalışanlarının durumu ve yeni normalde hastane mimarisi ve altyapılar alt başlıkları ile ele alındığı Zirve’de tamamlayıcı sağlık sigortası, sağlık hizmet sunumunda dijitalleşme-tele sağlık, sağlıkta istişare kültürü ve koordinasyon ve pandemi sonrası sağlık turizmi konu başlıkları da gündemdeki yerini almıştır.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 9. Sağlık Zirvesi’nin Açılışında Konuştu

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, telekonferans yöntemiyle katıldığı 9. Sağlık Zirvesi’nin açılış konuşmasını yaptı.

Özel Hastaneler Platformunca her yıl yapılan Sağlık Zirvesinin dokuzuncusu “Pandemi ve Sürdürülebilir Sağlık” teması ile bu yıl dijital ortamda gerçekleştirildi.

Yaptığı konuşmada, zirvenin ana temasının “sürdürülebilir sağlık” olmasının önemine işaret eden Bakan Koca, “Kovid pandemisinin bu kritik hususu gündemimize taşımasını önemsiyor ve bir fırsat olarak görüyorum. Sürdürülebilirlik deyince genellikle finansal bir kaygı akla gelmektedir. Bu eksik bir bakış açısıdır. Pandemi, tüm dünyaya bunu ziyadesiyle göstermiş oldu. Bu yolda ihtiyaç duyduğumuz ana unsurlar, yetişmiş insan gücü, güçlü sağlık altyapısı, istikrarlı ve kapsayıcı bir sağlık sistemi, iş birliği, siyasi kararlılık ve liderlik, hepsinden önemlisi de fedakarlık ve adanmışlık. Bunlar olmadan topyekun bir mücadeleden, sürdürülebilir bir sağlıktan bahsetmemiz mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

“Sağlık ordumuza minnettarlığımızı tekrar ifade ediyorum”

Salgın sürecinin tam ortasında sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini tartışırken insan kaynaklarının aslında finansal kaynaktan çok daha önemli olduğunu tüm dünyanın gördüğünü dile getiren Koca şöyle devam etti:

“Pandemiyle mücadele ederken canla başla çalışan, her türlü fedakârlıktan kaçınmayan sağlık ordumuza minnettarlığımızı buradan tekrar ifade ediyorum. Sağlık çalışanlarımız nerede olursa olsun; kamu özel, devlet, üniversite fark etmez, hastaları iyileştirme ve salgının yayılmasını engelleme adına takdire şayan bir performans ortaya koymuştur. Sağlık kurumlarımızın içinde olduğu kadar, temaslıları takip adına ev ev dolaşıp hizmet ulaştırmaktadırlar.”

Koca, sağlık sisteminde rol alan düzenleyici, hizmet sunucu, tedarikçi, ödeyici kurumlar arasında görev tanımları itibarıyla önceliklerin farklı olduğunu, bunun bazen ihtilaf, ayrışma gibi algılandığını belirtti.

İçinde bulunulan durumun her kurumun kendi bakış açısı ve görev kapsamında sorumluluğunun bilincinde olarak üzerine düşen görevi en iyi şekliyle yerine getirme çabasını da gösterdiğini anlatan Koca, hızlı karar alma süreçlerinden, kısıtlılıklardan, genel ekonomik ve sosyal durumdan hareketle ortaya çıkan aksaklıkların iyi niyetle ve karşılıklı anlayışla giderileceğinden şüphe duymadığının altını çizdi.

“Herkes elini taşın altına koymuştur”

Tüm paydaşlar olarak daha sağlıklı bir toplum olabilmenin mücadelesini verdiklerini dile getiren Koca, “Bakanlığımızın vizyonu olarak belirlediğimiz cümleyi burada tekrarlamak istiyorum. Hedefimiz, tüm toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halindeki herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebildiği bir Türkiye’ye sahip olmaktır” dedi.

Kamu ve özel sağlık kuruluşlarının Kovid-19 hastalarını kabul ettiğini, kendi personeli için de risk teşkil eden bu hastalara kapılarını açmaktan imtina etmediğini vurgulayan Koca, “Özetle herkes elini taşın altına koymuştur. Doğru olan da budur. Geçen sene bu zirvede söylediğim bir cümleyi tekrarlamak istiyorum; Hedef müşterek olunca birliğin sağlanması, istikrarın yakalanması zor değildir” şeklinde konuştu.

“İlaç ve tıbbi cihaz sektörümüz motor güçlerimizden oldu”

Bakan Fahrettin Koca, her krizin içinde fırsatlar barındırdığını belirterek pandeminin de bu ortak çalışma kültürünün gelişmesi adına hem devlet hem özel sektör tarafına bir fırsat sunduğunu söyledi.

Ortak iş yapabilme sayesinde Türkiye’nin tüm dünyaya tıbbi malzeme desteği sağladığını, kendi tedavi algoritmasını geliştirerek dünyaya örnek olduğunu bildiren Koca, “Türkiye ihtiyaç duyduğu ventilatör gibi cihazları kısa sürede üretebilecek bilgi, beceri ve tesis yatırımına sahip olduğunu da tüm dünyaya göstermiştir. İlaç ve tıbbi cihaz sektörümüz pandemi mücadelesinde motor güçlerimizden olmuştur” diye konuştu.

Bakan Dr. Koca, salgının henüz bitmediğine, oluşturduğu tehdidin de ortadan kalkmadığına işaret ederek, “Hala tedbirleri elden bırakamayız, sağlık kuruluşlarımızdaki, sahadaki teyakkuz halini gevşetemeyiz. Özel ve kamu hastanelerimizle birlikte hazırlıklı olmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

9. Sağlık Zirvesi, 8-9 Ekim 2020

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 26.586 sözleşmeli eczanede aylık 30 milyonun üzerinde reçeteye işlem yapıldığını bildirdi.

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen 9. Sağlık Zirvesi’nde konuşan Bakan Selçuk, sosyal hizmetlerin önemine değinerek, kadın konukevlerinde, çocuk evlerinde, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, huzurevlerinde kalanlar için önemli tedbirler aldıklarını ifade etti.

Bakan Selçuk, 3,5 milyon çalışanın kısa çalışma ödeneğinin hesaplara yatırıldığını belirtti. 

Genel Sağlık Reformu’nun yerinde ve doğru bir adım olduğunun bir kez daha anlaşıldığını dile getiren Selçuk, şunları kaydetti: “Özel sağlık hizmetleri ve kamu sağlık hizmetleri anlamında Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyasladığımızda, altyapıyla, hekimlerimizin mesleği yeterliliğiyle çok daha iyi bir durumdayız. Sağlık sistemimizin ne kadar güçlü olduğunu Kovid-19 salgını bize bir kez daha gösterdi.

Sosyal Güvenlik Reformu’nun bizim için en önemli olan daha çok vatandaşımıza ulaşabilmek oldu. SGK’nın aktüeryal sistemlerinin doğru yönetimini fazlasıyla önemsiyoruz.”

Bakan Selçuk, geri ödeme listesinde yer alan ilaçların ödemelerine ilişkin, “Ödemeler SGK harcama kaleminde emekli maaş ödemelerinden sonra ikinci sırada yer alıyor” dedi.

Geri Ödeme Listemizde 8.748 İlaç Bulunuyor

SGK ile Türk Eczacılar Birliği arasında ilaç alım protokolünün imzalandığını anımsatan Selçuk, vatandaşların 4 sene boyunca kesintisiz şekilde ilaç almalarına imkan sağlandığını kaydetti. Bu kapsamda geri ödemedeki ilaç sayılarına ilişkin bilgileri de paylaşan Bakan Selçuk, 2000’li yıllarda geri ödemedeki ilaç sayısı 4 bini bulmadığını, şu anda ise 8 bin 748 ilacın geri ödeme listesinde yer aldığını bildirdi.

“Genel sağlık sistemi çok dinamik bir sistem ve reformlar anlamında daha da iyileştireceğiz” diyen Bakan Selçuk, vatandaşlara hizmet etmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Salgın sürecinde reçete ve raporların geçerlilik süresinin uzatıldığını dile getiren Selçuk, ilaçların 3 aylık verilmesine imkan sunulduğunu, Kovid-19 tanı ve tedavi hizmetlerinin acil sağlık kapsamında verilen sağlık hizmeti olarak kabul edildiğini kaydetti.

Kaynakça:

9. Sağlık Zirvesi Web Sitesi   –    Sağlık Zirve Programı

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir