Türkiye ve Dünyada Koronavirüste son durum… (27 Şubat 2020 itibariyle)

Türkiye ve Dünyada Koronavirüste son durum… (27 Şubat 2020 itibariyle)

Yeni tip koronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ediyor. Son verilere göre dünya genelinde 82 bini aşkın kişi yakalanmış durumda. Ölü sayısı da 2 bin 798’e yükseldi. Virüsün yayıldığı ülke ve bölgelerin sayısı ise 40’ı geçti. Koronavirüsün yayıldığı en son ülkeler komşumuz Gürcistan, Pakistan, Norveç, Romanya, Danimarka, Estonya ve Kuzey Makedonya oldu. Böylelikle koronavirüs tespit edilen Türkiye’ye komşu ülkelerin sayısı 4’e yükseldi.

DÜNYADA KORONAVİRÜSTE SON DURUM (27 Şubat 2020)

Çin’de Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 2.746’ya yükseldi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 746’ya çıktı. Tespit edilen toplam vaka sayısı ise 78 bin 497’ye ulaştı. Taburcu olanların sayısı ise 30 bin 311’e yükseldi.

40’tan Fazla Ülke Ve Bölgeye Sıçradı

40’ın üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip koronavirüsü nedeniyle dünyada 2 bin 798 kişi yaşamını yitirdi, vaka sayısı ise 82 bin 152 oldu.

İran’da önlemler artıyor

Komşu İran’da da 27 Şubat 2020 tarihi itibariyle ölenlerin sayısı 19’a ulaştı.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle “şehirleri karantinaya almak yerine şüpheli kişilerin şehirlere giriş ve çıkışlarına kısıtlama getirileceğini” söyledi. Koronayla Mücadele Merkezi tarafından alınan kararları açıklayan Nemeki, Sağlık Bakanlığına bağlı ekiplerin, geçişlerin yoğun olduğu şehirlerin girişlerine yerleştirileceğini aktardı.

Şehirlere karantina uygulamak yerine şüpheli kişilerin giriş ve çıkışlarına kısıtlama getirileceğini ifade eden Nemeki, tüm yolcuların vücut ısısının dijital aletlerle ölçüleceğini, şüpheli kişilerin de 14 gün karantina altına alınacağını kaydetti. Ayrıca, Virüs tespit edilen eyaletlerde okulların 3 gün tatil edileceğini ve üniversitelerin de bir hafta kapalı olacağını aktaran Nemeki, türbelere girişlere kısıtlama getirileceğini, virüsün görüldüğü kentlerde cuma namazının kılınmayacağını söyledi.

Gürcistan’da İlk Kovid-19 Vakası Tespit Edildi

Gürcistan Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Ekaterine Tikaradze, başkent Tiflis’teki hükümet binasında düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan’da ilk Kovid-19 vakasının görüldüğünü kaydederek, “İran’dan Azerbaycan üzerinden dün ülkeye dönen bir Gürcistan vatandaşının Kovid-19 taşıdığı tespit edildi.” dedi.

Tiflis’teki Richard Lugary Halk Sağlığı Araştırma Merkezi’nin laboratuvarında yapılan test sonucunda Kovid-19 taşıdığı belirlenen hastanın Tiflis Enfeksiyon Hastanesi’ne nakledildiğini aktaran Tikaradze, bunun paniğe neden olmaması gerektiğini dile getirdi.

Tikaradze, ayrıca gümrük kapısında vatandaşı kontrol eden çalışanların da kontrol edilmek üzere hastaneye götürüldüğünü ifade etti.

Kuzey Makedonya’ya da sıçradı

Kuzey Makedonya Başbakanı Oliver Spasovski ve Sağlık Bakanı Venko Filipçe, hükümet binasında koronavirüse ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Filipçe, bu sabah Bulaşıcı Hastalıklar Kliniğine kaldırılan 1970 doğumlu bir kadında Kovid-19 tespit edildiğini, bunun Üsküp’te görülen ilk vaka olduğunu söyledi.

“Paniğe gerek yok” ifadesini kullanan Filipçe, söz konusu kişinin, klinikte karantina altına alındığını kaydetti.

Virüs tespit edilen kadının, 1 aydır İtalya’da bulunduğunu, 2 haftadan bu yana hasta olduğunu dile getiren Filipçe, kadının, İtalya’da tedavi gördüğü ancak orada koronavirüsüyle ilgili herhangi bir teste tabi tutulmadığını vurguladı.

Pakistan’da İlk Kovid-19 Vakaları Tespit Edildi

Sağlık Bakanı Zafer Mirza, Twitter’dan yaptığı açıklamada, yaklaşık 200 milyon nüfuslu ülkede ilk kez iki kişide Kovid-19 tespit edildiğini duyurarak, her iki vaka için belirlenen standartların uygulandığını kaydetti.

Bu iki kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Mirza, “Paniğe gerek yok. Her şey kontrol altında.” ifadesini kullandı.  Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 taşıdığı tespit edilenlerden birinin İran’ı ziyaret ettikten sonra Karaçi’ye gelen 22 yaşında bir erkek olduğunu kaydetti.

Almanya Sağlık Bakanı, Eyaletlerden Pandemi Eylem Planlarını Güncellemelerini İstedi

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, başkent Berlin’de yaptığı açıklamada, son iki günde Kuzey-Ren Vestfalya ve Baden-Württemberg’de ortaya çıkan Kovid-19 vakalarına işaret ederek, “Almanya’da korona salgınının başındayız.” ifadesini kullandı.

Virüsün tespit edildiği kişilerin, çok sayda kişiyle temasta bulunduklarından geriye dönük enfeksiyon zincirini takip edemediklerini belirten Spahn, bunun, Almanya’da yeni bir durum olduğunu kaydetti.

Salgının, Almanya’yı pas geçeceğine inanmadığını aktaran Spahn, “Bu nedenle, eyaletlerin Sağlık Bakanlarından pandemi eylem planlarını güncellemelerini ve bunların uygulanmaya konulması ihtimaline hazırlanmalarını rica ettim.” dedi.

Bakan Spahn, gelecek hafta da Eyaletlerin Sağlık Bakanlarıyla görüşeceğini kaydetti.

Koronavirüsü konusunda hızlı ve duruma uygun hareket ettiklerini vurgulayan Spahn, “Ülkede virüsle ilgili durum son saatlerde değişti.” değerlendirmesinde bulundu.  Almanya’da son iki günde 5 yeni Kovid-19 vakası ortaya çıkmıştı.

Kuveyt’te Okullar 2 Hafta Tatil Edildi

Hükümet Sözcüsü Tarık el-Mezram, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu toplantısında, tüm okulların 1 Mart 2020 itibarıyla 2 hafta tatil edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı ise İran’a seyahat edenlerle bağlantılı 1 kişide daha Kovid-19 tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 26’ya yükseldiğini bildirdi.  Kuveyt, koronavirüsün ölümlere yol açtığı İran’dan yaklaşık 800 vatandaşını tahliye etmişti.

Lübnan’da İkinci Vaka

Lübnan’da ise yeni tip koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 2’ye çıktı. Sağlık Bakanlığı, 20 Şubat 2020’de İran’ın Kum kentinden gelen yolculardan birinde daha yeni tip virüs tespit edildiğini açıkladı. Başkent Beyrut’taki Refik Hariri Hastanesi’ne kaldırılan hastanın durumunun iyi olduğu kaydedildi.

Irak’ta Okullar 10 Gün Tatil Edildi

Irak hükümetine bağlı Kriz Yönetimi Ağından yapılan yazılı açıklamada, virüs sebebiyle ülke genelindeki üniversiteler dâhil tüm eğitim kurumlarının 10 gün tatil edildiği belirtildi. Ayrıca sinema, kahvehane, eğlence yerleri ve diğer sosyal etkinlik mekânlarının yarından itibaren 7 Mart 2020 tarihine kadar kapatılmasına karar verildi.

Iraklıların Çin, İran, Japonya, Güney Kore, Tayland, Singapur, İtalya, Kuveyt ve Bahreyn’e gitmesine de yasak gelirken, diplomatik heyetlerin bu yasaktan istisna tutulduğu ifade edildi. Ayrıca, Kriz Yönetimi Ağı kararına göre, Bahreyn ve Kuveyt’ten de Irak’a girişlere izin verilmeyecek.

Irak Sağlık Bakanlığı dün Kerkük’te, bir süre önce İran’dan dönen aynı aileye mensup 4 kişide Kovid-19’a rastlandığını duyurmuştu. Necef kentinde virüs tespit edilen İranlı öğrenci ise ülkesine gönderilmişti.

Amman-Roma Seferlerine Virüs Engeli

Ürdün Kraliyet Hava Yolları, İtalya’da 12 kişinin ölümüne yol açan koronavirüs nedeniyle Amman-Roma seferlerini askıya aldı. Hava yolu şirketinden yapılan açıklamada, sefer düzenledikleri bölgelerde virüsün yayılmasıyla ilgili gelişmelerin yakından takip edildiği aktarıldı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 26 Şubat 2020 tarihli yaptığı açıklamada, koronavirüs vakalarının İtalya, İran ve Güney Kore’de “ani” artışından “derin endişe” duyduklarını belirtmişti. Yeni tip koronavirüs, İran’da 19, İtalya’da 12 ve Güney Kore’de 11 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Fransa’da İkinci Ölüm

 Fransa’da ise hayatını kaybedenlerin sayısı ikiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 18’e çıktı.

Hayatını kaybeden ikinci kişinin 60 yaşında bir Fransız vatandaşı olduğu ve daha önce virüs görülen hiçbir yerde bulunmadığı açıklandı.

İtalya’da 12 Ölü

 İtalya’da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi. Koronavirüs vakaları ve ölümlerinin geçen cumadan (21.2.2020) bu yana arttığı ülkede ölü sayısı dün itibariyle çift haneli rakamlara ulaştı.

İtalya genelinde koronavirüsü vaka sayısı da 357’ye yükselirken, salgının diğer bölgelere de sıçramaya başlandığı gözlendi. Kuzeydeki Bergamo kentinden güneydeki Sicilya adasının merkezi Palermo kentine tatile giden 3 kişide de Covid-19’a rastlandı.

Virüsün ilk kez ikisi 10, diğerleri 4 ve 15 yaşındaki dört çocuğa bulaştığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada virüs tespit edilen kişinin İtalya’nın kuzeyinden ülkesine dönen 38 yaşındaki bir Yunan kadın olduğunu açıkladı.

Koronavirüs Yeni Bir Kıtaya da Yayıldı

Latin Amerika ülkesi Brezilya’da bir kişide koronavirüsü vakasının görüldüğü açıklandı. Brezilya Hükümeti, Sao Paulo’daki hastanede İtalya’dan gelen 61 yaşındaki bir kişide koronavirüsünün saptandığı aktarıldı.

————————————————-

TÜRKİYE’DE KORONAVİRÜS’TE SON DURUM (27.2.2020)

Sağlık Bakanı Koca’dan İran’dan gelen uçakla ilgili açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara’da Corona virüsü şüphesi nedeniyle karantinaya alınan kişiler ve virüse karşı alınan önlemlerle ilgili açıklama yaptı. Koca, İran’dan getirilen 142 kişide hastalık belirtisinin olmadığını ifade ederek, testlerinin negatif çıktığını açıkladı.

Koca, ”Farklı illerde şüpheli bildirimler olmakta. Herhangi bir tetkik sonucu pozitif çıkmadı. Niğde’de Pakistanlı iki düzensiz göçmenin numuneleri negatif çıktı” dedi.

‘İran’da Ölü Sayısı Artıyor’

İran’da ölü sayısının arttığını vurgulayan Koca, ”Aldığımız kara sınırı tedbirlerini ve uçuş sınırlarını hatırlatmıştı. Kara sınırı kapılarımızda hastaneleri oluşturup gelen kişileri, İran’da kimseyi almamaya ve gelmek isteyen Türk vatandaşlarımızı da 14 günlük karantina dönemini nasıl uygulayacağımızı gelen kişilere anlatma girişiminde bilim kurumunun bir yaklaşımı oldu. Kum ve Meşhed geçmişi olan kişilerin 14 gün boyunca gözetilmesi, bulgusu olan kişilerin hastanede takibi, bu bölgelerde geçmişi olmayan kişilerin de değerlendirmesi yapıldıktan sonra gözlemevi, hastane ve misafirhane gibi yerlerde en az 7 gün bekletilmesi ve yine gerektiğinde bilim kurulunun analizi sonucu 14 gün bekletilmesi yaklaşımı benimsendi. Ayrıca yarın sınır kapılarımızda alınan tedbirleri yerinde görmek üzere hareket etmiş olacağım. Hem izolasyon alacağımız hastaneleri ve sınırdaki uygulamaları yerinde görmek açısından gideceğim” dedi

‘Koronavirüs Yarın Olmayacağı Anlamına Gelmez’

Şu ana kadar testlerin pozitif çıktığı hiçbir ilimiz olmadığını söyleyen Koca, ”Koronavirüse  şu ana kadar rastlanmadı. Ama yarın olmayacağı anlamına gelmez. Birçok hastanemizde karantina odalarımızı, yoğun bakım odalarımızı aktif hale getirdik. Pozitif çıktığında nerede, nasıl bu tedavinin sürdürülmesi gerektiğini bilim kurulunda tartışacağız” ifadelerini kullandı.

‘Sınırdan Geçişler Kapalı’

Koca, ”Şu andan sınırdan geçişler kapalı, hava yolu kapalı, dolayısıyla kaç kişinin gelmek istediğine ilişkin net bir bilgi yok. Hac dönemine daha zaman olduğu için bilim kurulu gündemine almadı, şu an için önümüzdeki haftalar, bölgede, ülkemizdeki ve dünyadaki seyri bunu belirlemiş olur. Ama hac için epey bir zamanımız var” dedi.

Zonguldak’ta Koronavirüs Alarmı! (İHA, 26.2.2020)

Karadeniz Ereğli ilçesindeki Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’na İran’dan malzeme getiren 13 İran uyruklu şoför; tedbir amaçlı gözlem altına alındı. 13 kişiden 1’inde yüksek ateş gözlendiği öğrenildi. İlk olarak Kdz. Ereğli ilçesinde muayeneleri yapılan 13 İran vatandaşı, ambulanslarla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Site Hizmet Binası’na getirildi.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, “gözlem altına alınanlardan birinin ateşi çıktı, tedbir amaçlı olarak onların da numuneleri alınıp tahlilleri yapılacak. Sonuçlara göre ya daha ileri tedaviye bakılacak ya da serbest bırakılacak. Virüs tespit edilirse ondan sonra karantina süreci olacak” dedi.

—————————————————-

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü, “Karantina, Covid-19 çok ölümcül olduğu için değil, ‘değişim geçirmesin’ diye…

Koronavirüs bir biyolojik silah değil çünkü virüsün genetik diziliminde insan eliyle yapılmış bir değişiklik saptanamadı.

Virüsleri kullanarak bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı “silahlanmasını” sağlayacak araştırmaları yürüten Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Tolga Sütlü: “Koronavirüs bir biyolojik silah değil çünkü virüsün genetik diziliminde insan eliyle yapılmış bir değişiklik saptanamadı. Paniğe gerek yok, alınan sıkı karantina önlemleri virüs çok öldürücü olduğundan değil, daha fazla yayılarak hızla mutasyon geçirmesini engellemek için.”

Virüsleri kullanarak vücuttaki “doğal öldürücü hücrelerin” genetiğini değiştirip sadece kanser hücrelerine saldıracak hale getiren, bu yolla da tümörlerin bağışıklık sisteminin kendisi tarafından yok edilmesini hedefleyen Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü, bu şekilde pek çok kanser türüne karşı tedavi geliştirmeyi amaçlıyor. “Kanser immünoterapisi” alanında yürüttüğü çalışmaları TÜBİTAK tarafından da desteklenen Dr. Tolga Sütlü, çalışmalarında virüsleri ‘bir araç olarak’ sıkça kullanıyor. Dr. Sütlü, son günlerde dünyanın gündeminden düşmeyen yeni tip koronavirüs “Covid-19” ile ilgili de şu uyarılarda bulundu:

“Bu yeni koronavirüs’ün bu kadar hızlı yayılmasının sebeplerinden biri, henüz semptom bile başlamadan, yani kuluçka döneminde dahi buluşabilme özelliği. Virüsler, ancak konaklar (insan, hayvan vb) üzerinde kendilerini değiştirebildikleri için ne kadar çok yayılırsa o kadar hızlı ve fazla mutasyon geçirir. Bu da virüsün yeni özellikleriyle, belki daha da güçlenerek karşımıza çıkması demektir. Şu anda tüm dünyadaki sıkı karantina önlemlerinin en büyük nedeni bu yayılımın kısıtlanmasıdır. Virüs çok ölümcül olduğu için değil, Covid-19 bir biyolojik silah değil. Buna dair hiçbir bilimsel kanıt yok. Bir virüsün gen dizisini analiz etmek mümkün. ‘İnsan eliyle’ bir genetik değişiklik yapılmış mı anlaşılır. Teknik bilgisi olan birinin fotomontajlı bir resimdeki değişikliği tespit edebilmesi gibi. Çin’e karşı biyolojik saldırı olsaydı Çin bunu iki günde tespit edip gösterebilirdi.”

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir