UNICEF ve DSÖ, büyük kızamık ve çocuk felci salgınlarını önlemek için acil müdahale çağrısında bulundu…
Covid-19 salgını ile mücadelede aşının bulunamaması, en savunmasız çocukları ölümcül ve güçten düşüren hastalıklardan korumak için acil ortak eylem gerekiyor.
UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) , Covid-19 dünya çapında aşılama hizmetlerini kesintiye uğratmaya devam ederken, milyonlarca savunmasız çocuğu önlenebilir çocuk hastalıkları riskiyle karşı karşıya bırakırken, bugün büyük kızamık ve çocuk felci salgınlarını önlemek için acil bir eylem çağrısında bulundu.
DSÖ ve UNICEF, GAVİ’ye uygun olmayan ülkelerdeki ve hedef yaş gruplarındaki tehlikeli bağışıklık açıklarını gidermek için 655 milyon ABD Doları (çocuk felci için 400 milyon ABD Doları ve kızamık için 255 milyon ABD Doları) gerektiğini tahmin ediyorlar.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ” Covid -19’un sağlık hizmetleri ve özellikle aşılama hizmetleri üzerinde dünya çapında yıkıcı bir etkisi olduğu” yorumunu yaptı. Ancak Covid’den farklı olarak, çocuk felci ve kızamık gibi hastalıkları durduracak araçlara ve bilgiye sahibiz. İhtiyacımız olan şey, bu araçları ve bilgiyi harekete geçirecek kaynaklar ve taahhütlerdir. Bunu yaparsak çocukların hayatları kurtarılacaktır. ”
UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, “Bir ölümcül hastalığa karşı mücadelenin diğer hastalıklara karşı mücadelemizde zemin kaybetmemize neden olmasına izin veremeyiz” dedi. “Küresel Covid-19 salgınını ele almak kritik önem taşıyor. Bununla birlikte, diğer ölümcül hastalıklar da dünyanın en yoksul bölgelerinden bazılarında milyonlarca çocuğun hayatını tehdit ediyor. Bu nedenle bugün ülke liderlerinden, bağışçılardan ve ortaklardan acilen küresel eylem çağrısında bulunuyoruz. Aşılama kampanyalarına güvenli bir şekilde devam etmek ve çocukları korumak ve Covid-19’un yanı sıra diğer salgınları önlemek için kritik öneme sahip aşılama sistemlerine öncelik vermek için ek mali kaynaklara ihtiyacımız var” dedi.
Son yıllarda, dünyanın her yerinde devam eden salgınlarla birlikte kızamıkta küresel bir yeniden canlanma yaşandı. Aşılama kapsamındaki uçurum, 2020’de Covid-19 ile daha da arttı. 2019 yılında kızamık, yirmi yıldan fazla bir süredir en yüksek yeni enfeksiyon sayısına yükseldi. Önümüzdeki hafta yayınlanacak olan 2019 için yıllık kızamık ölüm oranı verileri, dünyanın birçok ülkesinde sürekli salgınların yaşadığı olumsuz etkiyi gösterecektir.
Aynı zamanda, Pakistan ve Afganistan’da ve Afrika’nın pek çok aşılanmamış bölgesinde çocuk felci bulaşmasının artması bekleniyor. Çocuk felcinin artık ortadan kaldırılamaması, hastalığın küresel olarak yeniden canlanmasına yol açacak ve 10 yıl içinde yılda 200.000 yeni vakaya yol açacaktır.
Yeni nesil oral çocuk felci aşısı ve yakında çıkacak olan Kızamık Salgını Stratejik Müdahale Planı gibi yeni araçların, bu artan tehditlerin daha etkili ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmasına ve nihayetinde hayatların kurtarılmasına yardımcı olmak için önümüzdeki aylarda kullanılması bekleniyor. Plan, kızamık salgınlarını hızlı ve etkili bir şekilde önlemek, tespit etmek ve bunlara müdahale etmek için dünya çapında bir stratejidir.
Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi Hakkında
Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi’nin öncülüğünü DSÖ, Uluslararası Rotary, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), UNICEF, Bill & Melinda Gates Vakfı ve Aşı İttifakı Gavi yürütmektedir.
Kızamık ve Kızamıkçık Girişimi Hakkında
Kızamık ve Kızamıkçık Girişimi (M&RI), Amerikan Kızıl Haçı, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), UNICEF, Birleşmiş Milletler Vakfı ve Dünya Sağlık Örgütü arasındaki bir ortaklıktır. GAVİ, Aşı İttifakı ve diğer paydaşlarla birlikte çalışan Ortak Girişim, kızamık, kızamıkçık ve doğuştan kızamıkçık sendromu olmayan bir dünyaya ulaşmaya ve sürdürmeye kararlıdır. 2000 yılından bu yana, M&RI dünya çapında çocuklara 5,5 milyar doz kızamık aşısı ulaştırılmasına yardımcı oldu ve aşı kapsamını artırarak, salgınlara yanıt vererek, izleme ve değerlendirmeyle ve aşı talebini destekleyerek 23 milyondan fazla hayat kurtardı.
Kaynakça:
Dünya Sağlık Örgütü Cenevre Merkez Ofisi, Cenevre, 6 Kasım 2020 (www.who.int)
Daha fazla bilgi edinmek için:
www.polioeradication.org
www.measlesrubellainitiative.org
Call to Action
https://www.unicef.org/immunization
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019