Triyaj Felsefesi, Triyajın Öğrenilmesi, Olası İstanbul Depremi…

Triyaj Felsefesi, Triyajın Öğrenilmesi, Olası İstanbul Depremi…

1999 yılı öncesi toplu yaralanmalarda ‘Triyaj’ uyguluyor ama kavramsal olarak sözcüğü tanımıyorduk…

1999 yılı sonrası geçen 25 yılda ise triyajı öğrenmek ve öğretebilmek için; oklar, şekiller, sayılar, kutular, semboller ve renkli görsellerle bir çeyrek ömür tükettik…

2023 yılı yaşadığımız o büyük depremlerin ardından ise sahada ve hastanelerde ‘Triyajı’ gerçekleştirmek ne acıdır ki mümkün olmadı.

İşin usulü, esasının önüne geçti.
Triyaj uygulamasından sahada yeterince yararlanamadık…

Triyajın kıt kaynağın etkin kullanım sanatı ve daha çok yaralıya müdahale edebilmenin etkin yöntemi olduğunu biz sağlıkçılar biliyorduk ama halkımıza anlatmamış olmamızın acı sonuçlarını yaşadık…

Bilinçlendirmediğiniz hiçbir kimse size, yapmak istedikleriniz açısından yardımcı olmaz. Anlamak, anlatmak, onam almak ve halkla birlikte uygulamak gerekir.

Bu işin şakası yok… Olası bir İstanbul depremi öncesi bugün orada yaşayan 20 milyon kişiye Triyaj uygulamasının acımasızlığını ve yerindeliğini gerekçelerini atlamadan ve hiç ötelemeden anlatmaya başlamak zorundayız…

Sadece tıp kurumunun temsilcileri değil; afetlerde görev alan, yöneten veya sahada hizmet veren bütün disiplinlerin temsilcileri de Triyaj felsefesine hâkim olmalıdır.

Triyaj, kıt kaynağın etkin kullanımıdır.
İktisat stratejisidir.

Afet dinamiğinde rol oynayan her görevlinin ve hizmet alan her bir bireyin bu uygulamanın farkında ve becerisinde olması gerekir.

Zaman daralıyor…
Çözüm triyajın ülkece içselleştirilmesindedir.

Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz
Afet Araştırmaları Derneği YK Başkanı
http://afet.org.tr

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir