Uluslararası eşit aşı sağlama çabası, 61 ülkeye 32 milyon aşı gönderiyor

Uluslararası eşit aşı sağlama çabası, 61 ülkeye 32 milyon aşı gönderiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü “COVAX çalışıyor” 26 Mart 2021 Cuma günü yaptığı açıklamada, gazetecilere BM destekli aşı girişiminin yalnızca bir ayda 61 ülkeye 32 milyondan fazla aşı dağıttığını bildirdi.

Yılın başında, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, tüm Devletlerin 2021’in ilk 100 günü içinde aşılamaya başlayabilmesi için ülkeleri birlikte çalışmaya çağırmıştı.

Düzenli olarak gerçekleştirdiği bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, “177 ülke de aşılama başladı” dedi ve 100 günün dolmasına sadece 15 gün kala 36 ülkenin hala aşı beklediğini, böylece sağlık çalışanlarını ve yaşlıları aşılamaya başlayabileceklerini sözlerine ekledi.

Sıkışmalar bekleniyor 

Bu ülkelerden 16’sının ilk dozlarını önümüzdeki 15 gün içinde COVAX’tan (DSÖ eşgüdümünde oluşturulan eşit aşı temini birlikteliği) alması ve 20 ülkeyi beklemede bırakması planlanıyor.

“COVAX teslim etmeye hazır, ancak sahip olmadığımız aşıları teslim edemiyoruz” diyen Dr. Tedros, ihracat yasaklarının ve aşı diplomasisinin “arz ve talepte büyük eşitsizliklere” neden olan bozucu etkisine işaret etti.

Dahası, aşıya ihtiyacın artması ve ulusal stratejideki değişiklikler, COVAX’ın güvendiği on milyonlarca dozun güvence altına alınmasında gecikmelere yol açtı.

Çözülebilir sorun 

100. güne kadar tüm ülkeleri hazır hale getirmenin “çözülebilir bir sorun” olduğunu kaydeden BM yetkilisi, DSÖ “Acil Kullanım” için atışları açık olan ülkelerden “acil bir ara önlem” olabildiğince çok bağış yapmalarını istedi. Böylece 20 ülke daha önümüzdeki iki hafta içinde sağlık çalışanlarını ve yaşlılarını aşılamaya başlayabilir.

“COVAX’in hemen 10 milyon doza ihtiyacı var” dedi. Katkıda bulunan dozların “zor bir siyasi seçim” olduğunu kabul ederken, “kendi aşılama planlarına çok az aksamayla doz bağışlayabilecek pek çok ülke var” dedi.

Yapmada daha fazlası  

Dr. Tedros, şu anda COVAX’a iyi niyetle yatırım yapan birçok ülkenin aşı girişimini yetersiz bırakan ikili anlaşmalarla hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

“DSÖ ve ortaklarımız, üretimi artırmanın ve dozları güvence altına almanın yollarını bulmak için günün her saati çalışmaya devam ediyor”, dedi ve DSÖ Acil Kullanım Listesi için dört aşı daha değerlendirildiğini ve Nisanın 2021 sonu itibariyle bunlardan en az biri tarafından onaylanabileceğini söyledi.

Denizciler ve uçak mürettebatı, temel işçi statüsüne ihtiyaç duyuyor 

Beş BM Kuruluşu, 26 Mart 2021 günü yaptıkları ortak açıklamada; pandeminin getirdiği seyahat kısıtlamalarından ciddi şekilde etkilenen denizciler ve uçak mürettebatı için COVID 19 aşılarına öncelik verilmesini savundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), “Denizciler ve uçak mürettebatı, sınırlar arasında güvenli geçişlerini kolaylaştırmak için mümkün olan en kısa sürede aşı yoluyla korunmalıdır” dediler.

Bu nedenle, bunu yapmayan ülkeleri “denizcileri ve uçak mürettebatını kilit işçiler olarak belirlemeye” çağırdılar.

Ayrıca bu beş Kuruluş, Hükümetleri özellikle kendi ülkelerinden uzakta uzun süre geçiren denizciler için COVID-19’un denizcilerin ve uçak mürettebatının aşılanmasının zorluklarını belirlemeye ve bunlara bir an önce aşı yapılmaya” diye eklediler.

Kaynak:

Birleşmiş Milletler Haberleri, New York, 27 Mart 2021

Paylaş
Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir