UNICEF: Kamu eğitiminden en az yararlananlar en yoksul öğrenciler

UNICEF: Kamu eğitiminden en az yararlananlar en yoksul öğrenciler

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 17 Ocak 2023 Salı günü yayınladığı bir raporda, hükümetlerin eğitime en çok ihtiyaç duyan çocuklara yeterince yatırım yapmadığını belirterek, “öğrenme yoksulluğu” ile mücadele için adil finansman çağrısında bulundu. 

102 ülkeden verileri inceleyen araştırmaya göre, en yoksul hanelerin çocukları ulusal kamu eğitim fonlarından en az yararlananlar.

Şu anda, öğrenenlerin en yoksul yüzde 20’si eğitim için kamu finansmanının yalnızca yüzde 16’sından yararlanırken, en zengin yüzde 28’inden yararlanıyor.

Düşük gelirli ülkelerde, dağılım sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 42’dir.

Dünya çocuklarını yüzüstü bırakmak 

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, dünya çapında çok sayıda eğitim sisteminin en az yatırımı en çok ihtiyaç duyan çocuklara yaptığını söyledi.

“En yoksul çocukların eğitimine yatırım yapmak, çocuklar, toplumlar ve ülkeler için bir gelecek sağlamanın en uygun maliyetli yoludur. Gerçek ilerleme ancak her yerde, her çocuğa yatırım yaptığımızda gelebilir” diye ekledi.

Adil Finansman ile Eğitimi Dönüştürme Raporu, okul öncesinden yüksek öğretime kadar devlet harcamalarını inceliyor.

Küçük yatırım, büyük getiri 

© UNICEF/Zahara Abdul, 12 yaşında bir erkek çocuk, COVID-19 salgını sırasında kapatılan bir okulun boş sınıfında oturuyor.

Kamusal eğitim kaynaklarının en yoksul beşte birlik öğrenci grubuna tahsisinde yalnızca yüzde birlik bir artış, potansiyel olarak 35 milyon ilkokul çağındaki çocuğu UNICEF’in “öğrenme yoksulluğu” olarak adlandırdığı durumdan kurtarabilir.

Dünya çapında, kamu eğitim harcamalarının daha varlıklı ailelerden gelen öğrencilere ulaşma olasılığı daha yüksektir, bu hem düşük hem de orta gelirli ülkelerde geçerlidir.

Harcamadaki boşluklar 

UNICEF, farkın en çok düşük gelirli ülkeler arasında belirgin olduğunu söyledi. Veriler, en zengin ailelerden gelen çocukların, en yoksul öğrencilere kıyasla, kamu eğitim fonlarından altı kat daha fazla yararlandığını gösterdi.

Fildişi Sahili ve Senegal gibi orta gelirli ülkelerde, en zengin öğrenciler, en yoksullardan yaklaşık dört kat daha fazla kamu eğitim harcaması aldı.

Bu arada, harcama farkı yüksek gelirli ülkelerde daha küçük veya iki grup arasında 1,6’ya kadar daha fazla, Fransa ve Uruguay gibi ülkeler uçurumun üst tarafında yer alıyor.

Temelleri kavrayamamak 

Rapora göre, yoksulluk içinde yaşayan çocukların okula erişim şansı daha düşük ve okulu daha erken bırakıyor. Ayrıca, kişi başına çok daha yüksek kamu eğitim harcaması alan daha yüksek eğitim seviyelerinde daha az temsil edilmektedirler.

Bu çocukların genellikle yetersiz hizmet alan uzak ve kırsal alanlarda yaşama olasılığı daha yüksektir.

UNICEF, yüz milyonlarca öğrencinin okula devam etmesine karşın temel okuma ve matematik becerilerini kavrayamaması   nedeniyle, COVID-19 salgınından önce bile dünya çapındaki eğitim sistemlerinin çocukları büyük ölçüde başarısızlığa uğrattığını söyledi.

UNICEF son tahminlere dayanarak,  dünya çapında 10 yaşındaki çocukların üçte ikisinin basit bir hikayeyi okuyup anlayamadığını da sözlerine ekledi.

Daha adil finansman 

Rapor, eğitim kaynaklarının her öğrenciye ulaşmasını sağlamak için acil eylem çağrısında bulundu.

Dört temel tavsiyenin ana hatlarını çizdi; temel eğitim için kamu finansmanına öncelik verilmesi; kalkınma ve insani bağlamlarda adil eğitim yardımı tahsisini izlemek ve sağlamak ve eğitim sunmak için yenilikçi yöntemlere yatırım yapmak.

Kaynak:

BM Haber, New York, 17 Ocak 2023

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir