Ukrayna Devlet Başkanı, BM Güvenlik Konseyini barış için harekete geçmeye çağırdı…

Ukrayna Devlet Başkanı, BM Güvenlik Konseyini barış için harekete geçmeye çağırdı…

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky 5 Nisan 2022 Salı günü, BM Güvenlik Konseyi’ne, II. Dünya Savaşı sırasında meydana gelen yok edilmiş bir doğayı hatırlatan ateşli bir konuşma yaptı. Rus kuvvetleri tarafından Bucha’da kasıtlı olarak sivillerin katledilmesini tüm çıplaklığıyla anlattı. 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler dünyanın güvenlik mimarisinin geleceğidir. Bu nedenle, Güvenlik Konseyi üyelerine varoluşsal bir seçim ortaya koymalarını istedi.

Başkan Zelensky, ” Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin vetosunu ölüm hakkına çeviren bir Devletle karşı karşıyayız” diye uyardı. Bu durum böyle devam ederse, ülkeler kendi güvenliklerini sağlamak için uluslararası hukuka veya küresel kurumlara değil, kendi silahlarının gücüne güvenecekler.

Kiev’in yeni kurtarılan banliyösü Bucha’dan yeni döndüğünü ve hafta sonu kitlesel sivil ölümlerinin görüntülerinin ortaya çıkmasıyla anılan yer olduğu belirtilerek, Rus güçlerinin Ukrayna’ya hizmet eden herkesi nasıl aradığını ve kasten öldürdüğünü anlattı.

Başkan Zelensky’nin 5 Nisan 2022 tarihinde BM Güvenlik Konseyine hitaben yaptığı konuşmada, yaşamını kaybedenlerin onuruna şunları söyledi: işkence gördükten sonra başından vurulanlar, kuyulara atılanlar, arabalarında otururken tanklar tarafından ezilenler ve uzuvları kesilen ve dilleri çıkarılanları saldırganlar “duymak istediklerini duymadılar” dedi.

Teröristlerin kullandığı taktikler

Rusya’yı “Ukraynalıları sessiz kölelere dönüştürmek” istemekle ve “yemeklerini çalmakla başlayıp kulaklarından kopardıkları kanla kaplı altın küpelerle biten” her şeyi açıkça çalmakla suçladı.

Bu taktiklerin, şu anda Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi tarafından uygulanıyor olmaları dışında, terörist grup DAEŞ tarafından kullanılanlardan farklı olmadığını söyledi. “Güvenlik Konseyi’nin garanti etmesi gereken güvenlik nerede?” konuştu.

‘Barışın gücü hâkim olmalı’

Holokost organizatörü Adolf Eichmann’ın cezasız kalmadığını hatırlatan Ukrayna cumhurbaşkanı, reform zamanının geldiğini söyledi. “Barışın gücü baskın hale gelmeli”.

Güvenlik Konseyine, kendi saldırganlığı hakkında alınan kararları artık engelleyememesi için Rusya Federasyonu’nu bir savaş kaynağı olarak kaldırması ya da konuşmaya katılmaktan başka yapacak bir şey yoksa “kendinizi tamamen dağıtması” için adeta meydan okudu. “Birleşmiş Milletleri kapatmaya hazır mısınız? Uluslararası hukukun zamanının geçtiğini düşünüyor musunuz?”  diye sordu.

“Ukrayna’nın barışa ihtiyacı var. Avrupa’nın barışa ihtiyacı var. Dünyanın barışa ihtiyacı var” dedi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Konsey’e daha önce verdiği bir brifingde bu savunmayı güçlendirerek, Konsey’in yalnızca Ukrayna konusunda değil, aynı zamanda dünya çapında barışa yönelik diğer tehditler konusunda da harekete geçmesini engelleyen bölünmelerden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Örgütün amiral gemisi güvenlik kuruluşunu savaşı sona erdirmek için “gücü dâhilindeki her şeyi” yapmaya çağırdı.

Sivil ölümlerin ikiye katlanması

Siyasi ve Barışı İnşa İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı  Rosemary DiCarlo  da benzer şekilde, 17 Mart’taki brifinginden bu yana koşulların ciddi şekilde kötüleştiğine dikkat çekti. Öldürülen Ukraynalı sivillerin sayısı iki katından fazla arttı; Ukrayna şehirleri, ağır topçu ve hava bombardımanları ile genellikle ayrım gözetmeksizin acımasızca dövülmeye devam ediyor ve yüz binlerce insan kâbus gibi koşullar altında kuşatılmış alanlarda mahsur kalıyor.

Mariupol ve diğer Ukrayna şehirlerine yapılan tahribat, bu anlamsız savaşın utanç verici özelliklerinden biridir” dedi.

Kiev ve Moskova’yı, devam eden müzakerelerdeki herhangi bir ilerlemeyi derhal eyleme dönüştürmeye çağırdı ve ayrım gözetmeyen saldırıların uluslararası insancıl hukuk uyarınca yasaklandığını ve savaş suçları teşkil edebileceğini vurguladı.

Sivil nesnelerin kitlesel yıkımı ve çok sayıda sivil zayiat, temel ayrım, orantılılık ve ihtiyat ilkelerine yeterince uyulmadığını kuvvetle göstermektedir” dedi.

‘Tehlikeli’ koşullar BM erişimini engelliyor

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Cenevre’den Konsey’e hitaben yaptığı konuşmada,  Ukrayna nüfusunun dörtte birinden fazlasının kaçtığını söyledi.

“Tehlikeli koşullar, sivillere veya onların bize erişmesine yönelik çabalarımızı engelliyor” dedi.

Ukrayna Kızıl Haçı yaptığı açıklamada; Bir ilerleme işareti olarak, geçtiğimiz gün Dnipro’daki insani yardım koordinasyon merkezinden uzak doğudaki Sievierodonetsk’e gıda, kışlık giysiler, gıda dışı ürünler, ilaç ve hijyen kitleri ile başka bir konvoyun gönderildiğini duyurdu.

‘Önümüzde uzun bir yol var’

BM Acil Yardım Koordinatörü ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Yardımcısı Sergey Vershinin ile 4 Nisan 2022 tarihinde ve karşılıklı olarak askeri donanmalar üzerinde mutabık kalınan önerileri paylaştığı Savunma Bakan Yardımcısı ile ayrı ayrı “uzun ve samimi” bir biçimde, sivillerin tahliyesine ve yardımın güvenli geçişine izin vermek fikir alışverişlerini de anlattı..

Bu toplantılardan “önümüzde uzun bir yol var – ama seyahat edilmesi gerektiğine ve seyahat edeceğiz” inancıyla ayrıldığını söyledi. 7 Nisan’da, aynı konularda üst düzey Hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak üzere Ukrayna’ya gitmeyi planlıyor.

Sırt çantalarına doldurulmuş hayatlar

Ardından gelen tartışmada, ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, bombalanan binaların görüntülerinin ardında birçok insanın “hayatlarını sırt çantalarına doldurduğunu” ve şimdiye kadar bildikleri tek evlerini terk ettiklerini söyledi.

4 Nisan’da Moldova Cumhuriyeti ve Romanya’dan döndükten sonra Avrupa’nın bazı bölgelerindeki mülteci krizi hakkında kendi açıklamasını yaptı.

Eldeki bilgilere dayanarak, ABD’nin Rus güçlerinin Ukrayna’da savaş suçları işlediğini değerlendirdiğini söyledi. ABD, Moskova üyeliğini propaganda için bir platform olarak kullandığından, Rusya Federasyonu’nun İnsan Hakları Konseyi’nden uzaklaştırılmasını istiyor.

Rusya Büyükelçisi suçlamalara karşı çıktı

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ülkesinin Mariupol’da Ukrayna’dan herhangi bir yardım almadan 123.500 kişiyi kurtardığını söyledi. “Özel harekât” başladığından beri 600.000’den fazla insan Rus topraklarına tahliye edildi. “Zorlama veya kaçırmadan bahsetmiyoruz”, diye açıkladı. Bu gönüllü kararlar sosyal medyadaki videolarla destekleniyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı’na, “Rus ordusuna yönelik, görgü tanıkları tarafından doğrulanmayan asılsız suçlamaları vicdanınıza sunuyoruz” dedi.

Donbas bölgesinde Rusça konuşanlara karşı bir dil soruşturması başlatmasının ardından, Başkan’ın seçilmesine ilişkin umutların gerçekleşmediğini söyledi. Maidan’daki 2014 olaylarının ateşlediği “adaletsizlikleri düzeltmenin eşiğindeydik” diye hatırlattı.

Rus kuvvetlerine yönelik Bucha’daki suçluluk suçlamalarına yanıt olarak, Kiev ve Batı medyasını “açık tutarsızlıkları” teşvik etmekle suçladı ve aslında Ukraynalı radikallerin sivilleri vurduğuna dair kayıtlar olduğunu söyledi.

Ayrıca, Başkan Zelenskyy’nin Konsey’e sunduğu grafik bir videoda görülen cesetlerin “hiçbir şekilde” dört gündür yerde olduğu bildirilenlere benzemediğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı’na, ülkesinin Rusya Federasyonu’na karşı oynanan jeopolitik oyunda sadece bir piyon olduğunu kabul etmesini istedi.

Avrupa perspektifi

Avrupa perspektifinden, Ukrayna’dan kaçan milyonlarca mülteciyi kabul eden ulusların çoğunu oluşturan Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Olof Skoog, Rusya’nın saldırganlık savaşının kurallara dayalı düzeni, Avrupa ve küresel güvenliği tehlikeye attığını söyledi.

Bucha’dan gelen görüntüleri “ortak insanlığımız üzerinde bir leke” olarak nitelendirdi ve Moskova’nın askeri saldırganlığını derhal durdurmasını, tüm güçlerini Ukrayna’dan koşulsuz olarak çekmesini ve uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına tam olarak saygı göstermesini istedi.

Kaynak:

BM Haberleri, New York

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir