UNFPA, UNICEF ve DSÖ Bölge Direktörleri, Gazze’de sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların durdurulması için “acil eylem çağrısında” bulunuyor

UNFPA, UNICEF ve DSÖ Bölge Direktörleri, Gazze’de sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların durdurulması için “acil eylem çağrısında” bulunuyor

“UNFPA Arap Devletleri Bölge Direktörü Laila Baker; UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr ve DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü” Dr. Ahmed Al-Mandhari” 12 Kasım 2023 tarihinde acil çağrıda bulundu.

UNFPA, UNICEF ve DSÖ’nün Bölge Direktörleri, Gazze’deki hastanelere yönelik devam eden saldırıların sona erdirilmesi için acil uluslararası eylem çağrısında bulunuyor.

El-Şifa Hastanesi, El-Rantissi Naser Pediatri Hastanesi, El-Kudüs Hastanesi ve Gazze şehri ile Gazze’nin kuzeyindeki diğer hastanelere ve bunların civarına düzenlenen ve aralarında çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda kişinin öldüğü saldırılara ilişkin son raporlar karşısında dehşete düşmüş durumdayız. Gazze’nin kuzeyindeki birçok hastaneyi çevreleyen yoğun çatışmalar, sağlık personelinin, yaralıların ve diğer hastaların güvenli erişimini engelliyor.

El Şifa Hastanesi’nde yaşam desteği alan prematüre ve yeni doğan bebeklerin elektrik, oksijen ve su kesintileri nedeniyle öldüğü, diğerlerinin ise risk altında olduğu bildiriliyor. Bazı hastanelerdeki personel, yakıt, su ve temel tıbbi malzeme eksikliğinin tüm hastaların hayatını riske attığını bildiriyor.

Son 36 gün içinde DSÖ, Gazze’de sağlık hizmetlerine yönelik en az 137 saldırı kaydedildi; bu saldırılarda 521 ölüm ve 686 yaralanma meydana geldi; bunların 16’sı görev başındaki sağlık çalışanlarının ölümü oldu ve 38’i yaralandı.

Tıbbi tesislere ve sivillere yönelik saldırılar kabul edilemez ve Uluslararası İnsani Yardım ve İnsan Hakları Hukuku ve Sözleşmelerinin ihlalidir. Onlara göz yumulamaz. Özellikle kriz zamanlarında tıbbi yardım alma hakkı asla inkâr edilmemelidir.

Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin yarısından fazlası kapalı. Halen çalışır durumda olanlar büyük bir baskı altında ve yalnızca çok sınırlı acil servis, hayat kurtarıcı ameliyat ve yoğun bakım hizmetleri sunabiliyorlar. Su, yiyecek ve yakıt kıtlığı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu hastaneler ve çevre bölgelerde barınan binlerce yerinden edilmiş insanın refahını da tehdit ediyor.

Güvenli liman olması gereken hastaneler ölüm, yıkım ve umutsuzluk sahnelerine dönüşürken dünya sessiz kalamıyor. Acil bir insani ateşkes sağlamak, daha fazla can kaybını önlemek ve Gazze’deki sağlık sisteminden geriye kalanları korumak için artık kararlı bir uluslararası eyleme ihtiyaç var. Bu hayat kurtaran hizmetlere yakıt, tıbbi malzeme ve su sağlamak için artık engelsiz, güvenli ve sürekli erişime ihtiyaç var. Şiddet artık sona ermeli.

Kaynak: DSÖ, UNFPA ve UNICEF, Kahire ve Amman, 12 Kasım 2023

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir