Türkiye’nin Koronavirüs ile Mücadelesi Sağlık Turizmi için Umut Verici

Türkiye’nin Koronavirüs ile Mücadelesi Sağlık Turizmi için Umut Verici

Dünya Turizm Günü (27 Eylül 2020

Dünya Turizm Örgütü, 1980’den itibaren belirlenen 27 Eylül tarihi, Dünya Turizm Günü olarak kutlanmaktadır. Bu tarih, 27 Eylül 1970’te belirlenmiş ve 1980’den itibaren uygulamaya koyulmuştur. Dünya Turizm Günü’nün amacı, uluslararası toplumlar için turizmin önemini vurgulamak ve farkındalık yaratmaktır. Turizm’in sosyal, kültürel, politik ve ekonomik değerler üzerindeki etkisine dikkat çekilir.

Dünya Turizm Örgütü, Ekim 1997’de İstanbul’da düzenlenen 12. oturumda her yıl bir ülkenin bu güne ev sahipliği yapmasına karar vermiştir. Ekim 2003’te Çin’in Pekin kentinde düzenlenen 15. oturumda ise ev sahipliği ile ilgili coğrafi sıraya uyulması; 2006’da Avrupa’da, 2007’de Güney Asya’da, 2008’de Amerika’da, 2009’da Afrika’da, 2011’de ise Ortadoğu’da olması kararlaştırılmıştır.

27 Eylül’ün Dünya Turizm Günü olarak kutlanmasını Nijerya turizm acentesi eski başkanı ve Afrika Seyahat Komisyonu başkanı merhum Ignatius Amaduwa Atigbi önermiştir. Dünya Turizm Günü’nün rengi mavidir.

Türkiye’nin Koronavirüs ile Mücadelesi Sağlık Turizmi için Umut Verici

Dünyada Koronavirüs (Covid-19) salgından en çok etkilenen alanlardan biri de hiç kuşkusuz ‘Bacasız Sanayi’ olarak adlandırılan turizm sektörü oldu. Sektörün daha çok gelişmesi ve elde edilen gelirlerin artması için bu alanın çeşitliği de büyük önem taşıyor. Bu alt sektörler arasında ise turizmin 12 aya yayılmasını sağlayan sağlık turizmi öne çıkıyor. ‘27 Eylül Dünya Turizm Gününün’ önemine vurgu yapan Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Derneği ve Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Holoğlu, “Salgın turizm sektöründe büyük kayıplara neden olurken ülkemizin koronavirüs ile mücadelesi ise önümüzdeki dönemler için özellikle sağlık turizmi açışından umut verici olarak değerlendirebiliriz. Türkiye zaten dünya standartlarında sağlık hizmetleri, fiyat politikası, konum gibi sağladığı birçok avantaj ile dünyada önde gelen destinasyonlar arasında yer alıyor. Öyle ki Türkiye’nin sağlık turizmi 5 yılda yüzde 60 oranında artış yakaladı. Türkiye’nin elde ettiği 6 milyar dolarlık rakamın 2020’de daha yükseleceğini umuyorduk. Ancak nisan ayından itibaren her şey durdu” dedi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını küresel çapta bir turizm krizine de sebep oldu. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü, Covid-19’un turizm sektörüne etkilerine ilişkin raporu da bu durumu destekler nitelikte. Rapora göre sadece Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre bu yıl turist sayıları yüzde 93 geriledi. Covid-19 nedeniyle Ocak-Haziran 2020 aylarında uluslararası turist sayısının 440 milyon kişi azaldığı ve küresel turizmde 460 milyar dolar gelir kaybı yaşandı. Söz konusu kaybın ise 2009’daki küresel ekonomik krizde turizmde yaşanan gelir kaybından beş kat fazla olduğu belirtildi.

Güvenli Turizm Modeli Sektörü Hareketlendirdi

Güvenli turizm’ modeliyle dikkatleri üzerine çeken Türkiye’nin sektörde salgının yaşattığı kaybı da en aza inmeye çalıştığını dile getiren Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Derneği ve Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Holoğlu, “ Turizmde alınan tedbirler, koronavirüs ile mücadelede yürütülen başarı süreç gibi etkenler geçtiğimiz yıllardaki gibi olmasa da bir hareketlilik sağladı. Aynı zamanda ülkemizde bu alandaki çeşitlilikte ekonomiye büyük katkı sağlıyor.Sağlık turizmi de bu alanlardan biri. Mesela Normal turist ortalama650 dolar bırakırken, sağlık turisti 3-4 bin dolar bırakıyor. Bu sağlık turistinin ortalama 4 bin dolar harcaması demektir. Fakat pandeminin etkisi nedeniyle sağlık turizminde geçtiğimiz yıl ile kıyasladığımızda bu yılın ilk 6 ayında yüzde 70 oranında bir düşüş yaşadık. Mart ayından itibaren ise bu turizm türü aylık yüzde 20 oranlarında gerçekleşmektedir” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü hakkında kısa bilgi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ), uluslararası seyahat ve turizm alanında faaliyet gösteren BM uzman kuruluşudur. BMDTÖ, turizm politikaları, istatistikleri ve konuyla ilgili bilgi üretimi konusunda global bir forum işlevi görmektedir. Günümüzde 150 asil (bağımsız devletler), 7 bağlı (iç işlerinde otonom, dışişlerinde başka bir ülkeye bağlı yönetimler) ve 300 civarında bağımlı üyesi bulunmaktadır. 300 bağımlı üye arasında otel zincirleri, seyahat şirketleri, eğitim kurumları ve özel sektör kuruluşları yer almaktadır. BMDTÖ, “sürdürülebilir ve dünya ölçeğinde erişilebilir turizmi geliştirmek” amacını taşımaktadır. Kurum, turizm vasıtasıyla “ekonomik büyüme sağlanmasını, iş imkânları yaratılmasını, doğal ve kültürel mirasın korunmasını, barışın temin edilmesini ve insan haklarına saygının artırılmasını” hedeflemektedir. BMDTÖ’nün merkezi Madrid’de olup, resmi dilleri “İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Rusça”dır.

BMDTÖ, turizm alanında, en önde gelen uluslararası kuruluştur. Alanında küresel bir forum işlevi görmektedir. Örgüt çalışmalarına katılım ile “dünya turizm ajandası, trendler, uluslararası işbirliği olanakları, turizm sektörü ile bağlantılı teknolojik gelişmeler, araştırmalar, istatistikler, projeler ve bilgi transferine ilişkin güncel bilgi sağlanmaktadır. Diğer taraftan, BMDTÖ teknik bir örgüt olmasına karşın, çeşitli politikalarının, yol haritalarının belirlenmesi esnasında “üye ülkelerin siyasi çıkarlarının da gündeme geldiği” bir platform olabilmektedir. Dolayısıyla, Örgüt toplantılarının takibi ile ülkemizin çıkarlarının korunması söz konusu olabilmektedir. Ayrıca, BMDTÖ etkinlikleri esnasında ülke heyetleri bir araya gelme fırsatı bulmakta, ülkemiz, diğer ülkelerle ikili ve çok taraflı ilişkiler kurabilmekte ve işbirliği imkânı elde etmektedir.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesi

Paylaş
Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir