Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüse İlişkin Açıklamalar Yaptı. (5 Şubat 2020)
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 5 Şubat 2020 Çarşamba günü itibariyle Korona virüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Süreci ve alınan tedbirlerle ilgili gelişmeleri her gün kamuoyu ile paylaştıklarını aktaran Bakan Dr. Koca, vatandaşları tedirgin etmeye yönelik yaklaşımlara, söylemlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.
Sağlık Bakanı Dr. Koca, Dünya Sağlık Örgütünün Cenevre Ofisinde ekipler görevlendirdiklerini, birtakım bilgileri anlık aldıklarını ve bu bilgileri vakit kaybetmeden değerlendirdiklerini ifade ederek, “5 Şubat 2020 tarihi itibariyle Çin dışında 27 ülkede koronavirüse rastlanıldığını, yüzde 80’in üzerindeki oranda 60 yaş üstü kişiler olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Dr. Koca, “15 yaş altında genelde görülmediğinden okullarda tedirgin edecek yaklaşım içinde olunmaması gerektiğini ifade etmek isterim” dedi.
“Amacımız riski sıfıra indirerek vatandaşlarımızı yeni tip koronavirüse karşı korumak”
“5 Şubat 2020 tarihi itibariyle her geçen gün kişi sayısı ve ülke sayılarının giderek artmış olması ve bugün 24 bin 604 vakanın ve 494 kişinin kaybedildiği, ülke sayısının da Çin dışında 27 ülkede görüldüğünü biliyoruz. Şu an ağır vaka sayısı da an itibarıyla 3 bin 219. Bu nedenle yarından itibaren bütün uluslararası uçuşlarda gelen yolculara yönelik termal kamera uygulamasına geçme kararı verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Amacımız riski sıfıra indirerek vatandaşlarımızı yeni tip koronavirüse karşı korumak. Ayrıca uluslararası yolculuk yapacak yolculara bilgilendirme broşürlerinin de dağıtıldığını ve gerekli bilgilendirmenin sağlandığını söylemek istiyorum.”
“Piyasada maske fiyatlarının giderek arttığını gözlemliyoruz”
Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere, birçok kurum ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Eylül 2018’de Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesinin kurulduğunu hatırlatan Bakan Koca, 2019-2023 yıllarını kapsayan Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı’nın hazırlandığını bildirdi.
Dr. Fahrettin Koca, “Kişilerin hasta ise kalabalık ortamlara girerken maske takması önerilmektedir. Burada özellikle özel birtakım solunum maskelerini kullanmaya gerek yoktur. Ayrıca son dönemde maske gibi koruyucu ürünlere talebin çok arttığını biliyoruz. Piyasada maskelerde fiyatların giderek arttığını da gözlemliyoruz. Bu konuda özellikle İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna ve Bakanlığımıza yoğun şikâyetlerin yapıldığını görüyoruz. Ticaret Bakanlığımızla da iletişim halindeyiz. Vatandaşlarımıza Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalarını öneriyoruz. Bakanlık olarak Ticaret Bakanlığıyla birlikte bu konunun yakın takipçisiyiz.”
Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde misafir edilen 61 kişinin durumu
“Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde misafir edilen 61 kişinin genel durumlarının iyi olduğunu belirten Koca, “Çin’den gelen yolcular dışında mürettebat ve sağlık ekibinin korunmasız yakın temasının olmaması nedeniyle belki Bilim Kurulu, pazartesinden sonra, 14 gün olmadan daha erken dönemde evde gözetim altında tutulmasını önerebilir. O durumda da zaten kamuoyuna açıklamış oluruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de yeni tip koronavirüsün tedavisine ilişkin bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine Koca, şunları kaydetti:
“Şu dönemde özellikle tanı kitiyle ilgili Bakanlık olarak bir çalışma içindeyiz. Tanı koymak üzere geliştirilen bir yerli kit üzerinde çalışılıyor. Onunla ilgili gelişmeyi zannediyorum haftaya aktarabilirim. Aşılarla ile ilgili genel olarak bir yaklaşımımız var. Şu an koronavirüse özel olarak bir çalışmamız yok ama üniversitelerimizle iş birliği içinde bunu da hızla başlatma niyetini taşıyoruz.”
Termal kamera uygulaması
Termal kamera uygulamasının kapsamının genişletilmesine ilişkin de bilgi veren Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından halen seyahatlerin, ticaretin kısıtlanması gibi birtakım önlemlerin alınmasının gerekmediğini bildirdi.
Bakan Dr. Koca, buna rağmen Çin ile uçuşları bu geceden itibaren durdurma yönünde aldıkları kararı hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
“Türkiye olarak hem teknik hem personel hem altyapı anlamında güçlüyüz. Bunu uygulayabilir imkânlarımız zaten var. Bunun için ekstra bir şey yapmamız gerekmiyor. Bunun için Bilim Kurulunun önerisini hızla devreye sokmuş oluyoruz. Giderek bir pandemi algısı oluşmaya başladı, bir pandemi (salgın hastalık) olarak yorumlanmaya başladı. Giderek Çin dışında ülke sayısının artmasıyla pandemiye dönüşmüş olma düşüncesi yaygınlık kazanıyor. O nedenle biz sadece Çin’den değil 27 ülkede de görülmeye başladığı için bunu uygulayabilme imkânımız, personelimiz, teknik altyapımız olduğu için ve vatandaşımız için bunu uygulamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü halen bu anlamda ülkemizde herhangi bir yeni koronavirüse rastlanmadı ancak dışarıdan gelebileceğini biliyoruz. Dışarıdan gelişi önlemek üzere elimizden bütün imkânları seferber etmek istiyoruz.”