Türkiye Belediyeler Birliğinden “Göçle İlgili İşbirliği” Çağrısı

Türkiye Belediyeler Birliğinden “Göçle İlgili İşbirliği” Çağrısı

Türkiye Belediyeler Birliğinin ev sahipliğinde 5 Aralık 2024 tarihinde düzenlenen “Göç ve Uluslararası İşbirliği Toplantısı” Birlik Genel Sekreteri Suat Yıldız’ın katılımıyla Ankara’da yapıldı.

Uluslararası kuruluşlar, Birleşmiş Milletler ajansları ve çeşitli büyükelçilik temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşma yapan Suat Yıldız, günümüzde milyonlarca insanın daha iyi ve daha güvenli bir hayat arayışı ile yaşadığı toprakları terk ederek başka ülkelere göç etmek zorunda kaldığına vurgu yaparak göçün küresel ve yerel etkilerine değindi.

Belediyelerin göçmenlere yönelik temel hizmetlerin sunulmasından, sosyal uyum çalışmalarına kadar pek çok alanda önemli sorumluluklar üstlendiğinin altını çizen Yıldız, bu nedenle, göç yönetiminde yerel yönetimlerin rolünün hayati önem taşıdığını aktardı. Yıldız konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Türkiye Belediyeler Birliği olarak, ekonomik ve sosyal etkisi olan ve coğrafyamızı etkileyen bu sorun karşısında, yerel yönetimlerin hak ve menfaatlerini koruyarak kapasitelerini geliştirme sorumluluğu ile karşı karşıyayız. 

Birliğimiz bünyesinde “Göç Araştırma Komisyonu” kurduk. İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı ile konunun hassasiyetini göz önüne alarak bütüncül bir planlama ile konuya yaklaşarak, birlikte çalışabilmek için ön görüşmeleri yaptık.  Sizler gibi pek çok uluslararası kurum, kuruluş ve birliklerle geliştirdiğimiz projeler, belediyelerimizin göç yönetimi kapasitesini önemli ölçüde artırıyor.”

“Göç yönetimi sadece bir ülkenin değil tüm dünyanın sorumluluğunda olan bir konudur.”

“Türkiye Belediyeler Birliği olarak, göçe ilişkin yaşanılan sorunlara tüm kesimlerin faydalanabileceği çözümler geliştirip uygulayabilecek yetkinlikte ve istekteyiz” diyen Yıldız “Unutmayalım ki; göç yönetimi sadece bir ülkenin değil, domino etkisi ile tüm dünyanın sorumluluğunda olan bir konudur.” ifadelerini kullandı.

TBB’nin göçle ilgili çalışmalarına ilişkin bilgiler veren TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan ise TBB tarafından sunulan göç yönetimi politika önerisinde, yerel yönetimlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi, sosyal hizmetlere yönelik hizmetlerin geliştirilmesi, sosyal uyumun desteklenmesi gibi önerilerin yer aldığını bildirdi.

Belediyelerin göçle ilgili sorunlarına çözüm üretebilmek için ortak çalışmalar geliştirme ve inovatif yaklaşımları benimsediklerini ifade eden Arslan, kolaylaştırıcı bir kurum olarak TBB’nin paydaşların katkılarıyla yerel düzeyde etkili bir destek sağlayarak daha sürdürülebilir ve verimli göç yönetimi çalışmaları hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Toplantının ikinci bölümünde ise fikir ve öneriler değerlendirildi.

Kaynak: TBB, Ankara, 5 Aralık 2024

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir