Türkiye’nin yangınlarla mücadelesinde 10’uncu gün.
Orman yangınıyla mücadelede yeni karar! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Görevli olmayanlar bundan böyle yangın mahalline alınmayacaktır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Ağustos 2021 Cuma namazı çıkışı gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Bugün itibariyle artık 9 günü aşmış durumda. 44 ilimizde çıkan orman yangınlarının 196’sı kontrol altına alınmış durumda. 5 ilimizdeki 12 yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor” dedi. Orman yangınıyla mücadelede yeni alınan kararı da duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Yangın mahalline görevli olmayanlar bundan böyle kesinlikle alınmayacaktır” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Geleceğe Nefes Kampanyası’yla her vatandaş için 3 fidan olacak şekilde toplam 252 milyon fidanın yıl bitmeden dikileceğini açıkladı. Erdoğan, ayrıca ‘Help Turkey’ soruşturması ile ilgili olarak da ”Yalan terörü estirenlere prim vermeyeceğiz” dedi.
Uçaklar, helikopterler, arazöz ile TOMA’lar ve köylülerin kendi imkanları da dâhil olmak üzere yoğun bir çalışmanın devam ettiğini dile getiren Erdoğan, orman yangınlarıyla mücadele için tüm imkanların seferber edildiğini vurguladı.
Erdoğan, karadan ve havadan müdahale araç sayısının hızlıca artmış durumda olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Bu konuyla ilgili olarak özellikle Azerbaycan’ı zikretmek durumdayım. Bugün yine buraya gelmeden önce İlham Aliyev kardeşimizle 11.15’te bir telefon görüşmesi yaptık. Şu an itibarıyla 600’ü aşkın yetişmiş itfaiyeci göndermiş durumlalar. Bunu biraz daha artırabiliriz, araç gerekleriyle beraber gönderebiliriz diyor. Bunlar yetişmiş itfaiyeciler. ‘Ben bunları hemen son olarak 100 civarında itfaiyeciyi göndereyim.’ dedi. ‘İsabetli olur’ dedim. Böyle bir ekibi de yine hemen gönderecek. Onlar da büyük ihtimalle bugün gelirler. Bütün bunlarla beraber tabii şu anda 16 ambifik uçak yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyor.
Son olarak Ukrayna’dan gelen gece görüşlü olmanın ötesinde gece söndürme kabiliyeti olan 5 helikopter var. Bunlar 24 saat full çalışacak. Havada durma süreçleri de bunların yüksek. Şu anda onlar da çalışmaya başladılar. Onlar da tabii Ukrayna’dan gelenlerle ciddi bir güç kazanmış olduk. Şu an itibarıyla 56 helikopter yangın söndürme faaliyetlerine devam ediyor. Bunlarla beraber 9 insansız hava aracı arazide çalışıyor. 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinası ki bunlar özellikle mesela termik santralin etrafını açmada dozerlere çok ihtiyacımız oluyor. Bunun etrafını açmak suretiyle özellikle termik santralin buradaki tehlikeden arındırılması lazım. Şu an itibarıyla da termik santraldeki gelişmeler olumlu istikamette.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 bin 250 personelle yangınlara etkin şekilde müdahale edildiğini vurgulayarak, yangın mahalline görevli olmayanların bundan böyle kesinlikle alınmayacağını söyledi. Görevli olmayan, bu işi bilmeyenlerle yangın mahallinde mücadele etmenin başka sıkıntılar, bunların yanında yaralanmalar meydana getirebileceğini dile getiren Erdoğan, bunların yaşanmasını istemediklerini kaydetti.
Toplam hava filosunun şu anda 16 uçak 56 helikopterden oluştuğunu belirten Erdoğan, “Orman teşkilatımızda 3 ambifi uçak ve 39 helikopter var. 7 adet jandarma helikopteri, farklı ülkelerden gelen 23 hava aracı söz konusu. Diğer ülkelerden gelen hava araçlarına baktığımızda Rusya 5 tanker uçağı ve 3 helikopter, Ukrayna 3 tanker uçak ve 4 helikopter, bunun yanında İspanya 2 amfibik uçak, Hırvatistan bir amfibi uçak, İran bir tanker uçak ve 2 helikopter, Azerbaycan daha bir amfibik uçak ve bir helikopter göndermişti. Bir de itfaiyecilikte çok iyi yetişmiş elemanlarından bugün 100’ü aşkın bir grubu daha gönderecekler.” ifadelerini kullandı.
”252 milyon fidanı yıl bitmeden dikeceğiz”
Erdoğan, yeni ağaçlandırmanın doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacağını vurgulayarak, “Geleceğe Nefes kampanyasıyla her vatandaşımız için 3 fidan olacak şekilde toplam 252 milyon fidanı yıl bitmeden inşallah dikeceğiz. Yeşil vatanı korumak için cansiperane mücadelemiz devam edecektir.
Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede 10’uncu gününe girdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “28 Temmuz-06 Ağustos 2021 tarihleri arasında, ülkemizde meydana gelen 208 adet orman yangınının 196’sı devletimizin tüm imkânları seferber edilerek kontrol altına alındı.” ifadeleri kullanıldı.
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bir haftayı aşkın süredir söndürülemeyen yangın Sazak ve Çayhisar Mahallesi’nde gece boyunca devam etti. Son alınan karar ile Çayhisar’a bağlı Çöğenli Yaylası için de boşaltma kararı alındı. Boşaltılan ve yangının etkili olduğu mahallelerden Çayhisar Mahallesi’nde yaşayan 63 yaşındaki Düriye Korkut, “Bu yaşım oldu köyümüzde böyle bir yangın görmedim” dedi.
Denizli’nin Buldan ilçesindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın kontrol altına alındı. İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ile Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Çalışmalara İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı TOMA da katıldı.
Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya sınırlarında 14 farklı noktada devam eden yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangın, yerleşim yerlerinden uzakta ve sarp vadilerde sürüyor, alevlerin etkisini yitirdiği pek çok noktada da soğutma çalışması yapılıyor. Hava müdahalesiyle günde 1650 sorti yapılan bölgede, rüzgarın hızının azalmasıyla yangının bugün kontrol altına alınması bekleniyor.
Manavgat’ta, 28 Temmuz günü saat 12.05’te 4 farklı noktada başlayan orman yangınlarında 9’uncu güne girildi. Manavgat’a sınır ilçeler Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya’nın bazı mahallelerine de sıçrayan yangında, 7 kişi yaşamını yitirdi. İlk yangınlardan birini ilçe merkezinde başlatan C.Y. (16), Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında ‘kasten orman yakmak’ suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Marmaris’teki yangınlarla ilgili son gelişmeleri aktardı. Ersoy, “Marmaris’te yangınlar tamamen kontrol altına alındı.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Antalya Manavgat ve Gündoğmuş yangınları kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor” açıklamasında bulundu
Milas’taki orman yangınları, termik santralları alarma geçirdi
Milas’taki yangın, Kemerköy’ün ardından yakınındaki Yeniköy Termik Santralı’na yöneldi. Santraldaki hidrojen tankları önlem için boşaltıldı. İki santral arasında 60 metre eninde savunma hattı oluşturuldu.
Mazı, Çökertme’yi yakıp geçen Milas’taki yangın, Kemerköy’ün ardından Yeniköy Termik Santralı’na yöneldi. Santraldaki hidrojen tankları önlem için boşaltıldı. İki santral arasında 60 metre eninde savunma hattı oluşturuldu. Yöre halkı rüzgârın güneyden esmesi halinde yangının köyleri vuracağına dikkat çekiyor.
Önceki gece boyunca Kemerköy’de bulunan Tes-İş Sendikası Yatağan Şubesi Genel Sekreteri Mustafa Koçak, yaşadıklarını anlattı. Önceki gün santral çevresinde tüm önlemlerin alındığını belirten Koçak, “Akşamüzeri güçlü rüzgâr ile yangın santralı vurdu. Santral içindeki otlar, ağaçlar yandı. Santralın arkasında 300 metrelik sarp bir bölge var. Buraya ulaşılamadı. Buradan ateş karşı tepeye atıyor. Yangın şiddetli rüzgâr nedeniyle durdurulamadı.”
Santralda ciddi bir hasar oluşmadığını, yanan kablolar bulunduğunu, bir-iki gün içerisinde yeniden devreye alınacağını kaydeden Koçak, şimdi Yeniköy Termik Santralı için risk oluştuğunu belirtti. Koçak, şunları söyledi: “Uçaklar, helikopterler sürekli su atıyor. İki santral arasında 60 metre eninde hat oluşturuluyor. Ağaçlar kesiliyor, savunma hattı kuruluyor. Yeniköy’de de güvenlik için hidrojen tankları boşaltıldı.”
Tes-İş Sendikası Genel Başkanı Ersin Akma da “Kemerköy santralını kuşatan yangın nedeniyle gece hiçbirimizin gözüne uyku girmedi. Sabah saatleri itibarıyla yangın kontrol altına alındı” dedi. Ana binada ciddi bir hasar olmadığını, soğutma çalışmaları yapıldığını belirten Akma, “Eklentilerde oluşan hasarlarla ilgili tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra durum daha net bir şekilde ortaya çıkacak” dedi. Tehlikenin henüz geçmediğini dile getiren Akma, “Yeniköy santralımız da tehlike altında. Yangınların yeni bir faciaya neden olmadan bir an evvel sona ermesini istiyoruz” dedi.
Ormanla iç içeler
Muğla’da bulunan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri, 2014 yılında tüm itirazlara karşın özelleştirildi. Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri IC İÇTAŞ Enerji – LİMAK Enerji ortaklığı tarafından 23 Aralık 2014 tarihinde işletilmek üzere devralındı. Yeniköy Termik Santrali 2 ünitesi ile 420 MW ve Kemerköy Termik Santrali de 3 ünitesi ile 630 MW olmak üzere, toplamda 1050 MW kurulu güce sahip. İki santral Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini karşılıyor. İki santral de ormanla iç içe. Ören’de denize çok yakın mesafede yer alan, ormanın içindeki Kemerköy Santrali yapıldığı ilk yıllarda yeri nedeniyle eleştiri konusu olmuştu. Kemerköy ile Yeniköy termik santralleri birbirlerine yakın.
Kaynak:
AA, Cumhuriyet, Hürriyet, Medya kuruluşları, 6 Ağustos 2021