
UN Global Compact Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
UN Global Compact hakkında?
United Nations (UN) Global Compact 167’i ülkede 20.000’in üzerinde şirket ve 4.500’ün üzerinde şirket dışı üyesi ile dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifidir. 2000 yılında çalışmalarına başlayan UN Global Compact, dünyamız, tüm insanlar, topluluklar ve pazarlara fayda sağlayan sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için kurumların iş birliği ile harekete geçmelerini teşvik eder.
UN Global Compact dünya çapındaki şirketlerin stratejilerini ve operasyonlarını insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki 10 İlke‘ye uyumlu hale getirmeleri için desteklerken aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılabilmesi için iş dünyasına liderlik eder.
UN Global Compact; şirketlerin sorumlu iş yapış şekilleri geliştirmeleri ve topluma karşı taahhütlerini yerine getirmeleri için ilkelere dayalı bir çerçeve, iyi uygulamalar, kaynaklar ve platformlar sunar. Somut ilerlemeyi, ortaklıkları ve işbirliğini kolaylaştırarak dünyanın her yerinde farklı büyüklük ve sektördeki kuruluşlarla dönüşümü mümkün kılar.
UN Global Compact hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
UN Global Compact kaç ülkede faaliyet göstermektedir?
167 ülkede UN Global Compact üyesi bulunmaktadır. UN Global Compact’in 62+ ülkede Yerel Ağı bulunmaktadır.
UN Global Compact’ın, Birleşmiş Milletler (BM) ile ilişkisi nedir?
UN Global Compact bir BM girişimi olmak ile birlikte bir BM ajansı değildir. UN Global Compact’in yetki alanı 2015 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun “Küresel ortaklıklara doğru: Birleşmiş Milletler ile ilgili tüm ortakların ilkelere dayalı güçlendirilmiş işbirliği” başlıklı, A/RES/70/224 sayılı kararında yeniden tanımlanmıştır. 79/224 sayılı BM Genel Kurulu kararı, UN Global Compact’in faaliyetlerini, BM Genel Kurulunun yetkisi altında sorumlu iş uygulamalarını ve BM değerlerini iş dünyasında ve BM sisteminde geliştirmek olarak tanımlamaktadır.
UN Global Compact Birleşmiş Milletler’den herhangi bir fon almamaktadır.
UN Global Compact üyeliğinin faydaları nelerdir?
UN Global Compact üyeliği kuruluşlara dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişiminin bir parçası olma fırsatı vermektedir. UN Global Compact’e üye olan şirketlerin elde ettiği imkânlardan bazıları:
- Türkiye’den UN Global Compact’a katılan kurumların bir araya geldiği Derneğin parçası olur,
- Sürdürülebilirlik alanında en hızlı ve en çok etki yaratabileceği alanlarda strateji ve somut hedefler belirlemesine destek olacak araçlar, programlar ve kaynaklara erişir,
- Sürdürülebilirlik alanında iyi uygulamalarını paylaşabileceği ve başka şirketlerin deneyimlerinden ilham alabileceği platformlara erişir,
- Küreselde ve yerelde sürdürülebilirlik gündemini yakından takip etme, belirleme ve yön verme imkanına erişir,
- Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen dünyanın en büyük ve tek kurumsal sürdürülebilirlik platformunun bir parçası olur,
- Dünya genelinde neredeyse her sektör ve büyüklükte şirketin temsil edildiği geniş bir ağa ulaşır,
- Güvenilir bir raporlama çerçevesi sayesinde ölçülebilir ilerleme kaydeder ve bunun iletişimini yapabilir.
Sürdürülebilirlik alanında pek çok girişime üyeyim, UN Global Compact’i diğer girişimlerden ayıran nedir?
167 ülkede 20.000’den fazla şirket üyesi bulunan UN Global Compact, dünyanın en büyük ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen tek kurumsal sürdürülebilirlik girişimidir. Yetki alanı Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararı ile tanımlanmış olan UN Global Compact şirketler ile Birleşmiş Milletler yapısı arasında bir köprü görevi görmektedir. Dünyanın farklı bölgelerinde 62 Yerel Ağı bulunan UN Global Compact’in 10 ilkesi şirketlerin büyüklüğü, yapısı ve coğrafi konumunu gözetmeksizin kapsayıcı ve evrenseldir.
Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
UN Global Compact üyesi olmanın kuruluşlara getirdiği yasal bir yükümlülük var mı?
UN Global Compact üyeliğinin herhangi bir yasal yükümlülüğü yoktur, üyelik tamamen gönüllük esasına dayanmaktadır. UN Global Compact değişimi tetiklemek, kurumsal sürdürülebilirliği desteklemek ve yenilikçi çözümleri ve ortaklıkları teşvik etmek için tasarlanmıştır.
Bununla birlikte, UN Global Compact üyesi şirketlerinden insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki 10 İlke’ye olan taahhütlerini şirketlerinin en üst düzey yetkilisi tarafından yazılı bir şekilde beyan etmeleri ve bu ilkelere ilişkin faaliyetlerini raporlamaları beklenmektedir.
UN Global Compact’in yaptırım gücü var mı?
Öğrenme, diyalog ve ortaklık temeline dayanan UN Global Compact, gözcüden ziyade bir rehber olarak faaliyet göstermektedir. Bununla birlikte, UN Global Compact’in bir zorunlu beyan çerçevesi mevcuttur. İş dünyasından üyelerin, ilerlemelerini senede bir kere olmak üzere paydaşlara bildirip bir kopyasını UN Global Compact’in web sitesine yüklemeleri gerekmektedir. Yıllık ilerleme bildirimlerini yapmayan üyelerin durumu “aktif”ten “iletişimsiz”e düşecektir. İki sene art arda bildirim yapmayan üyeler girişimden çıkartılmaktadır ve böyle bir durumda UN Global Compact bu üyelerin isimlerini yayımlamaktadır. İletişimsiz durumdaki şirketler İlerleme Bildirimi Raporlarını (COP) yükleyerek aktif üye olabilmektedir. Girişimden düşen üyelerin UN Global Compact’e katılmak için tekrar başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu başvurularda COP bulunması zorunludur.
UN Global Compact raporları denetleniyor mu?
UN Global Compact bir performans veya değerlendirme aracı değildir. Herhangi bir şekilde bir onay damgası sunmamakta ve katılımcıların performansına göre yargılama yapmamaktadır. Katılımcıların yıllık raporlarını veya UN Global Compact ve 10 İlkesi’ni ne şekilde desteklediklerini gösteren benzer bir kurumsal rapor (örneğin; sürdürülebilirlik raporu) yayımlamaları beklenmektedir. Bu raporlar, İlerleme Bildirimi Raporu olarak adlandırılmaktadır. UN Global Compact bu tip bir açıklık ve şeffaflığın üyelerin faaliyetlerini geliştirmesini teşvik ettiğine inanmaktadır.
İlerleme Bildirimi Raporu (COP) / Sorumluluk Bildirimi Raporu (COE) nedir?
UN Global Compact şirket üyelerinin, UN Global Compact’in 10 ilkesine ilişkin faaliyetlerini her sene, şirket dışı üyelerin ise iki senede bir raporlamaları beklenmektedir. Bu raporlar İlerleme Bildirimi Raporu (COP-şirketler için) ve Sorumluluk Bildirimi Raporu (COE-şirket dışı üyeler için) olarak adlandırılmaktadır. Kuruluşların 10 İlke’ye taahhütlünü beyan ettikleri ve bu ilkelere ilişkin faaliyetlerini de dâhil ettikleri sürdürülebilirlik raporları da kabul edilmektedir. Raporlar UN Global Compact’in internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
UN GLOBAL COMPACT ÜYELİĞİ
Hangi şirketler UN Global Compact’e üye olabilir?
UN Global Compact, her büyüklük, sektör ve coğrafyadan tüm şirketlere rehberlik edecek bir çerçeve ve evrensel bir kurumsal sorumluluk yaklaşımı sunar.
Sürdürülebilirlik yolculuğunun her adımında şirketlere destek olur. Şirketlerin sürdürülebilirlik taahhütlerini belirlemesine, stratejisini oluşturmasına, değerlendirmesine, uygulamasına, ilerlemenin ölçülmesine ve raporlanmasına yardımcı olur.
Neden UN Global Compact’a katılmalı
Bir şirket Derneğimize üye olduğunda;
- Türkiye’den UN Global Compact’e katılan kurumların biraraya geldiği Derneğin parçası olur,
- Sürdürülebilirlik alanında en hızlı ve en çok etki yaratabileceği alanlarda strateji ve somut hedefler belirlemesine destek olacak araçlar, programlar ve kaynaklara erişir,
- Sürdürülebilirlik alanında iyi uygulamalarını paylaşabileceği ve başka şirketlerin deneyimlerinden ilham alabileceği platformlara erişir,
- Küresel ve yerel seviyede sürdürülebilirlik gündemini yakından takip etme, belirleme ve yön verme imkanına erişir,
- Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen dünyanın en büyük ve tek kurumsal sürdürülebilirlik platformunun bir parçası olur,
- Dünya genelinde neredeyse her sektör ve büyüklükte şirketin temsil edildiği geniş bir ağa ulaşır,
- Güvenilir bir raporlama çerçevesi sayesinde ölçülebilir ilerleme kaydeder ve bunun iletişimini yapabilir.
Şirketler için Üyelik
- Online Başvuru: Şirketler, UN Global Compact’in web sitesindeki online başvuru formunu doldurarak başvuru yaparlar. Bu başvuru sırasında şirket bilgileriyle birlikte CEO Destek Beyanını en üst düzey temsilci (CEO veya Yönetim Kurulu Başkanı) adına doldurulur ve şirket kuruluş belgesi bu online forma yüklenir. UN Global Compact Genel Merkezinde yapılan başvuru değerlendirmesi sonucunda şirketlere üyelik durumlarına ilişkin bir bilgilendirme maili iletilmektedir.
UN Global Compact’e başvuru için tıklayınız.
Şirketler için başvuru rehberine ulaşmak için lütfen tıklayınız.
- Türkiye Kaydı
Online başvurunuzun onaylanmasının ardından Türkiye’deki ülke ağına, Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği’ne kayıt olmanız beklenmektedir. UN Global Compact üyelik başvurunuzun onaylanmasının ardından Dernek üyeliği için Sekretarya ile iletişime geçiniz.
Üyelik işlemleri için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
2024 aidatları için lütfen info@globalcompactturkiye.org adresinden iletişime geçiniz.
Şirket dışı Kuruluşlar için Üyelik
1-CEO Taahhüt Mektubu
- Online Başvuru: UN Global Compact üyesi olmak isteyen her şirket dışı kuruluşun öncelikle, UN Global Compact’in insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanındaki 10 İlke’sine uygun iş yapacağına, 10 İlke’ye ilişkin her iki yılda bir raporlama yapacağına ve Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları başta olmak üzere BM hedeflerini destekleyeceğine ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ithafen bir CEO taahhüt mektubu imzalaması gerekmektedir. Mektupta kurumun UN Global Compact’in faaliyetlerini nasıl destekleyeceğine dair faaliyet önerileri de paylaşması gerekmektedir.
Şirket dışı kurumlar için önerilen faaliyetlere buradan ulaşabilirsiniz.
CEO Taahhüt Mektubu örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
- Online Başvuru: Taahhüt mektubunu imzalayan kurumlar, UN Global Compact’in web sitesindeki online başvuru formunu doldurup CEO taahhüt mektuplarını sisteme yükleyerek başvuru süreçlerini başlatmaktadırlar. UN Global Compact Genel Merkezinde yapılan başvuru değerlendirmesi sonucunda kurumların üyelik durumlarına ilişkin UN Global Compact Genel Merkezi’nden bir bilgilendirme maili iletilmektedir.
UN Global Compact’e başvuru için tıklayınız.
Şirket dışı kuruluşlar için başvuru rehberine ulaşmak için lütfen tıklayınız.
- Türkiye Kaydı: UN Global Compact üyelik başvurunuzun onaylanmasının ardından Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği’ne üyelik için Sekretarya ile iletişime geçiniz.
Üyelik işlemleri hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Şirketler için Raporlama
İlerleme Bildirimi Raporu (Communication on Progress- CoP)
UN Global Compact üyelik gerekliliklerinden biri üye şirketlerin her sene “İlerleme Bildirim Raporu” (CoP) yayımlamasıdır. İlerleme Bildirim Raporu ile şirketlerin insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanındaki çalışmalarını ve ilerlemelerini her yıl Nisan-Temmuz ayları arasında raporlaması gerekmektedir.
İlerleme Bildirim Raporu (CoP) ile şirketler:
- On İlke ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yönelik ilerlemeyi tutarlı ve uyumlu bir şekilde ölçme; paydaşlara ve kamuoyuna görünür kılma,
- On İlke ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına bağlılıklarını göstererek güvenilirlik ve marka değeri oluşturma,
- Hedef belirleme, hedeflerle uygulamalar arasındaki boşlukları tespit etme, ilerlemeyi ölçme ve performansı sürekli iyileştirme,
- Kurumsal sürdürülebilirlik verilerinin en büyük kaynaklarından birine erişim sağlayarak sürdürülebilirlik performansını karşılaştırma imkanlarına erişirler.
Raporlama Dönemi
2024 İlerleme Bildirim Raporu (Communication on Progress- CoP) tamamlama dönemi 1 Nisan-31 Temmuz (gün sonuna kadar) arasındadır.
UN Global Compact’e yeni katılan şirketlerin bir sonraki takvim yılına kadar bir CoP sunmaları gerekmez.
Örneğin, UN Global Compact’e 2024 yılında katılan şirketlerin 2025 yılına kadar bir CoP sunmaları gerekmez. UN Global Compact’e yeni katılan şirketler hariç olmak üzere, 2024 İlerleme Bildirim Raporu’nu teslim süresi içinde teslim etmeyen katılımcılar, katılımcı profillerinde ‘İletişimsiz’ olarak listelenecektir.
‘İletişimsiz’ kategorisindeki şirketlerden 31 Aralık 2024 tarihine kadar İlerleme Bildirim Raporu’nu tamamlamayanlar 1 Ocak 2025 tarihinde UN Global Compact üyeliğinden çıkarılacaktır.
Raporlama Gereklilikleri
CEO Destek Beyanı
Şirketinizin UN Global Compact’in On İlkesi’ne olan bağlılığını en üst düzeyde kamuya açık bir şekilde ifade etmek için oluşturulan Beyan, elektronik olarak imzalanan standart bir şablondur.
CoP Anketi ve/veya Sürdürülebilirlik Raporu
Yönetişim, insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında şirketlerin On İlke kapsamındaki performanslarını izlemelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmış soru setidir.
*2024 yılında şirketler CoP Anketi yerine sürdürülebilirlik raporu da yükleyebilir.
Raporun Yüklenmesi
Şirketler, İlerleme Bildirim Raporunu şirketlerinin UN Global Compact profilindeki (katılımcı kontrol panelinden) “CoPs” butonu üzerinden erişecekleri dijital platform aracılığıyla tamamlayacaktır.
Katılımcılar, dijital platformdaki talimatları izleyerek imzalı bir CEO Destek Beyanı ve CoP Anketi ve/veya bir sürdürülebilirlik raporu sunacaktır.
Katılımcılar, İlerleme Bildirim Raporları’na ek materyaller de ekleyebilir. Bu tür materyaller, İlerleme Bildirimi Raporu’nun geri kalanıyla birlikte, sunulduktan sonra kamuya açık olacaktır.
İlerleme Bildirim Raporu anketi tamamlandıktan sonra katılımcı tarafından dijital platform üzerinden PDF dosyası olarak indirilebilecektir. Ayrıca, İlerleme Bildirim Raporu her bir katılımcının profilinde herkese açık olarak paylaşılacaktır.
Nadir durumlarda, tamamlanan bir İlerleme Bildirim Raporu’nun değiştirilmesi mümkün olabilir. Daha fazla bilgi için lütfen İlerleme Bildirim Raporu Değişiklik Politikasına bakınız.
Kaynaklar
- CoP (Communication on Progress-İlerleme Bildirimi Raporu) sorularını indirmek için tıklayınız.
- CoP (Communication on Progress-İlerleme Bildirimi Raporu) Türkçe sorularını indirmek için tıklayınız.
- CoP bilgilendirme oturumları için lütfen tıklayınız.
- CoP Rehberi için lütfen tıklayınız.
- CoP hakkında sıkça sorulan sorular için lütfen tıklayınız.
- CoP Dijital Platformu ön izlemesi için lütfen tıklayınız.
Şirket dışı Kuruluşlar için Raporlama
Sorumluluk Bildirimi Raporu (Communication on Engagement-COE)
UN Global Compact üyelik gereklilikleri çerçevesinde şirket dışı kurumların her iki senede bir Sorumluluk Bildirimi Raporu (Communication on Engagement-COE) yayımlaması gerekmektedir. COE, şirket dışı kurumların paydaşlarına UN Global Compact’i ve 10 ilkeyi desteklemek için hangi faaliyetleri gerçekleştirdiğini içerir. Esnek yapıda olan COE’nin aşağıda bulacağınız üç temel kriteri içermesi gerekmektedir. CEO istenilen dilde hazırlanabilir.
Bir COE’nin içermesi gereken üç temel kriter şudur:
(1) Kurumun UN Global Compact’e süregelen destek beyanını ifade eden en üst yönetici kişi (Genel Müdür/Genel Sekreter) tarafından imzalı bir yazı. (Bu yazı, UN Global Compact’e sunulan ilk taahhüt mektubundan farklı olmalıdır ve iki senede bir yenilenmelidir.)
(2) Kurumun UN Global Compact İlkeleri’ne ilişkin yaptığı uygulama ve faaliyetlerin açıklaması.
(3) İlgili uygulama ve faaliyetlerin sonuçlarının ölçümleri.
- COE politikası hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
- COE’yi yüklemenizde size destek olacak rehbere buradan ulaşabilirsiniz.
- COE Ek Süre talebinde bulunmak için size destek olacak rehbere buradan ulaşabilirsiniz.
UN GLOBAL COMPACT ÜYESİ İSENİZ
UN Global Compact şifremi/kullanıcı adımı nasıl tanımlarım?
UN Global Compact’e başvuru yapan şirket başvuru formunda ilgili şirketin irtibat kişisi için şifre/kullanıcı adı tanımlamaktadır. UN Global Compact üyeleri web sayfasında kullanıcı https://www.unglobalcompact.org/login ve şifrelerini girerek kurumlarının UN Global Compact sayfasına giriş yapmaktadır. Kurumunuzun UN Global Compact sayfasına girerek UN Global Compact COP/COE raporunuzu yükleyebilir, logo talebinde bulunabilir ve şirketinizin UN Global Compact’teki irtibat kişilerini tanımlayabilirsiniz.
UN Global Compact şifremi/kullanıcı adımı kaybettim, ne yapmalıyım?
UN Global Compact şifre ve kullanıcı adını kaybeden üyeler öncelikle https://www.unglobalcompact.org/login sayfasında “kullanıcı isminizi veya şifrenizi mi unuttunuz?” (forgot your username or password) ibaresinin üzerine tıklayarak, sistemde tanımlatmış oldukları e-maillerini girerek yeniden kullanıcı adı/şifre belirleyebilmektedir. Eğer bu işlemi yapmış olmanıza rağmen size herhangi bir mail ulaşmadıysa info@globalcompactturkiye.org ile iletişime geçebilirsiniz.
UN Global Compact logosunu nasıl kullanabiliriz?
UN Global Compact’in kendine ait bir logosu bulunmaktadır. Bu logonun kullanımı sıkı bir şekilde denetlenmekte ve genel Birleşmiş Milletler logo kullanımı kurallarına tabidir. Birleşmiş Milletler’in iş dünyası ile işbirliğine ilişkin politikaları BM İş Dünyası Rehberi’nde yayımlanmıştır.
Bu bağlamda, UN Global Compact üyelerinin UN Global Compact logosunu yalnızca sürdürülebilirlik ile ilgili iletişimlerde kullanması gerekmektedir. UN Global Compact logo kullanımı hakkında daha fazla bilgi için UN Global Compact Logo Politikası belgesini inceleyiniz.
UN Global Compact Akademisi nedir?
İş dünyası sürdürülebilirliğine ilişkin ilk dijital öğrenim platformu olan UN Global Compact Akademisi, şirketlere sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak, iş risklerini azaltmak ve sürdürülebilir büyüme kaydetmek için gerekli bilgi ve becerileri geliştirme imkânı sunmaktadır.
UN Global Compact Akademisi’ne nasıl giriş yapabiliriz?
UN Global Compact Akademisi oturumları yalnızca Katılımcı seviyesindeki üyelere açık olarak tasarlandı. Oturumların eğitim dili İngilizce olup, Katılımcı üyeler online derslere UN Global Compact kullanıcı isim ve şifreleri ile https://academy.unglobalcompact.org/learn sayfası üzerinden kayıt olabilmektedir. UN Global Compact kullanıcı isim ve şifresi hakkında daha fazla bilgi için “UN Global Compact şifremi/kullanıcı adımı nasıl tanımlarım?” sorusuna bakınız.
UN Global Compact üyeliğinden nasıl çıkabilirim.
UN Global Compact gönüllü bir girişimdir ve üyeler üyeliklerini istedikleri zaman sonlandırmakta özgürdür. Bununla birlikte, UN Global Compact üyelik talebinde olduğu gibi UN Global Compact üyelik sonlandırmasında da kurumun en üst düzey yetkilisinin imzalı talep mektubu yazması gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’e yazılan mektupta kurumun UN Global Compact’ten ayrılma sebepleri belirtilmelidir. UN Global Compact’ten çıkış mektubuyla birlikte Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği çıkış işlemleri için de bir Yönetim Kurulu Kararı hazırlanmalıdır. Detaylı bilgi için info@globalcompactturkiye.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Kaynakça:
UN Global Compact (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi) New York
Not: UN Global Compact hakkındaki detaylı bilgi (Bekir Metin, Ankara, 03 Eylül 2024)