XI. Bakü Forumu’nda Konuşan DSÖ Genel Direktörü “Parçalanmış Dünya Onarılmalı”

XI. Bakü Forumu’nda Konuşan DSÖ Genel Direktörü “Parçalanmış Dünya Onarılmalı”

Azerbaycan’ın Bakü kentinde 14-16 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlenen “Parçalanmış Dünyayı Onarmak“ konulu XI. Bakü Forumu’nda açılış konuşmasını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhonam Ghebreyesus’un, Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi (NGIC)’nin düzenlediği Forum’da Açılış Konuşması

Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev,

NGIC Eş Başkanı Vaira Vike-Freiberga, Letonya’nın eski Cumhurbaşkanı

Moderatörümüz NGIC Eşbaşkanı İsmail Serageldin,

Genel Sekreter Rovşan Muradov,

Ekselansları, saygıdeğer NGIC üyeleri, sevgili meslektaşlarım ve dostlarım,

Azerbaycan’ın, 3.300’den fazla sağlık hizmetini kapsayan zorunlu sağlık sigortası programı aracılığıyla genel sağlık sigortasına yönelik kaydettiği ilerleme için Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Herkes için sağlık böyle görünüyor.

Ayrıca sizi, hükümetinizi ve Azerbaycan halkını, bu yılın sonlarında COP29’a ev sahipliği yapma konusundaki liderliğiniz için de takdir ediyorum.

DSÖ, ilk kez COP28’in tüm gününü sağlığa ayıran BAE’nin mirasını temel alarak sağlığın COP29 gündeminde öne çıkmasını sağlamak için Azerbaycan Başkanlığı ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyor.

Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi’ne de DSÖ’ye ve misyonumuza uzun yıllar boyunca verdiği destekten dolayı teşekkür ederim.

Geçen yıl DSÖ’nün kuruluşunun 75. yıldönümü kutlandı.

DSÖ, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ve küresel çatışmanın tek alternatifinin küresel işbirliği olduğunun farkına varılmasıyla doğmuştur.

Anayasamız, tüm halkların sağlığının ayrım gözetmeksizin temel bir insan hakkı olduğunu doğrulayan ilk yasal olarak bağlayıcı belgelerden biriydi.

Ancak sağlığın barış ve güvenliğin sağlanmasında temel olduğunu ve bireylerin ve Devletlerin tam işbirliğine bağlı olduğunu söyleyerek daha da ileri gidiyor.

Sağlık risk altında olduğunda her şeyin risk altında olduğunu gösteren COVID-19 salgını bunun canlı bir göstergesiydi.

Pandeminin etkileri, bildiğiniz gibi virüsün neden olduğu ölüm ve hastalıkların çok ötesine geçerek toplumları, ekonomileri ve sağlık sistemlerini olumsuz etkiledi.

Yanlış bilgi ve dezenformasyon seli nedeniyle insanlar, hükümetler ve kurumlar arasındaki güven sarsıldı.

Ve salgının küresel ölçekte jeopolitik gerilimleri nasıl artırdığının çok iyi farkındasınız.

Şimdi asıl mesele, salgının bize öğrettiği hatalardan ders alıp alamayacağımız.

Çünkü bir sonraki pandeminin olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesi.

Bu nedenle, 194 DSÖ Üye Devletinin tümü, bu salgın sırasında ne yazık ki eksik olan uluslararası işbirliğinin temelini sağlamak için şu anda salgının önlenmesi, hazırlıklı olma ve müdahaleye ilişkin yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmayı müzakere ediyor.

Üye Devletler, Aralık 2021’de bu yolculuğa çıktıklarında, müzakereleri bu yılın Mayıs ayında yapılacak Dünya Sağlık Asamblesi öncesinde tamamlamak için kendilerine bir son tarih belirlediler.

Artık buna 10 haftadan az bir süre kaldı.

Ülkeler iyi bir ilerleme kaydetmiştir ve her iki aracın çoğu yönü üzerinde geniş bir mutabakat mevcuttur.

Ancak henüz fikir birliğine varamadıkları kritik alanlar var.

Aynı zamanda, anlaşmayla ilgili olarak bunun DSÖ’nün yetkiyi gasp ettiği ve ulusal egemenliği baltalayacağı yönündeki yanlış bilgi ve dezenformasyon seli nedeniyle müzakereler daha da zorlaşıyor.

Bu iddialar bildiğiniz gibi tamamen yanlıştır ancak yüksek sesli ve ısrarlıdır.

Zaman çok önemlidir. Pandemi anlaşması yapma fırsatını kaçırırsak ivme kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız.

Daha da önemlisi, dünyayı, Covid-19’a karşı küresel müdahaleyi engelleyen aynı eksikliklere maruz bırakma riskiyle karşı karşıyayız: koordinasyon eksikliği, bilgi paylaşımı eksikliği ve eşitlik eksikliği.

Ancak ülkeler uzlaşma ruhuyla bir araya gelebilirlerse, birlikte çalıştığımızda ortak bir zemin, ileriye dönük ortak bir yol bulabileceğimizi ve parçalanmış dünyamızı düzeltebileceğimizi gösterebilirler.

Ekselansları,

Pandemi anlaşması insanlık açısından ve bizden sonra gelecek nesiller için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha adil bir dünya inşa etmek açısından kritik bir görev taşıyor.

Şu anda hükümette olan herkesi, anlaşmanın önümüzdeki dokuz hafta içinde sonuçlandırılması için aciliyet ve dayanışma duygusuyla çalışmaya çağırıyorum.

Ve daha önce hükümette olan hepinizi, gelecek nesilleri koruyabilecek güçlü ve etkili bir anlaşmayı savunmak için nüfuzunuzu ve sesinizi kullanmaya çağırıyorum.

DSÖ’nün kuruluşundan bu yana geçen 75 yıl boyunca, çok taraflılık, dayanışma ve eşitlik konusundaki ortak kararlılığa dayanan uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyaç her zamankinden daha önemlidir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Konuşması

“Parçalanan Dünyayı Onarmak” konulu 11. Küresel Bakü Forumu Bakü’de başladı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Forum’un açılış törenine katıldı  

Kaynak: DSÖ Haber, Azerbaycan-Bakü, 15 Mart 2024

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir