Yeni DSÖ platformu, küresel kanser önlemeyi teşvik ediyor.
4 Şubat Dünya Kanser Günü
Dünya çapında her beş kişiden birinin yaşamları boyunca kansere yakalanmasıyla birlikte, hastalığın önlenmesi 21. yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri haline geldi.
Dünya Kanser Günü nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Kuruluşu ( IARC ) 4 Ocak 2022 Cuma günü, küresel olarak önlemeyi teşvik edecek ve kanserle mücadeleye yardımcı olmak için Bölgesel Kuralların geliştirilmesini teşvik edecek çevrimiçi bir platform olan Dünya Kansere Karşı Çerçeve Kanun çalışması başlattı.
Mevcut bilimsel kanıtlara göre, etkili birincil korunma önlemleri ile tüm kanser vakalarının en az yüzde 40’ı önlenebilir ve tümörlerin erken tespiti sayesinde daha fazla ölüm oranı azaltılabilir.
Bölgesel farklılıklar
Projeyi yürüten IARC bilim insanı Dr. Carolina Espina, bazı risk faktörlerinin dünya çapında yaygın olduğunu, ancak bazı kalıpların belirli bölgelere ve sosyoekonomik ve kültürel koşullara özgü olduğunu açıklıyor.
Bu nedenle, yeni çerçeve, yerel nüfusun bağlamına ve ihtiyaçlarına göre uyarlanmış öneriler geliştirmek için ortak bir strateji ve yöntem sağlar.
Dünya ölçeğinde kanserle mücadele; Avrupa Kansere Karşı Çerçeve Kanun’un dördüncü baskısının başarısı üzerine inşa edilmiştir.
Dr. Carolina Espina’nın yaptığı açıklamada;
Latin Amerika ve Karayipler Kanserle Mücadele Yasası’nın 2023’te başlatılması bekleniyor. Bu, Avrupa Kansere Karşı Çerçeve Yasası’nın ilk bölgesel uyarlaması olacak.
Umut Işınları Girişimi
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ( IAEA ), en çok ihtiyacı olan Afrika ülkelerinden başlayarak, Üye Devletleri radyasyon teknolojilerini kullanarak teşhis ve tedavi konusunda desteklemek için Umut Işınları adlı yeni bir girişimi duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ve ortak bir açıklamada, düşük ve orta gelirli ülkelerin (LMIC’ler) orantısız şekilde nasıl etkilendiğini ortaya koydular.
“2040 yılına kadar, kanser ölümlerinin yüzde 70’inden fazlasının düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşmesi bekleniyor.”
DSÖ ve IAEA yetkililerine göre; Kanser ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi için önerilen müdahaleler yeterince uygulanmadı ve dünyanın birçok yerinde tedaviye erişilemedi ve halen de aynı sıkıntılar yaşanıyor.
“Küresel olarak, kanser teşhisi konan kişilerin yaklaşık yarısının bakımlarının bir parçası olarak radyoterapiye ihtiyacı olabilir, ancak birçok ülkede tek bir radyoterapi makinesi yok ” diyorlar.
Özellikle Afrika ülkelerinde eşitsizlik çok barizdir. Ayrıca, ülkelerin yaklaşık yüzde 70’inin radyoterapinin genellikle mevcut olmadığı da bilinmektedir.
IAEA ve DSÖ, Üye Devletlerin kanser yüklerini ele almalarını desteklemek için uzun süredir devam eden bir işbirliğine sahiptirler.
Kuruluşlar, imPACT inceleme misyonları ve serviks, çocukluk ve meme kanserlerinde DSÖ kanser girişimleri aracılığıyla 90’dan fazla hükümeti başarıyla destekledi ve destekleme faaliyetlerini daha da artırmaya gayret göstermektedir.
Kaynak:
BM Haberleri, DSÖ, IARC