UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell ve DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un “Dünya Emzirme Haftası” için ortak açıklama yaptı.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell ve DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un “Dünya Emzirme Haftası” için ortak açıklama yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF her yıl 1-7 Ağustos tarihlerini “Dünya Emzirme Haftası” olarak kabul etmiştir. Bugün tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kabul edilmekte ve çeşitli faaliyetler ile kutlanmaktadır. 

 Son 10 yılda birçok ülke sadece anne sütüyle besleme oranlarını artırmak için önemli ilerlemeler kaydetti. Yine de özellikle işyerinde emzirme korunduğunda ve desteklendiğinde daha da fazla ilerleme mümkündür.

Bu Dünya Emzirme Haftası (1-7 Ağustos 2023) “Emzirmeyi iş yerinde iş haline getirelim ” teması altında-UNICEF ve DSÖ, küresel olarak emzirme oranlarındaki ilerlemeyi sürdürmek ve iyileştirmek için tüm işyerlerinde daha fazla emzirme desteğine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

Son on yılda, yalnızca anne sütüyle beslenmenin yaygınlığı yüzde 10 gibi dikkate değer bir artışla dünya çapında yüzde 48’e yükseldi. Fildişi Sahili, Marshall Adaları, Filipinler, Somali ve Vietnam gibi çok çeşitli ülkeler emzirme oranlarında büyük artışlar elde etti ve bu, emzirmenin korunduğu, teşvik edildiği ve desteklendiği durumlarda ilerlemenin mümkün olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte, yüzde 70’lik küresel 2030 hedefine ulaşmak için, kadınların ve ailelerin emzirme hedeflerine ulaşmada karşılaştıkları engellerin ele alınması gerekiyor.

Destekleyici işyerleri çok önemlidir. Kanıtlar, işe döndüklerinde kadınlar için emzirme oranları önemli ölçüde düşerken, işyerleri annelerin bebeklerini emzirmeye devam etmelerini kolaylaştırdığında bu olumsuz etkinin tersine çevrilebileceğini gösteriyor.

Ücretli doğum izni, emzirme araları, annelerin emzirebileceği veya süt sağabileceği bir oda gibi aile dostu işyeri politikaları, yalnızca çalışan kadınlara ve ailelerine değil, işverenlere de fayda sağlayan bir ortam yaratır. Bu politikalar, anneliğe bağlı devamsızlığı azaltarak, kadın işçilerin elde tutulmasını artırarak ve yeni personel işe alma ve eğitme maliyetlerini düşürerek ekonomik getiri sağlar.

Bir çocuğun hayatının ilk anlarından itibaren emzirme, çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için en önemli müdahaledir. Emzirme, bebekleri yaygın bulaşıcı hastalıklardan korur ve çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirerek, çocukların büyümeleri ve tam potansiyellerine ulaşmaları için ihtiyaç duydukları temel besinleri sağlar. Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerin, yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerden 14 kat daha fazla birinci yaş gününe gelmeden ölme olasılığı vardır.

İşyerinde emzirmeyi desteklemek anneler, bebekler ve işletmeler için iyidir ve bu nedenle UNICEF ve DSÖ hükümetleri, bağışçıları, sivil toplumu ve özel sektörü aşağıdakiler için çabalarını artırmaya çağırıyor:

  • Düzenli emzirme molalarına ve annelerin işe döndüklerinde çocuklarını emzirmeye devam etmelerini sağlayan tesislere erişim sağlayarak, kayıt dışı sektörde veya geçici sözleşmelerle çalışanlar da dahil olmak üzere tüm çalışan anneler için destekleyici bir emzirme ortamı sağlamak;
  • Tüm çalışan ebeveynlere ve bakıcılara küçük çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaları için yeterli ücretli izin sağlamak. Bu, en az 18 haftalık, tercihen doğumdan sonra altı ay veya daha uzun süreli ücretli doğum iznini içerir; ve
  • İşyerinde emziren kadınlara yönelik kamu ve özel sektör desteğini düzenleyen ve teşvik eden ulusal bir politika ve program da dahil olmak üzere tüm ortamlarda emzirme destek politikalarına ve programlarına yatırımları artırın.

Kaynak:

DSÖ-UNICEF Ortak Basın Bülteni, Cenevre/New York. 1 Ağustos 2023 

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir