“Türk Dış Politikası” Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde tartışıldı.

“Türk Dış Politikası” Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde tartışıldı.

Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği (AB) finansmanı ile yürütülen “Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi” programı (M4D) kapsamında, Ankara’daki Basın Evi’nde 6 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilen söyleşinin konuğu Diplomat (Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı ve Washington Büyükelçisi) Faruk Loğoğlu oldu. Loğoğlu “Türk Dış Politikası Nereden Nereye” konulu sunumunda, “Türkiye’nin istikrarlı, düzenli, rasyonel ve tutarlı bir dış politikaya dönmesinin” önemini vurguladı.

M4D Proje Koordinatörü Yusuf Kanlı (Ankara, 6.3.2020)

“Türk Dış Politikası Nereden Nereye” konulu söyleşinin açılış konuşmasını, M4D Proje Koordinatörü Yusuf Kanlı yaptı.

“Enterasan” bir politik süreçten geçildiğini vurgulayan Kanlı, “Dün (5.3.2020) Rusya ile önemli bir ateşkes yaptık. Biz bu söyleşiye karar verdiğimizde ne Suriye konusu ne de bu ateşkes gündemde vardı. Türkiye’nin dış politikadaki evrimini ve gelişimini konuşacaktık fakat böylesi bir günde bu konuların tartışılması da yerinde olur diye düşünüyorum” dedi.

M4D Proje Koordinatör Yardımcısı Seva Ülman da, yaptığı konuşmada Faruk Loğoğlu’nu “Türk diplomatlarının yüz akı” olarak tanımladı. Loğoğlu’nun son diplomatik görevini Washington Büyükelçisi olarak tamamladığını belirten Ülman, emeklilik sonrasında da Loğoğlu’nun CHP Milletvekili olarak bir dönem parlamentoda görev yaptığını söyledi.

M4D Proje Koordinatör Yardımcısı Seva Ülman (Ankara, 6.3.2020)

Loğoğlu’nun “tavizsiz, dürüst davranışlarının yanında, protokol kurallarını da eksiksiz uygulayan, nazik biri olduğunu” ifade eden Ülman, “Loğoğlu kendisinin döneminde, Dışişleri koridorlarını arşınlayan biz diplomasi muhabirlerinin de sorularımıza net cevaplar alabildiğimiz bir kişi olarak tanınır” dedi.

Ankara doğumlu Loğoğlu’nun ilk, orta ve lise eğitimini Tarsus Amerikan Koleji’nde tamamladıktan sonra ABD’de Brandeis Üniversitesi’ni bitirdiğini ve ardından Princeton Üniversitesi’nde siyasi ilimler alanında doktora yaptığını kaydeden Ülman, “Daha sonra bir yıl kadar yine ABD’deki Middlebury Üniversitesi’nde siyasi ilimler alanında öğretim üyesi olarak görev yaptı” dedi.

1971 yılında Türkiye’ye dönen Loğoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’nda sırasıyla başkatiplik, maslahatgüzarlık ve başkonsolosluk görevlerinde bulunduktan sonra Danimarka ve Azerbaycan’da büyükelçi olarak Türkiye’yi temsil ettiğini belirten Ülman, “Loğoğlu Büyükelçi olarak atandığı Washington’dan 2005 yılında geri dönerek 35 yıl görev yaptığı Dışişleri’nden emekli oldu. CHP den 2011 yılında milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. Loğoğlu bir dönem partide başkan yardımcılığı görevi de üstlendi” diye konuştu.

Loğoğlu, “Batılı gibi olmakla Batılı olmak ayrı şeyler…”

Türkiye’de dış politikasının geleneksel altyapısıyla bugünkü durumu arasındaki mesafenin üzerinde durmanın önemine işaret eden Loğoğlu, Türk dış politikasının coğrafya, tarih ve kimlik kavramlarına dayandığını belirtti. Türkiye’nin coğrafi açıdan başka ülkelerle karşılaştırılamayacak bir konumda yer alarak, iki kıta arasında farklı kültürlerin kaynaştığı bir rotada olduğunu kaydeden Loğoğlu şunları söyledi:

Diplomat Faruk Loğoğlu ile M4D Proje Koordinatörü Yusuf Kanlı (Gazeteciler Cemiyeti, Ankara, 6.3.2020)

“Türkiye’nin tarihi özellikleri de Orta Asya’dan gelirken savaşlar, barışlar yaşadı ve çok sayıda devlet kurdu. Bu sayede farklı milletlerle karşı karşıya geldi. Bu da dış politikayı belirleyen unsurlardan biri…

Türkiye melez bir toplum ve her türlü genetik yapı mevcut. Türk tarifini yapmak aslında hukuksal olarak da zor, çok değişik unsurları bünyesinde taşıyor çünkü. Ben bu çok kültürlülük hâlini avantaj olarak görüyorum. Bir tarafa saplanıp kalmak hata olur. ‘Cumhuriyet’in ilk yıllarında da yüzümüz Batı’ya dönüktü’ denilebilir ama Batılı gibi olmakla Batılı olmak ayrı şeyler… Türk dış politikası hassas diyebileceğimiz çok yönlü olan katmanlı bir yapı. Bunları Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda çok güzel özetleriz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin genel vasıfları demokratik, laik, hukuk ve sosyal devlettir. Dış politikayı bu ilkelere uydurmak lazım, keza kurulduğundan beri öyleydi. Dünyada itibar edilen bir diplomasiydi, bugün ise aynı durumdan bahsedemeyiz. Dışişleri Bakanlığı’nda teşkilat yapıları da değişti, ciddi bir erozyon var. Eskiden beri Büyükelçilerin tayinleri yapılır ama istisnadır. Bugün Ağrı’da bir Tarım Müdürü de Dışişleri’nde bir Genel Müdür olabilecek denli bir genişletilme mevcut. Her mesleğin bir özelliği de o alana ilişkin eğitimdir. Diplomat olabilmek de ancak içine girdiğinizde mümkündür.”

Gazeteciler Cemiyeti Ankara Basın Evi

“Türkiye bugün hem bulunduğu bölgede hem de uluslararası düzeyde yalnız başınadır”

Türkiye’nin dış politikasının demokrat, laik, hukuk ve sosyal devlet anlayışıyla uyumlu olması gerektiğini kaydeden Loğoğlu, “Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1990’lı yıllara kadar dış politika, iç politikaya malzeme yapılmazdı, ikisi ayrıydı. Bugün ise dış politika iç politikaya hapsediliyor ve son 10-15 yıldır bu şekilde ilerliyor ne yazık ki…” diye konuştu.

“Türkiye bugün hem bulunduğu bölgede hem de uluslararası düzeyde yalnız başınadır. Bugün ‘tam bağımsızlık’ düşüncesi ve ilkesi değil, ne kadar çok bağınız olursa o kadar bağımsız olursunuz anlayışı geçerlidir” diyen Loğoğlu şunları ifade etti:

“Dış politikada yapılan hatalar düzeltilemez ama hatadan dönülebilir. Yanlıştan dönmek bir fazilettir, hem de insanoğlunun yararınadır. Rusya ve Suriye politikası hatalıdır ya da Çin’le yeni ilişkiler sürdürüyoruz ama Uygur Türkleri hakkında sesimizi çıkaramıyoruz.

Türk dış politikasında eski noktaya geri dönmeliyiz, AB bile kendi değerlerini savunan bir noktada değil; özellikle mülteciler konusunda. Türkiye’nin itibarı, ulusal güvenliği ve çıkarları için düzenli, istikrarlı, rasyonel, tutarlı bir dış politikaya dönülmelidir. Bu biraz zaman alır ve bu bağlamda medya ile de iyi ilişkiler kurulmalıdır. Bunu her zaman söylerim, basın bizden yeterli bilgi alamazsa, kendi imkânlarıyla ulaşabildiği bilgiyi kullanır. Hepimiz Türk dış politikasını iyileştirmek için elimizden geleni yapmalıyız.”

Yusuf Kanlı-Faruk Logoğlu ve Bekir Metin ( Gazeteciler Cemiyeti Basın Evinde, 6.3.2020)

Toplantıya Medya ve İletişim Akademisini temsilen Yönetim Kurulu Üyesi olarak katılan Bekir Metin, Toplantı sonrası Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı ve Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu “Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Proje (M4D) Koordinatörü Yusuf Kanlı, M4D Proje Koordinatör Yardımcısı Seva Ülman ve Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Olgunay Köse ile de görüş alışverişinde bulundu.

Bekir Metin, Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliğinden sağladığı; AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi kapsamında “Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Projesi çerçevesinde sağlanan alt yapı imkânları ile 1 Temmuz 2019 tarihinde kamuoyunun bilgisine açtığı web sitesinin de  (www.healthworldnews.net) bu etkinlikler kapsamında tanıtımının gündeme gelmesi için çalıştı.

 

 

 

Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Faruk Loğoğlu ile Dünya Sağlık Örgütü Türkiye eski Temsilcisi Bekir Metin, Gazeteciler Cemiyetinde biraraya geldi. (6.3.2020)

Kaynakça:

Loğoğlu: Tutarlı bir dış politikaya dönülmeli

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir