Türkiye koronavirüs raporu: 30 kişi yaşamını yitirdi, 1236 vakamız var (23.3.2020)

Türkiye koronavirüs raporu: 30 kişi yaşamını yitirdi, 1236 vakamız var (23.3.2020)

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 22.3.2020 tarihinde koronavirüs ile ilgili değerlendirmeleri Twitter heasbından paylaştı. 1236 yeni vakanın olduğunu ve yaşamını yitirenlerin sayısının da 30 olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 21.3.2020 tarihinde yaptığı açıklamada; Türkiye’de koronavirüsten 12 yurttaşın daha yaşamını yitirdiğini testi pozitif çıkan 277 yeni vakanın olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs nedeniyle 12 yurttaşın daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bakan Koca, ayrıca yaptığı açıklamada 277 yeni vakanın tespit edildiği bilgisini verdi. Türkiye’de ilk günden bu yana koronavirüs nedeniyle 21 yurttaş yaşamını yitirdi. Toplam koronavirüs vakasıysa 947 olarak açıkladı.

Sağlık Bakanı Koca’nın 21 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklama şöyle;

“Son 24 saatte 2.953 şüpheliye test yapıldı. 277’si pozitif çıktı. Hasta sayımız 947’ye ulaştı. Yaşlı hastalarımızdan 12’sini Kaybettik. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var. Yaşlılarımızı uyaralım. Sokağa çıkma sınırlandırmasına uysunlar. Ölüm riski, yaş yükseldikçe çok artıyor.” 

Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı, dünya genelindeki koronavirüs vaka durumunu açıkladı

İletişim Başkanlığı, 22 Mart 2020 saat 00.00 itibarıyla dünya genelinde yeni tip koronavirüsün (COVID-19) görüldüğü ülkelerdeki vaka, ölüm ve taburcu sayılarını açıkladı.

Başkanlığın twitter hesabından yapılan paylaşımda, Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Covıd-19’un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısının 303 bini geçtiği, 12 bin 900’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 94 bin 600’den fazla kişinin de iyileştiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı: 65 yaş üstü kişilere sokağa çıkma yasağı getirildi

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle 21 Mart 2020 tarihinde aldığı kararla Türkiye genelinde 65 yaş ve üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanlar için sınırlandırma getirdi.

İçişleri Bakanlığı, corona virüs salgını nedeniyle Türkiye genelinde 65 yaş ve üstü olanlar ile kronik rahatsızlığı bulunanların ikametlerinden dışarı çıkmalarının, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmalarının sınırlandırıldığını duyurdu.

Covid-19 salgınında en temel risk unsuru toplumsal alanlarda virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması ve 65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemi düşük ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan insanların üzerinde ciddi sağlık sorunları oluşturarak insan hayatını tehdit ediyor.

Türk Ceza Kanunu (TCK)’nun 195’inci maddesine gören “Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ibaresi bulunuyor. Sokağa çıkma yasağını ihlal edenler bu yasaya göre de ceza alabilecek. Yasağı ihlal durumunda 3 bin 150 TL ceza kesilebilecektir.

İçişleri Bakanlığının 81 İl Valiliğine verdiği talimata göre, “ihtiyaç durumunda ALO 112-155-156 numaraları arandığında ilgili görevliler kendilerine yardımcı olacaktır” denildi.

THY yurtdışında sadece 5 noktaya uçacak

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İker Aycı, New York, Washington, Hong Kong, Addis Ababa ve Moskova dışındaki tüm dış hat seferlerinin 27 Mart 2020 tarihi itibarıyla durdurulacağını açıkladı.

Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde alınan önlemlere her geçen gün yenisi ekleniyor. Bu kapsamda Türkiye’de de alınan önlemler kapsamında toplam 68 ülkeye uçuş kısıtlaması getirilmişti. Türk Hava Yolları da 27 Mart 2020 itibarıyla 5 uçuş noktası hariç dış hatlardaki tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı açıkladı.

Katıldığı bir televizyon programında THY’nin operasyonlarına ilişkin yeni gelişmeleri paylaşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İker Aycı, 27 Mart itibarıyla New York, Washington, Hong Kong, Addis Ababa ve Moskova seferleri dışındaki tüm dış hat seferlerinin durdurulacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Mehmet Ceyhan: Şu bir hafta herkes evine girmezse bu işi kontrol edemeyiz

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 22 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklamada;  korona virüsüyle mücadelede önümüzdeki haftanın en kritik dönem olduğunu söyleyerek, “Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlara temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İran ve Çin’e bakıldığında vakaların azaldığını ancak Avrupa ve ABD’ye göre hızlı bir artış söz konusu olduğunu vurgulayan Ceyhan, “Yayılma kontrolden çıktı diye bir şey şu an söyleyemeyiz. Çok kritik bir dönemdeyiz. Şu bir hafta en kritik dönem. Bu haftada kontrolleri hızlı bir şekilde yapmazsak kontrol etmesi çok zor bir döneme girebiliriz” diye konuştu.

Vakaların tüm illere yayılmasıyla durumun zor olacağına işaret eden Prof. Ceyhan, “İllerin açıklanmasında böyle bir yarar olabilir. İllerin açıklanmamasının mantıklı gerekçeleri var tabii, devletimiz bu konularda önlem alıyordur. Vakalar sadece belli illerdeyse karantina uygulanıp, giriş çıkışlar durdurulabilir. Biz İtalya’dan daha büyük bir ülkeyiz, kontrol etmemiz çok zor olur. Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlara temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil” dedi.

Ceyhan, sokağa çıkma yasağına ilişkin ise şunları söyledi: “Virüsün yayılımını önlemenin tek yolu herkesin eve kapanmasıdır. 65 yaş üstüne getirilen sınırlama ölümlerin önüne geçmek için atılan bir adım. Ülkeler için sokağa çıkma yasağı kararı vermek kolay değildir. Bakın hepsi başta öneride bulundu hepsi sonra mecburen getirmek zorunda kaldı. Böyle giderse bizde aynı kararı vermek zorunda kalabiliriz.”

Koronavirüsle ilgili birtakım ünlülerin paylaştığı ilaçlara insanlarımız itibar etmesin. Bu suiistimale açık bir şeydir. Şu anda bu kadar vakada binlerce şey deneniyor. Ama etki olan bir şey olmadı. Başka virüslerde denenen ilaçlar deneniyor şu anda. Kulaktan dolma her ilaç kullanılmamalı. Bu virüsün henüz koruyucu bir ilacı yok. Hekim önerisi olmadan alınan ilaçlar kötü sonuçlara yol açabilir.”

Akciğer hastalığı varsa ve hastaneye yatmışsa bu bir kaç haftayı buluyor. Eğer akciğere inmezse virüs ortalama 1 hafta sonra azalma başlıyor ve sonra düzeliyor. Virüs akciğere inerse göğüs ağrısı, ishal görülüyor, nefes darlığı başlıyor. Çoğunda 8 günde bulaşıcılık sona eriyor. Garanti olsun diye 14 güne kadar bekletiliyor.”

Paylaş
Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir